Hrana dobra za problem nesanice

Hrana dobra za problem nesanice

Mnogi ljudi pate od nesanice, a uzroci toga mogu biti različiti. Ukoliko nesanica traje duže vreme može dovesti do brojnih zdravstvenih problema. Zato je važno preduzeti određene mere kako bi se nesanica otklonila i regulisao san.

Osim redovne fizičke aktivnosti i izbalansirane ishrane koji su ključni za vaše zdravlje, postoje razni biljni preparati koji vam mogu pomoći. Takođe, postoje i određene namirnice koje značajno mogu poboljšati kvalitet vašeg sna.

Mlečni proizvodi. Mlečni proizvodi su odlični u slučaju nesanice jer sadrže esencijalnu amino kiselinu triptamin, koja utiče na kvalitetan san. Naime, ova amino kiselina povećava nivo melatonina i serotonina u našem organizmu. Takođe, mlečni proizvodi su važni zbog velike količine kalcijuma jer je dokazano da nedostatak kalcijuma utiče na to da ne dođe do faze dubokog sna. Zato se preporučuje da uveče pre spavanja popijete šolju toplog mleka. Još bolji san ćete obezbediti sebi ako u šolju toplog mleka ubacite i kašičicu meda.

Banane. Banane su poznate kao bogat izvor kalijuma i magnezijuma koji će opustiti vaše mišiće i omogućiti vam kvalitetan san. Poznato je da banane sadrže i triptamin, tako da se preporučuje da pojedete jednu bananu pre spavanja. Istraživanja su pokazala da banane smanjuju rizik od gušenja koje može da nastane tokom sna.

Ovsene pahuljice. Poznato je da ovas sadrži velike količine melatonina ali i kalcijuma i magnezijuma, što omogućava kvalitetan san. Naročito se preporučuje da pred spavanje potopite jednu ili dve kašike ovsenih pahuljica u mleko. Ovakva večera će vam pomoći da lakše zaspite i da imate kvalitetan san.

Lanene semenke. Lanene semenke su bogate triptaminom i omega 3 masnim kiselinama koje smanjuju stres i anksioznost, a poznato je da su to glavni uzročnici nesanice. Osim toga, magnezijum koji se nalazi u lanu će opustiti vaše mišiće i relaksirati nerve. Dokazano je da magnezijum može da spreči pojavu noćnih mora i da omogući kvalitetan san. Zbog svega toga preporučuje se da pre spavanja pojedete kašiku lanenih semenki koje možete razmutiti u jogurtu.

Bundevine semenke. Semenke bundeve su takođe odlične za borbu protiv nesanice. One sadrže magnezijum koji umirujuće deluje na organizam i otklanja stres. Sve ovo će vam omogućiti da spavate mirno.

Žitarice od celog zrna. Žitarice od celog zrna spadaju u složene ugljene hidrate i utiču na povećanje nivoa serotonina, koji omogućava kvalitetan i dobar san. Najbolje bi bilo da kombinujete žitarice od celog zrna sa mlečnim proizvodima.

Mahunarke. Mahunarke poput pasulja su takođe odlične ukoliko vas muči nesanica. One su bogate vitaminima B kompleksa koji regulišu san i povećavaju lučenje serotonina.

Integralni pirinač. Integralni pirinač takođe može da bude od pomoći kada je u pitanju nesanica. On sadrži triptofan i magnezijum i ima opuštajuće dejstvo na nervni sistem.

Bareni krompir. U lečenju nesanice izuzetno je dobro jesti bareni krompir za večeru. Ovaj obrok neće opteretiti vaš stomak, a istovremeno će pročistiti vaše telo od toksina. Stručnjaci preporučuju da bareni krompir prelijete toplim mlekom i san će vam biti zagarantovan.

Zelena salata. Namirnice koje sadrže hlorofil takođe mogu biti efikasne u borbi protiv nesanice. Stoga se preporučuje da pred odlazak u krevet pojedete porciju zelene salate, koju možete začiniti sokom od limuna. Uz ovakav obrok sigurno nećete imati problema sa nesanicom.

Spanać. Spanać je takođe bogat hlorofilom i magnezijumom i može biti odličan kada je u pitanju nesanica. Uveče skuvajte i pojedite porciju spanaća kako biste obezbedili sebi miran san.
Losos. Dokazano je i da losos sadrži zdrave masti koje utiču na lučenje melatonina, koji ima sposobnost da reguliše san, kao što smo već spomenuli.

Kivi. Studije su pokazale da kivi takođe može biti veoma efikasan u borbi protiv nesanice. Zahvaljujući svojim antioksidantskim svojstvima i serotoninu koji sadrži, kivi može za vrlo kratko vreme pomoći ljudima koji pate od nesanice. Preporučuje se da se kivi jede tri sata pre spavanja, a ne direktno pred odlazak u krevet.

Čaj od kamilice. Čaj od kamilice je poznat po svojim umirujućim svojstvima i preporučuje se da ga, između ostalog, popijete i pred spavanje. Ovaj čaj će opustite vaše nerve i delovaće kao prirodni sedativ.

Ono što je takođe važno jeste da dobro provetrite sobu pre spavanja. Uzrok nesanice može biti zagušljiv vazduh u prostoriji. Takođe, stručnjaci preporučuju da posle 16h ne konzumirate namirnice koje sadrže kofein, poput kafe ili čokolade. Treba izbegavati i unos masti, suhomesnatih proizvoda i alkohola, kao i prejedanje neposredno pre spavanja. 

Pored svega navedenog bitno je i da u krevet ležete sa pozitivnim mislima i da svoj um ispraznite od nagomilanog stresa i misli punih brige. Istraživanja su pokazala da oni koji ležu pod stresom i nervozom imaju dosta veće šansu da sanjaju ružne snove poput sanjanja zmija, da ih neko juri ili slične košmare. Zato obavezno očistite svoj um od svih negativnosti i lezite u krevet vedri i nasmejani i mnogo lakše ćete utonuti u san.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar