HIV infekcija i AIDS

Infekcija HIV virusom može dovesti do sindroma stečene imunodeficijencije. Veruje se da je virus poreklom iz Afrike i da je sa majmuna ugrizom prešao na čoveka, a zatim se polnim putem proširio sa jedne osobe na drugu širom sveta.

HIV napada i postupno uništava ćelije imunog sistema i time slabi odbranu organizma od infekija i raka. Osobe zaražene virusom godinama ne moraju imati nikakve simptome i često ni ne znaju da su nosioci virusa, a time i mogući prenosioci.

Statistike su zastrašujuće. Smatra se da je danas zaraženo preko 33 milijona ljudi, a da 9 od 10 njih nije svesno svog stanja.

HIV se prenosi svim telesnim tečnostima kao što su krv, sperma, vaginalni sekret, pljuvačka i majčino mleko. Najčešće se prenosi seksualnim pute, korišćenjem intravenskih droga i igala koje su zaražene, sa majke na dete bilo u trudnoći, tokom porođaja ili dojenja.

Virus se ne može preneti rukovanjem, kašljanjem ili kijanjem.

Simptomi se mogu javiti nakon 6 meseci ili par godina i mogu biti različiti: simptomi slični gripu, oticanje limfnih čvorova, temperatura, osećaj umora, osip, bolovi u mišićima, glavobolja, infekcije usta, bolesti desnih, kondilomi, gubitak u težini…

Lek za AIDS još uvek ne postoji. Ali različitim lekovima danas se znatno može produžiti život. Tako da je prevencija i danas osnovna i najbitnija u borbi protiv ove opake bolesti.

                                                                                                     Vaša Dr. Slavica Vukosavljević

Izvor slike: belami.rs

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar