5 korisnih saveta kako da smanjite želju za slatkišima

5 korisnih saveta kako da smanjite želju za slatkišima

Najčešći uzrok što imamo povećanu želju za slatkišima je taj što je naš insulin navikao na visoku koncentraciju šećera u krvi i on je samim tim visok tako da kad ne unesemo slatko on pada nisko pa nam organizam traži slako. Osećamo se umorno, vrti nam se u glavi, nemamo snagu i energiju.

Evo par saveta kako rešiti preteranu želju za slaktim, a da se osećamo dobro, zdravo i puni energije:
1. Povećati unos proteina! Često našem organizmu fale protein, a mi to osećamo kao da nam fali šećer pa unosimo slatko, a ne rešavamo problem. Pokušajte da ujutru unesete više proteina (jaje, tuna ili slično).
2. Sklonite sve slatkiše po kući! Jako je važno skloniti slatkiše i ne držati ih u svakoj fijoci u kući ,na taj način ćete sprečiti da ih unosite iz dosade, što se vrlo često dešava. Takođe, kad se desi da imate jaku želju neće vam biti pri ruci i moraćete da unesete neku zdraviju opciju tipa voće.
3. Jedite češće i manje obroke! Izbegavajte da pregladnite, jer vam tada insulin jako pada i stvara taj opasan osećaj koji vas može dovesti do prejedanja slatkišima.
4. Izbacite veštačke zaslađivače! Saharin nam sam stvara veću želju za slatkim.
5. Odviknite se od slatkiša! Naglo prekinite unos slatkiša par dana, jer je naš insulin navikao na mnogo slatkiša i zato reaguje čim ne unesemo nešto slako jer smo u suštini zavisni od šećera. Biće teško tri, četiri dana dok se insulin ne navikne na nisku dozu šećera, a posle će biti lakše.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar