10 namirnica koje vam boje zube

10 namirnica koje vam boje zube

1. Čaj
Tokom istorije, čajevi su se koristili za bojenje tkanina, a identičan uticaj imaju i na vaše zube. Posebno snažan efekt imaju tamniji čajevi i zato je dobro nakon ispijanja ukusnog i zdravog napitka oprati zube.

2. Cvekla
Vrlo zdrava namirnica prepuna korisnih minerala i vitamina idealan je deo svakodnevne ishrane. Međutim njena snažna boja ostaje tokom sečenja na vašim prstima, a nakon konzumacije i na vašim zubima.

3. Kafa
Ne postoji tamniji napitak od kafe i upravo njegova jaka boja uništava blistav osmeh. Kafa sadrži tanin i zato je vrlo važno da operete zube nakon ispijanja ovog mnogima omiljenog napitka.

pudim-de-sonho-de-valsa9.jpg

4. Bobičasto voće
Iako ga mnogi od nas obožavaju, bobičasto voće poput ribizli, malina, borovnica i kupina zube može da učini žutim. Glavni razlog je jaka boja koja se lako veže za zubnu gleđ.

5. Kari
Začin koji potiče iz Indije ima intenzivnu tamno žutu boju i snažnu aromu, pa ga zbog toga mnogi koriste u svakodnevnoj ishrani, kako bi obogatili svoje jelo. Ipak njegova moćna boja će se zadržati i na vašim zubima i zato ih posle jela treba oprati.

vinotintosaluddental.jpg

6. Vino
Crno vino svojim pigmentom zube čini žućim. Sličan efekat ima i belo vino i to zahvaljujući taninu – prirodnom biljnom polifenolu koji daje gorkast ukus, a koji uzrokuje žute fleke na zubima.

7. Soja sos
Ovaj popularan dodatak jelima, u kojem uživa cela Azija, jelu daje egzotičnu aromu, a nažalost, vašim zubima žutilo. Glavni razlog je što većina kupljenih soja sosova nije dobijena prirodnom fermentacijom, već je proces ubrzan dodavanjem hlorovodične kiseline koja ima štetno dejstvo na  zubnu gleđ.

zp-sirce.jpg

8. Balzamiko sirće
Popularni dresing će obogatiti salatu, ali i obojiti vaše zube i to zahvaljujući kombinaciji kiseline i braon boje. Reč je o ukusnom dodatku salatama napravljenom od različitih vrsta bilja i šećera.

9. Gazirana pića
Slatka gazirana pića puna su šećera koji su često razlog pojave karijersa. Takvi napici, posebno oni jarkih ili čak flourescentnih boja sadrže velike količine kiselina zbog kojih zubi mogu postepeno da postanu žuti.

10. Sos od paradajza
Ukusan i nekima omiljen dodatak jelima nije prijatelj vašeg blistavog osmeha. Razlog se ne krije u crvenoj boji, već u velikoj količini kiseline koju sadrži.

Ipak, ukoliko su vaši zubi već poprimili žućkastu nijansu, ne bi bilo loše da posetiti svog stomatologa i rešite se fleka na zubima, kroz jednostavan tretman izbeljivanja. Kada povratite blistav osmeh, pažljivo birajte namirnice koje jedete i zubi će biti blistavi i zdravi.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar