Kolači kroz istoriju: Palačinke Galton

Kolači kroz istoriju: Palačinke Galton

Engleski naučnik Frensis Galton (1822- 1911) bio je koliko genijalan, toliko i ekscentričan i lucidan, a svakako je ličnost koja je ostavila traga u mnogim naučnim oblastima, ali i u publicistici. Najznačajnije njegovo otkriće je da svaki čovek ima jedinstvene otiske prstiju, pa se njegov metod klasifikacije i danas u dopunjenoj verziji koristi u kriminalistici. Otkrio je i neke zakonitosti u nasledjivanju osobina, izmislio test asocijacija reči, ali i ventilacioni šešir koji sprečava pregrevanje mozga dok učite. Proučavao je i zadnjice žena Hotentota, premeravao ih pomoću sekstanta i pisao članke o tome. U svom domu je, naravno, imao gomilu, kako korisnih, tako i budalastih izuma, koje su on i njegovi ukućani koristili. Blago njima.

Preteča je i današnjeg pustolova Bear Grylls-a, jer je od nasleđenog novca posle očeve smrti proputovao Afriku i vratio se u svoju domovinu nakon dve godine uzbudljivog i napornog života. Napisao je bestseler ˝Snalžljivost na putovanju˝, koji je u kratkom roku imao pet izdanja. U knjizi daje praktična uputstva: kako napraviti kolibu, šator..., uloviti ribu bez opreme, ublažiti ujede insekata...

Oženio se u 31. godini zlom i džangrizavom ženom iz ugledne porodice, kojoj je ostao veran sve do njene smrti, pune 44 godine. Ali kada je ona umrla, on je, iako u poznim godinama, počeo da živi veselo u mladom, pametnom i lepom društvu. Vernu prijateljicu je stekao u svojoj rođaci Evi, unuki svoje sestre Lusi, koja je došla da živi kod njega, budući da on nije imao dece. Eva je unosila životnu radost u njegove poslednje godine, bila je prisutna kada je dobijao brojne nagrade i zvanja, pa i kad je stekao plemićku titulu 1905. 1910. mu je pomogla da se preseli u novu kuću uređenu po njegovom ukusu, i tada je u njegovu čast spremljena večera, čiji će desert postati prilično čuven. Poslasticu su kreirale Eva i njegova kuvarica upotrebivši njegovo omiljeno voće: borovnice. Frensis Galton je izjavio da mu je ovaj slatkiš značajniji od svih priznanja koje je dobio.

Umro je u januaru iduće godine, okružen osobama koje voli, odbijajući hranu dok se nije ugasio.

Recept
Za testo:
    4 jajeta
    200 g brašna
    300 ml mleka
    na vrh noža soli

Od ove količine se dobije 10-ak palačinki.

Fil:
    200 g neslanog sira
    2 umućene slatke pavlake
     250 g slatka od borovnica
    malo limunovog soka

Umutiti sve sastojke u krem i filovati polovine palačinke, preklopiti na četvrtine i služiti ukrašene šlagom.

MAMA PITA

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar