Graham hleb za zdravu ishranu

Graham brašno je brašno od celog zrna pšenice i koristi se za integralne hlebove i peciva.

Potrebno je:

    500g graham brašna
    200g pšeničnog brašna TIP400
    1 kesica suvog kvasca
    1 ravna kašika soli, po mogućstvu sitne morske
    1 puna kašika šećera
    1 kašika sirća
    500ml tople vode
    2 kašike ulja
    dve šake suncokretovog semena, šaka lanenog semena i šaka susama (može i bundevino seme)


Priprema:

Odmeriti u veću vanglu brašno pa dodati so, šećer i suvi kvasac i sve izmešati. U brašnu napraviti udubljenje pa sipati ulje, sirće i toplu vodu. Umesiti testo varijačom ili mikserom, nastavcima za testo. Testo je mekano i lepljivo tako da nije pogodno za rad rukama. Ne treba dodavati više brašna da bi hleb bio mekan na kraju. Nakon nekog desetominutnog bućkanja testa varjačom, prekriti vanglu providnom folijom pa krpom i ostaviti oko sat vremena da naraste.

Nakon toga, ponovo dobro varjačom premesiti testo i opet ostaviti da naraste dok se ne uduplira. Ovo drugo narastanje ide otprilike duplo brže.

Sipati preko naraslog testa semenke pa po treći put varjačom premesiti testo da se semnke u njemu lepo rasporede. Zatim u unapred pripremjenu posudu ili veliki kalup za hleb koji smo obložili nakvašenim pa isceđenim pek papirom pa posuli po dnu sa malo graham brašna, preručiti testo.

Testo ćemo pre prebacivanja blago rukama premesiti pomažući se sa malo belog brašna. Varjačom odvojimo testo od dna pa sipamo brašno ispod testa sa svih strana.

Ako koristite kalup za hleb, testo prebacite na sto i oblikujte veknu. Kod mene se hleb pekao u zemljanoj posudi tako da sam u vangli formirala loptu pa prebacila u posudu da gornji deo ode na dno. Malo sam jos oblikovala u posudi testo. Ostaviti da testo još malo naraste pre pečenja.
Oštrim nožem zaseći testo po površini pa po želji posuti semnkama. Semenke malo utapkamo na testo vlažnim rukama.

Hleb se peče oko sat i po vremena. Ako počne odozgo brzo da gori, preklopite ga nečim. Kod mene je ulogu poklopca odigrala tepsija prečnika 26cm okrenuta naopako, koliko je otprilike i prečnik zemljanog pekača. Doduše, malo sam se zamlatila na mreži pa je hleb uspeo na nekim mestima da pregori.
Proverite tankim nožem da li je hleb pečen. Zabodite ga do dna i ako izađe čist iz testa, hleb je gotov. Gotov hleb uviti u kuhinjsku krpu pa tako staviti u plastičnu kesu koju ćemo dobro da zatvorimo da se ne gubi vlaga. Ostaviti hleb u kesi dok se potpuno na ohladi.

Kako samo ja jedem ovaj hleb, a količina koja se dobije je poprilična, isekla sam ga na kriške, razdelila i spakovala u zamrzivač da vadim po potrebi.

U džaku brašna by Tanja Radosavljević

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar