Engleski puding

Ovaj recet je samo za poštovaoce uživanja u išekivanju i pripremi tj. veoma strpljive. Engleski puding, stari slatkiš čije kuvanje traje dobrih 6 sati, je kolač čiji ukus vredi svaki utrošeni minut i kilovat.

Sastojci:
    1/2 l mleka
    5 jaja
    200 g šećera
    150 g brašna
    60 g putera
    1 čašica ili 1 kašičica ekstrakta ruma
    pola limuna
    malo soli

Sipajte 80 g šećera u šerpicu i dodati jednu kašiku soka od limuna i 4 kašike vode, pa ma srednjoj vatri otopiti u karamel bez mešanja.Karamel sipajte u kalup za puding od 0,7 l ili u 8 posuda za sufle, rasporediti po dnu i zidovima, ali morate tokom ovog procesa biti brzi, jer se karamel brzo steže.

U većij šrepi rastopiti puter na srednjoj vatri, te dodajte sve brašno odjednom i dobro izmešajte. U brašno polako ulivajte mleko u tankom mlazu, pa kuvajte nekoliko minuta. I ovde je potrebno strpljenja, jer usled velike količine brašna će se u jednom trenutku napraviti grudve, ali uporno mešajte, jer će se sve razbiti, možete povremeno skloniti sa vatre da biste bolje izmešali. Skinite sa vatre i dodajte šećer. Ostavite da se rashladi malo pa umešajte žumanca i rum. Belanca umutite sa mali soli i umešajte u smesu.

Izlijte u kalupe, koje će  te staviti u veću šerpu i sipati vodu do 2/3 visine kalupa. Neka voda proključa, smanjite vatru i na tihoh vatri kuvajte 5 sati dolivajući vodu.

Nakon toga stavite lonac sa sve vodom i kalupima u rernu na 180°C još oko sat vremena. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi. Izvrnite na tanjir za posluženje. I uživajte u sjajnoj kombinaciji karamela i testa.

MAMA PITA

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar