Upoznajte drevnu indonežansku tehniku "Batik"

Upoznajte drevnu indonežansku tehniku

Prednost industrijskog dizajna je to da sve što osmislimo možemo izvesti brže i u većoj količini. Ručni rad se gubi. Koliko god da je nama industrijski dizajn potreban opet su najcenjeniji ručni radovi. Ja bih više volela da nosim nešto što je ručno rađeno, u šta je utrošena energija čoveka. To je unikatno, to je samo tvoje. Osećaš se posebno.

Ono što ja želim da podelim sa Vama je moje poznavanje batik tehnike. Verujem da većina nije čula za ovu tehniku koja je, po mom mišljenju izuzetno prefinjena. Batik je tehnika ručnog oslikavanja tekstila, svile, pamuka, pa čak i nekih mešavina sa sintetičkim vlaknima. Reč batik potiče od javanske reči tik koja znači mrlja ili tačka. Ova umetnost se neguje u više oblasti, ali je centar umetnosti Centralna Java, gradovi kao što su Džogdžakarta, Solo, Cirebon, Pekalongan and Indramayu. Sa Jave “batik” je izvožen na druga ostrva ovog arhipelaga i na Malajsko poluostrvo. U poslednja dva do tri veka, "batik" je postao osnovno sredstvo izražavanja duhovnih i kulturnih vrednosti jugoistočne Azije i jedan od najfinijih oblika izražavanja kulture ove regije. Razvojem tehnologije, boljom kontrolom i postojanošću boja, ova umetnost je ponovo dobila na popularnosti. Od 2009. godine batik tehnika je zaštićena od strane Uneska kao kulturno nasleđe Indonezije. Ovom tehnikom moguće je u kućnoj radionici izrađivati razne unikatne predmete, na primer, jastučnice, draperije, šalove i slično.

Pokazaću Vam kako napraviti maramu, a za to će Vam biti potrebno:
-Inspiracija (šta želite da nosite oko vrata, koje boje i koji detalj)
- Živci (samo za pripremu je potrebno dosta živaca, jer po meni duže traje priprema nego sam proces, a videćete i zašto)
- Vreme (tehnika je zahtevna, koliko morate da bude spori i pažljivi u nekim trenucima, u nekim pak morate brzo da reagujete i brzo radite)

Od materijala lepo bi bilo da imate:
-Platno (svila ili pamuk)
-Ram za platno
-Pribadače
-Tjanting
-Vosak ( pčelinji i parafinski – preporučujem pola jednog pola drugog)
-Boje za slikanje svile (u primeru koristim te boje)
-Četkice
Batik
Pre postavljanja platna možete ga obojiti ako već niste uzeli neko platno u boji, ja sam platno obojila u žuto, tehnikom tay day (praveći čvorove na 3 mesta). Platno se pribadačima razvlači i mora da bude što optegnutije. Mekom olovkom se po platnu crta skica koji ste zamislili.
batik1
Dok crtate po platnu poželjno je da stavite vosak da se topi. Potrebne su vam 2 kuhinjske posude, jedna manja i jedna veća. U manjoj stavite vosak i tu manju stavite u veću koja je puna vode. Druga veća posuda je potrebna da bi topla voda održavala vosak toplim jer je sklon brzom hladjenju. Ne smete dozvoliti da Vam vosak izgori. Dokle god ima vode u posudi to se neće desiti. Vosak je spreman za nanošenje kada kroz tjanting curi bez prekida. Ako kaplje znači da nije dovoljno topao i morate sačekati.
batik3
Da ne biste  prosuli vosak iskoristite parče novinskog papira za prenošenje tjantinga sa voskom do platna i krenite da nanosite pažljivo, jer morate da imate zatvorene oblike da se posle boja ne bi razlila. Razlivanje nije dobro, jer se prave fleke. Ako je vosak beo pri nanošenju na platno znači da se ohladio i da morate da sačekate da se opet ugreje. Poželjno je da sve vreme držite vosak na tihoj vatri da Vam se ne bi stalno hladio. Naravno za nanošenje možete koristiti i četkice.
batik4
Kada završite nanošenje voska spremite boje kojim želite da bojite platno. Kod batik tehnike se boje nanose od svetlim ka tamnim nijansama. Svetlu nijansu tj. boju dobijate dodavanjem vode u boju, a ne bele boje. Kada krenete da bojite platno videćete da linije voska koje ste stavili sprečavaju da se boja razlije svuda po platnu i da vosak čuva boju preko koje je nanešen, u ovom slučaju to je žuta boja.
batik5
Šećer, so i alkohol daju vrlo zanimljive šare. Bitno je da prvo obojite mesto, ali da ima više boje sa manje vode jer je efekat bolji i samo prospete šećer (u ovom slučaju) i ostavite da se suši.  

Kada obojite  maramu ostavite je u horizontalni položaj da se suši. Ako je podignete može doći do razlivanja boje. Kada se osuši skinete je sa rama i ugrejete peglu. Spremite novine, jer vosak možete skinuti samo novinama. Jedan novinski papir ispod, marama, pa još jedan novinski papir preko i vrelom peglom prođete preko. Da Vam ne bi ostale fleke od voska poželjno je da što više puta pređete preko čistim novinskim papirom i vrelom peglom. U svakom slučaju, ako probate videćete na šta mislim.
 
Posle skidanja voska ostaje Vam da isečete viškove koji Vam nisu potrebni i da maramu obradite na mašini. Rezultat je fantastičan.

                                                                                                                  Vaša Jelena Dimitrijević


POVEZAN ČLANAK
Batik marame “Summertime road” dizajnerke Jelene Dimitrijević

Tagovi:

Komentara (11)

 • 10.01.2013

  GDE MOGU POVOLJNO KUPITI BOJE ZA BATIK I SVILU. PODROBNO SI OPISALA SVE ALI STA AKO SE NE SKINE CEO VOSAK KAKO SE PERE.POZDRAV

 • 07.02.2013
  odgovor na komentar korisnika: dusica (od 10.01.2013)

  Draga Dusice, u Nišu ja boje kupujem u jednoj knjižari ali sam u početku naručivala iz Beograda preko sajta - kreativni hobi, donose ih brzom poštom za jedan dan i najjeftinije su. Boje su im odlicne, reč je o marabuovim bojama. Što se tiče voska, vosak se sigurno skida, ako ti je ostalo znači da nisi dobro odradila, moraš više novinskih papira da koristiš da bi skinula u potpunosti vosak sa materijala, dokle god je masan papir znači da je vosak i dalje materijalu. Pranje marame je vrlo lako, hladna voda i so bez ikakvih deterdženata i toliko :) Puno pozdrava!

 • 15.01.2014

  Radim seminar o batiku i baš mi je drago što sam na ovo naišla. Predložit ću to kolegicama. Pozdrav!

 • 18.02.2014
  odgovor na komentar korisnika: Miss Kitsch (od 15.01.2014)

  Ukoliko ostane voska koliko se secam da smo na primenjenoj visak skidali spiritusom ali kako deluje batik na muslinu i kako se zove svila na kojoj se radi batik.puno hvala.

 • 28.04.2014

  Zdravo. Hoću da počnem da se bavim oslikavanjem svile. Molim Vas da li biste bili ljubazni da mi kažete šta mi je sve potrebno i koliko se kreću boje koje ste Vi kupovali iz Kreativnog hobi-a? Hvala

 • 28.06.2016

  Ja sam usla na sajt kreativni hobi i nasla sam marabuove boje al ne pise cena? :)

 • 14.07.2016
  odgovor na komentar korisnika: Nataka (od 28.06.2016)

  Ja sam Marabu-ove boje za textil uzimala u prodavnici slikarske opreme Oxa u Novom Sadu. Cena po bočici je, koliko se sećam, bila oko 410-420 dinara. Oni takođe imaju i Marabu textil plus boje, koje se koriste za slikanje po tamnim tkaninama (nisam probala po tamnoj, ali radim torbe od sirovog slikarskog platna i jako dobro pokrivaju) . Njihova cena je nešto malo viša, oko 460 din. Bočice su od 50ml.

 • 01.08.2016

  Mozete li mi teci Ä‘e ima svile da se kupi za esarpe.Hvala!

 • 30.01.2017

  DODALA BIH SAMO NESTO VAZNO A TO JE DA NAKON VADJENJA VOSKA NOVINAMA I PEGLOM NIKADA SE NE IZVUCE TOTALNO.ZATO SE POTOM SVILA OPERE U BEZOLOVNOM BENZINU PA KADA UBRZO ISPARI OPERE U BLAGOM SAMPONU..MLAKA VODA...NE VRELA PEGLA NA KRAJU.SVILA TJ GOTOVE ESARPE BELE NEOBOJENE I PORUBLJENE KUPITE U BOLJIM KINESKIM PRODAVNICAMA I...KRENITE.SA SRECOM I ENTUZIJAZMOM. KT.

 • 17.03.2017

  Pozdrav svima u Srbiji. Surfovao sam malo po netu da vidim koliko je 'Batik' stil poznat u našoj zemlji i uopšte u Evropi. Naime, ja živim i radim u Indoneziji, oženio sam ženu odavde.Meni lično, batik stil je nešto najlepše što sam video na nekoj odeći, i sam posedujem nekoliko izuzetnih košulja koje rado nosim. Ručna izrada batik odeće je izuzetno naporna i zahtevna, i stoga, svaki komad odeće je jedinstven (NE POSTOJE KOPIJE). Ja sam prisustvovao prilikom ručnog oslikavanja, i mogu bez preterivanja reći da je to zaista delo vruhunskih majstora. Naime, ako je neko zainteresovan i želeo bih da poseduje jedinstvenu batik košulju ili drugi komad odeće može me kontaktirati putem: WhatsApp na broj: +62181567899990, Damir

 • 23.06.2017

  Dobar dan! Molim vas,recite mi gde se može kupiti u Srbiji tjanting za batik tehniku.Hvala vam

Dodaj komentar