Enciklopedija kristala, 1.deo – Ametist

Enciklopedija kristala, 1.deo – Ametist

Boja
Ametist je ljubičasta varijanta kvarca i svrstava se u poludrago kamenje. On može biti prožet raznim nijansama ljubičaste, na primer tamno ljubičastom, svetlo ljubičastom, bojom lavande ili sleza.  Generalno, raspon nijansi ametista ide od najsvetlije pa sve do tamno ljubičaste, ali najidealnija nijansa je srednje ljubičasta sa rozikastim odsjajem.

Ljubičasta boja je kraljevska boja, misteriozna, povezana sa plemstvom i duhovnošću. Upravo ta boja je, već hiljadama godina unazad, ametist učinila kamenom plemstva i kraljevstva tako da ne iznenađuje informacija da je sam dragi kamen bio veoma tražen kroz istoriju.

Ametist bi bio znatno više na ceni da nije toliko rasprostranjen i dostupan. Ova podvrsta kvarca, koja je nekada bila dragocenija od dijamanata, može se naći u vidu prirodnih kristala u stenskim masama, obično u vidu skupine kristala.

Kristalna struktura ametista je šestougaona i ako se izloži visokim temperaturama, ametist menja boju u žutu. On je inače podložan promeni boje, što se često dešava i usled promene osvetljenja, na primer pod svetlošću sijalice njegova boja je crvenkasto ljubičasta, a na dnevnom svetlu je plavkasto ljubičasta.

Ametist ne sme da se izlaže direktnoj sunčevoj svetlosti na duže vreme. Vrlo je verovatno da će izbledeti usled ultraljubičastog zračenja. Čak i jaki sunčevi zraci kroz prozor dnevne sobe mogu da štete ametistu, iako se ultraljubičasti zraci odbijaju od stakla i  filtriraju.

Nekad se u jednoj kristalnoj strukturi kvarca mogu naći i boja ametista i citrin boja. Ova dvobojna pojava dragog kamena kvarcne strukture, žuta i ljubičasta, zove se ametrin.
Ametis
Nalazišta
Ametist je do 19. veka uglavnom donošen iz Rusije i zbog svoje retkosti bio je gotovo u rangu sa  rubinom, emeraldom i safirom. Sa otkrivanjem velikog broja nalazišta u Brazilu, postao je još dostupniji, a samim tim i pristupačniji širim narodnim masama. Zeleni ametist se može naći na nekoliko lokacija, kao što su Montezuma, Brazil, Arizona. Većinom se ametist danas dobavlja iz Afrike i Južne Amerike a njegovi najvredniji primerci potiču sa planine Ural, kao i sa ostrva Šri Lanka i Madagaskar.

Lekovita svojstva
Ametist je kroz istoriju bio korišćen kao zaštita od pijanstva - naziv ametist potiče od grčke reči ametistos, što znači ‘onaj koji nije pijan’. Stari Grci su verovali da ametist u prahu leči jutarnji mamurluk. Ametist se smatrao i kao odličan za uspostavljanje zaštite protiv bilo koje zavisnosti. Upotrebljavan je za meditaciju, pri problemima sa sluhom,  protiv nesanice, glavobolje i drugih bolova. Postoje izvori koji upućuju na lekovitost ametista pri rešavanju problema mentalne stabilnosti i ukoliko se isti stavi pod jastuk pomaže pri tumačenju snova.

Leonardo da Vinči je napisao da ametist ima sposobnost da  ubrza inetligenciju i otkloni zle misli. U srednjem veku je ovaj poludragi kamen bio jako važan za izradu ornamentike u Katoličkoj crkvi, ali i ostalim crkvama i smatran je kamenom biskupa.

Budisti su verovali da ametist donosi smirenost i uspostavlja mir usled meditacije, tako da je on i danas prioritetan izbor za pravljenje brojanica kod Tibetanaca. U antičkoj civilizaciji, kao i srednjem veku verovalo se da se kosmos oslikava u poludragom kamenju i da je Ametist kamen planete Neptun.

Ametist – gospodar među isceliteljima
Ametist je poznat kao iscelitelj srca na najvišem duhovnom nivou. Pročišćava od negativnih emocija i proizvodi osećaj tolerancije, mira i saradnje. On obezbeđuje zaštitu i ravnotežu tokom velikih životnih promena. Ametist potpomaže sve vrste duhovnog razvoja pojedinca, donosi smirenost i spokoj, pomaže da ponovo i iznova volimo.

Ametist je takođe dobar za postizanje i očuvanje finansijske stabilnosti i odličan je za one ljude kojima je teško da upravljaju finansijskim problemima. Odličan je i za rukovodioce i eksperte za finansije, posebno za one koji su vezani za velike i značajne firme.

Horoskop
Ametist je dragi kamen za horoskopski znak Ribe. Američka nacionalna asocijacija zlatara zvanično je usvojila ametist kao kamen rodjenja za mesec februar. On predstavlja kamen koji treba da se daruje četvrte, šeste i sedamneste godišnjice braka.

Fotografije: Vladan Delić

Bobi nakit

Galerija

13549988356844_5.jpg
13549988490549_1a.jpg
13549988599168_2.jpg
13549988783734_3.jpg
Tagovi:

Komentara (1)

  • 09.12.2012

    Sjajan tekst! Obozavam polu drago kamenje i imam dosta nakita, pa su mi ovakvi tekstovi uvek interesantni. Hvala!

Dodaj komentar