Recite „da“ u tropskom raju Sejšela

Recite „da“ u tropskom raju Sejšela

Svi smo sigurno, barem jednom u životu, maštali o tome da u tropskom raju zagrlimo i osvojimo voljenu osobu, da je dugo držimo u naručju i sa njom delimo predivne trenutke i uspomene. Jedno od mesta gde se ta tropska romantika, može pronaći su Sejšelska ostrva. Zato je venčanje na nekom od ostrva ovog malenog afričkog arhipelaga koji se nalazi u tropskom pojasu blizu Ekvatora, božanstveno ostvarenje takvih maštarija, predivni doživljaj koji se nikada ne može zaboraviti. Nakon venčanja naravno da slede ugodni i opušteni dani u romantično lepom okruženju – medeni mesec.

Na Sejšelima su se projektovanjem, dizajnom i opremom smeštajnih objekata bavili vrhunski svetski stručnjaci i to se apsolutno prepoznaje u mnogim hotelima. Bukvalno se oseća kako je i najsitnijem detalju posvećena pažnja da bi se stvorila intimna, prijatna atmosfera potpunog uživanja. To je razlog zašto su Sejšeli postali pravi magnet za zaljubljene parove i one koji bi želeli svoj brak da započnu upravo tamo, da naspram tropskog neba, na finom belom pesku kažu „da“ jedno drugom ili da svoju vezu krunišu nezaboravnim medenim mesecom, okruženi čarolijom koja se može doživeti samo na tropskim ostrvima.

beach-1854076_1280.jpg

Važno je znati da su venčanja koja se održe na Sejšelima priznata, jer Sejšelska ostrva pripadaju grupi država koje su potpisnice Haške konvencije, te po povratku kući mladenci trebaju venčani list samo overiti u matičnom uredu. Dakle, zaljubljeni parovi mogu da biraju između zvaničnog (priznatog) i čisto ceremonijalnog venčanja. Ako se odluče da svoj brak ozvaniče upravo na Sejšelima, potrebno je spremiti sledeću dokumentaciju: kopije u boji prve tri stranice pasoša, popunjene i potpisane aplikacije za venčanje na engleskom ili nekom drugom internacionalnom priznatom jeziku (francuskom, nemačkom, ruskom), izvode iz matične knjige rođenih (na engleskom), ne starije od tri meseca, svu potrebnu dokumentaciju koja potvrđuje „slobodan“ status budućih supružnika (papire o razvodu iz prethodnog braka ili o udovičkom (udovačkom) statusu)...

Svu ovu dokumentaciju potrebno je dostaviti hotelu direktno, ako se organizacija putovanja sprovodi u sopstvenoj režiji ili turističkoj agenciji koja u ime budućih supružnika organizuje putovanje, najkasnije osam nedelja pre početnog datuma putovanja. Važno je takođe znati da se venčanja organizuju na upit, obično radnim danima, pa se treba najaviti na vreme.

Sve je to sjajno, romantično, idilično, ali postavlja se pitanje koliko to može da košta? Većina kvalitetnih hotela organizuje ceremoniju venčanja, pa čak mladencima daje specijalne popuste i razne privilegije. Venčani paket obično podrazumeva organizaciju venčanja na atraktivnoj lokaciji, matičara i venčani list, svedoke (ako kumovi nisu krenuli u svatove na daleki put), cvetne i druge aranžmane, bidermajer, svadbenu tortu, fotografije i video sa venčanja i naravno šampanjac! Podrazumeva se da svaki hotel u rukavu krije svakojaka iznenađenja za novopečene bračne drugove, što zavisi od njegove ponude, ali i od klimatske sezone, odnosno od doba godine. Cena – prava sitnica! Na primer u ovo letnje doba (jun ili jul mesec) ukupan paket za dvoje košta od 3500 evra pa naviše, što zavisi od izbora hotela. Kad malo razmislimo o troškovima ovdašnje svadbe, nije to ni tako puno para, drugo je pitanje da li se kod kuće mora organizovati „repriza“.

Postoje i oni koji se odluče za ceremonijalno venčanje, koje obavezuje samo dva zaljubljena srca, bez zakonskih posledica, oni koji žele da oplemene svoje putovanje i obavežu se na večnu ljubav uz šum talasa u zalasku sunca. Ovakva venčanja su takođe nezaboravno iskustvo, ali nemaju administrativnu i obavezujuću težinu. To je po mnogima pravi izraz velike naklonosti i iskrene ljubavi, bez zadrške, bez ikakvih interesa i obaveza.

Bez obzira na tip, obično nakon venčanja sledi raskošna, ali intimna večera za dvoje koja se organizuje pod baldahinima na plaži, uz svetlost sveća i treperenje nebeskog svoda prekrivenog hiljadama zvezda. Diskretno osoblje je tu da posluži ukusna jela i natoči vino ili šampanjac u čaše, da pusti blagu muziku i opet nestane u senkama noći, da bi pružilo zaljubljenima maksimalno moguće uživanje i divnu uspomenu.

Na Sejšelima je intima gostiju najvažnija, pa svaka zabava, muzika ili animacija prestaje oko pola dvanaest i već oko ponoći je sve tiho, može se čuti samo poj noćnih ptica, zvuk talasa ili ponekad rominjanje kiše. Dakle, ako sanjarite o tome da se sa svojom voljenom „drugom polovinom“ venčate stojeći bosi na belom, finom pesku, da vam umesto svadbenog orkestra na venčanju cvrkuću tropske ptičice i  šume talasi okeana, da prvu bračnu noć provedete u jednom od mnogobrojnih sjajno i senzualno dizajniranih hotela sa pogledom na pučinu, Sejšeli su bez dileme mesto ta vas.

jonathan-borba-h_xBOz0Ytwc-unsplash.jpg

Ipak, provesti odmor na Sejšelima nije ideja koju je baš lako ostvariti. Razlog tome nije komplikovano putovanje, zamršena mreža internacionalnih letova, nebezbedni uslovi boravka ili loša infrastruktura na destinaciji. Na Sejšelima sve funkcioniše perfektno i baš to je otežavajući element putovanja, jer tamo ume biti veoma skupo!

Zato je boravak na malenim ostrvima često kruna i znak uspeha i berićeta osoba koje se tamo zapute. Specijalno u ovo sasvim novo doba izuzetno lagane komunikacione tehnologije i socijalnih mreža, na kojima se odmah mogu objaviti predivne fotografije sa čarobno belih plaža koje zapljuskuju talasi okeana tirkizne boje. Fotografije na instagramu, fejsu ili nekoj drugoj mreži, postale su neizostavan deo uspešnog putovanja, a Sejšeli su tako fotogenični!

Zbog svoje nezavidne veličine i krhkog eko – sistema, Sejšeli ne mogu da podnesu veliki broj posetilaca. Zato su vlasti ove državice odlučile da izaberu izuzetno dobar pristup uslužnom turizmu, od svojih ostrva su napravili luksuzni i skupoceni tropski raj, zabranivši posetu takozvanim “bekpekerima” i potpuno onemogućivši masovni turizam.

Arhipelag broji ukupno 115 ostrva, ali su turistički najprimamljivija i urbano najrazvijenija tri: Mahe, najveće ostrvo arhipelaga, gde se uz glavni grad Viktorija, najmanju prestonicu na svetu,  nalazi internacionalni aerodrom, zatim Pralen (Praslin), drugo sejšelsko ostrvo po veličini i atraktivnosti, te maleni La Dig (Le Digue). Na njima se nalazi i najveći broj smeštajnih objekata, počev od komfornih apartmana, pa do ekstravagantno luksuznih hotelskih kompleksa. Kada se gosti odluče za tip i vrstu smeštaja, potrebno je još samo da spakuju belu garderobu za obred venčanja, jer će ih ljubav svakako pratiti na ovom božanstvenom putovanju iz snova...

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar