Skandinavski dizajn - enterijer inspirisan prirodom

Skandinavski dizajn - enterijer inspirisan prirodom

Skandinavski dizajn je mnogo više od nameštaja; od tehnike do mode, arhitekture do dizajna enterijera, nordijski dizajn, a posebno elementi skandinavskog minimalizma, našli su svoj put u svakom aspektu naših života. Ali šta zapravo znači skandinavski dizajn i da li su IKEA i JYSK adekvatni predstavnici skandinavskog uređenja doma?

Šta je skandinavski dizajn?
Skandinavski dizajn karakteriše minimalan, čist pristup koji nastoji da kombinuje funkcionalnost sa lepotom. Njegov fokus je na jednostavnim linijama i svetlim prostorima, lišenim bilo kakvog nereda.

Ovi principi se protežu na sve oblasti dizajna, od arhitekture do tehnike, ali se najčešće koriste za dizajn enterijera, uključujući nameštaj, tekstil, keramiku i osvetljenje. U skandinavskom dizajnu nema ničeg suvišnog. Postoji jasna tendencija da se uklanja nepotrebno, i da se prikažui bitni elementi svakog proizvoda.

Najčešće korišćene skandinavske boje su neutralne i monohromatske – svetle, tople bele sa crnom i žutosmeđom – sa dodacima boja koje se koriste kao akcenti. Plišane ružičaste, sivo-plave i boje ukorenjene u prirodi – poput žalfije – najpopularnije su u skandinavskom dizajnu.

Organski i prirodni materijali često zauzimaju ponosno mesto u skandinavskom dizajnu, odražavajući odnos skandinavskih i nordijskih zemalja prema prirodi. Drvo, osvetljeno kako bi se uklopilo u neutralnu paletu boja, pamuk i vuna su u velikoj meri zastupljeni u skandinavskom dizajnu, kao i kućne biljke.

Ova čista, ali topla linija, uz smirujuću prirodu velikog, svetlosnog prostora bez ikakvog nereda, delimično je razlog zašto je skandinavski dizajn toliko popularan.

Nordijski minimalizam omogućava ljudima da pozovu mir u svoj dom bez stvaranja prostora koji je neprivlačan ili hladan. Pun je vitalnosti, a da nije haotičan.

Istorija skandinavskog dizajna
Skandinavski dizajnerski pokret u svom sadašnjem obliku pojavio se početkom 20. veka i razvio se u pet nordijskih zemalja od 1930-ih pa nadalje.

Potiče iz danskog časopisa iz 1914. godine, sa ciljem sa se suprotstavi savremenim trendovima kao što je Art Nouveau – često rezervisan za društvenu elitu – dok je skandinavski dizajn promovisao lokalne zanate i pristupačan, demokratski dizajn.

Od 1930-ih, dizajneri kao što su Alvar Alto (Finska), Arne Jakobsen (Danska), Josef Frank (Švedska) i Maija Isola (Finska) počeli su da promovišu svoje radove, stvarajući „zlatno doba skandinavskog dizajna“. Njihov rad bio je inspirisan konceptima konstruktivizma, funkcionalizma, a u nekim slučajevima i nadrealizma.

Istorija skandinavskog dizajna i njegov koncept su od sredine 20. veka predmet naučne debate, izložbi i marketinških agendi. Mnogi ističu ideale demokratskog dizajna koji su bili centralna tema pokreta i odražavaju se u retorici koja okružuje savremeni skandinavski i međunarodni dizajn.

Zašto je skandinavski dizajn važan?
Vodeći princip skandinavskog dizajna je uspostavljanje harmonije sa okolinom i stvaranje stvari napravljenih da traju. Nastoji da upotpuni umetnost dobrog življenja promovišući jednostavno kućno okruženje koje je ispunjeno kvalitetnim stvarima i poboljšava neopterećen način života lišen viška konzumerizma.

Ovo je važno i za pojedinca, jer je kućno okruženje koje podstiče kvalitetan život sve važniji protivnik pritiscima savremenog života, kao i za planetu, jer produbljuje našu vezu sa prirodom.

Arhitektura, urbanističko planiranje i društveno inovativni dizajn
Pored temelja jednostavnosti, funkcionalnosti i udobnosti, skandinavska arhitektura koristi svetlost, koristi prirodne materijale i integriše se sa prirodom. Upravo ovaj konačni kvalitet je doveo do toga da skandinavska arhitektura i urbano planiranje postanu inovator za ekološki svestan i društveno inovativan dizajn.

Kroz inteligentni dizajn i razumevanje prirode, Skandinavija je uspela da unese prirodu u svoje gradove.

Skandinavski nameštaj, osvetljenje i uređenje doma
Skandinavski dizajn je minimalan i ima svega nekoliko komada u prostoriji.

Osvetljenje je najvažniji deo skandinavskog dizajna, jer ga nordijske zemlje dobijaju tako malo prirodno tokom zime. Pored maksimalnog korišćenja prirodnog svetla u svakoj prilici – sa belim zidovima ili velikim prozorima – lampe i rešenja za osvetljenje su ključni.

Dnevne sobe uređene u skandinavskom stilu izgledaju veoma organizovano i uredno. Mali stanovi posebno imaju koristi od skandinavske ideje za život: male sobe izgledaju otvorenije i veće. Jasne linije savršeno zaokružuju moderan, čist izgled.

Vrata za sobe takođe prate jednostavne linije i boje koje su u saglasju sa celokupnim enterijerom. To znači da se uglavnom kombinuju bela sobna vrata, često sa staklenim delovima kako bi se svetlost akumulirala i u drugim prostorijama. Klizna staklena vrata dobro se uklapaju u otvoreni skandinavski koncept stanovanja. Rustikalna drvena vrata ili natur prirodne boje česti su izbor za skandinavski koncept uređenja doma.

Skandinavski kvalitet u odnosu na cenu
Cena skandinavskog dizajna može biti visoka, ali su razlozi za to različiti. Dugovečnost, kvalitet materijala, bezvremenski dizajn (nije u trendu i stoga će dugo izgledati sjajno u vašem domu), i stručna izrada samo su neke od tačaka koje doprinose ceni.

Kako se skandinavski dizajn razlikuje od modernog minimalizma
To dvoje se često mešaju i koriste naizmenično, ali postoje ključne razlike između stilova. Iako postoji mnogo preklapanja, moderni minimalizam je tamniji stil koji se manje fokusira na svetlost.

Zaključak
Nordijski izgled je kao i sami Skandinavci: blizak prirodi. Prirodni drveni podovi, uglavnom u prostorijama sa puno prirodnog svetla. Jednostavne boje u beloj, krem, sivoj i pastelnim nijansama dominiraju svedenim, otvorenim stilom.

Galerija

16724012778739_woman-making-her-bed-scandinavian-interior-style.jpg
16724012779711_pexels-taryn-elliott-9566051.jpg
16724012788755_linh-le-giP0e750Dr8-unsplash.jpg
Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar