Saveti za dekupaž novinama

Dekupaž je tenika kojom se mnogi bave i u glavnom ga rade salvetama. Evo par saveta ako se odlučite za dekupaž novinama!

Uglavnom, poanta dekupaža sa tvrđim papirom od onog salvetnog jest da papir namočite prije ljepljenja. Znači, u čistu vodu buć i van na suhu, čistu krpu pustiti da upije višak vode i onda ga ljepiti kao i salvetu. Za veće površine (ja recimo na ovaj način uskoro namjeravam ’presvuči’ jedan ormar) možete koristiti jeftinije varijante ljepila od onog kupovnog za decoupage - možete razrjedit ljepilo za drvo s vodom (omjer od oka, al’ tu negdi, pola-pola) ili ljepilo za tapete koje također zamješate s više vode nego stoji na pakiranju tako da dobijete tečnu smjesu, ne želatinastu kakva bi zapravo trebala biti pratite li omjere s pakiranja.

Druga stvar - ne bojte se brusnog papira! Kad vam se ljepilo posuši prođite rukom po rubovima papira i gdje god osjetite prijelaz s jednog kraja papira na drugi izbrusite brusnim papirom što finije granulacije. To posebno vrijedi za ona područja ispod kojih vam je eventualno ostao zrak - sve pobrusite i, ako je potrebno, preko zaljepite novi komad papira. Iza brušenja obavezno očistite površinu i još jednom prođite penelićem sa smjesom ljepila i vode kako biste bili sigurni da lak (ako ćete lakirati) ne probije papir. Ako oblažete predmet koji će često biti pran i čišćen ili koji se nalazi na mjestu gdje ima dosta prašine, tada bi svakako preporučila dati više ruka laka. Ako radite s mat lakom tada najmanje 3 ruke.

Za manje predmete koji se ne kvase često koristila sam običan sjajni lak u spreju koji je isto ok za održavanje tako da možete slobodno koristiti i takav. Ukoliko koristite tekući lak vodite računa da ga nanosite sa spužvicom rađe nego s kistom, i isto tako vodite računa da su svi lakovi za drvo (a posebno brodski lakovi) na kojima stoji natpis bezbojni ipak malo nijansirani tako da će vam vjerojatno što god lakirate dobiti žućkastu ili neku drugu nijansu (barem ja takva iskustva imam).

Još jedan savjet - kada imate oble površine, odnosno oble rubove, tada je bolje koristiti manje komade papira jer ćete lakše pokriti željenu površinu bez balončića zraka. Također možete papir malo rukom raskidati, a to nije problem kad je vlažan, i prilipiti jedan preko drugog pritiskajući prstom zrak od ispod....

Nadam se da sam vam pomogla ovim malim savjetima. Imate li vi neki trik sa dekupažom koji tu nisam spomenula?

NAKITIĆ
NakiTIĆ možete poručiti preko Tininog online dućana, preko Facebook stranice i na njenom blogu. Tina je iz Hrvatske, ali svoje radove šalje i van granica svoje zemlje!

Galerija

14054910759024_46776_131377333738505_742390581_n.jpg
14054910867042_1069822_131377413738497_782210264_n.jpg
14054911008157_ostalo.prije.poslije.zdjela2.jpg
Tagovi:

Komentara (1)

  • 19.03.2017

    Savrseno izgleda zaista jedinstveno i nekako nesvakidasnje.....

Dodaj komentar