Karakteristike sobnih vrata

Sobna vrata sadrže vratno krilo, štok, šarke, bravu i kvaku. Njihova osnovna funkcija je razdvajanje prostorija, ali i sprečavanje prolaska zvuka i različitih mirisa. Mogu se izrađivati po meri. Pre kupovine izmerite visinu i širinu otvora, kao i debljinu zidova na sve četiri strane otvora.
    
Materijali za izradu sobnih vrata
Materijali za izradu vratnog krila mogu biti različiti. Najčešće se primenjuje puno drvo, medijapan, dekor folija, PVC, HDF, a prave se i furnirana vratna krila. Štok se izrađuje od punog drveta, iverice ili medijapana. Iverica je najjeftiniji a puno drvo najskuplji materijal. Nije obavezno da štok i vratno krilo budu od istog materijala.

Okovi se takođe prave od raznovrsnih materijala. Kvake mogu biti od aluminijuma, mesinga, inoksa, hrom-nikla. I šarke se izrađuju od ovih materijala ali i od bronze. Za brave se koristi mesing ili čelik.

Privatnost je jedna od glavnih stavki koju sobna vrata treba da obezbede. Zato je zvučna izolacija na njima jako bitna. Najčešće se postavlja sa unutrašnje strane vrata, prostorije koju treba zvučno izolovati.


Odlučite se za bolji kvalitet
Postoje velike razlike u kvalitetu, materijalima i cenama sobnih vrata koje nudi naše tržište. Razlike su primetne i između istih modela različitih proizvođača. Prvenstveno kvalitet određuje cenu. Vrata od punog drveta jako dugo ostaju kao nova. Čelični okovi su najkvalitetniji. Kvalitetna vrata poseduju i zvučnu i toplotnu izolaciju.

Kako se vrata otvaraju i zatvaraju nebrojeno puta u toku dana vremenom može doći do delimičnog spadanja i škripanja, naročito kod sobnih vrata nešto lošijeg kvaliteta. Vrata visokog kvaliteta služiće Vam godinama.

Izgled sobnih vrata
Izgled, boju i dizajn sobnih vrata možete sami odabrati. Oblik sobnih vrata može biti klasičan, pravolinijski ili nešto interesantniji lučni oblik. Proizvode se vrata sa ravnom ali i sa reljefnom površinom. Koja sobna vrata ćete izabrati zavisi od Vašeg ukusa.

Sobna vrata mogu biti sa staklenim otvorima ili bez njih. Staklo na otvoru može biti providno, obojeno ili reljefno. Preporučuju se vrata sa otvorima od reljefnog stakla sa smanjenom prozirnošću kako bi se obezbedila privatnost prostorija koje vrata razdvajaju. Iznad vrata se može postaviti osvetljenje što će im dati sasvim nov izgled.

Slika: livinais.com

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar