Da li vam se na čašama nakon pranja u sudo mašini zadržava kamenac? Evo šta da radite!

Da li vam se na čašama nakon pranja u sudo mašini zadržava kamenac? Evo šta da radite!

Kamenac na čašama nakon pranja u sudomašini može biti frustrirajući problem koji se često javlja u domaćinstvima širom sveta. Osim što estetski narušava izgled posuđa, nakupljeni kamenac može uticati na ukus hrane i pića koje konzumirate. Razlog za ovaj problem često leži u tvrdoj vodi koja prolazi kroz sudomašinu i na kraju ostavlja tragove mineralnih naslaga na površinama čaša.
Nije neuobičajeno primetiti beličaste ili sivkaste fleke na čašama nakon pranja, a ove naslage kamenca mogu biti posebno izražene ako živite u području s tvrdom vodom. Pored toga, čak i kada sudove perete ručno, problem kamenca nije potpuno izbegnut.
U borbi protiv nakupljanja kamenca na čašama, korisno je razumeti kako voda i sudomašina igraju ulogu u ovom procesu. Nakon što shvatite osnovne uzroke problema, možete preduzeti odgovarajuće korake kako biste smanjili ili eliminisali ovu neprijatnost.

Kamenac na čašama kao indikator problema sa vodom
Kamenac na čašama ali i na staklu tuš kabine i u bilo kom uređaju u kome se koristi voda je nešto što ne možemo izbeći ali njegovu količinu možemo i te kako smanjiti. Kamenac je talog koji ostaje od tvrde vode koja prolazi kroz naš vodovodni sistem. Tvrda voda je karakteristična za naše podneblje a obzirom na to da ona prolazi kroz sve uređaje, najviše kroz bojler, stvaranje kamenca je neminovno.

Veza između kvaliteta vode i održavanja
Kvalitet vode veoma utiče na održavanje uređaja koji koriste vodu. Pre svega to su bojleri, ketleri, sudo mašine i drugi. Kako bismo ove uređaje održavali funkcionalnim potrebno je da redovno uklanjamo kamenac. Kada su u pitanju manji uređaj kao što su ketleri za zagrevanje vode, to je dosta jednostavnije i postoje prirodni rastvori koji veoma uspešno uklanjanju kamenac i tako ga možete održavati. Ali, kada su u pitanju veći uređaji kao što su bojler i sudo mašina tada će vam biti potreban električar koji će redovno uklanjati kamenac sa unutrašnjih komponenti.

Koliko često je potrebno uklanjati kamenac iz uređaja?
Uklanjanje kamenca je obavezno zbog potencijalne opasnosti od kvara na unutrašnjim komponentama uređaja. Potrebno ga je redovno uklanjati i sanirati. Ponekad će vam za to biti potrebna pomoć električara a ponekad ćete moći sami da ga uklanjate. U proseku potrebno je da kamenac iz bojlera uklanjate minimum jednom u šest meseci, a iz manjih uređaja svake nedelje.

Kako ukloniti kamenac sa posuđa u sudo mašini?
Pretpostavimo da želite trajno da rešite ovaj problem a u tom slučaju nije dovoljno da uklanjate kamenac sa čaša i ostalog posuđa već je potrebno da se sudo mašina održava kao i njene komponente od naslaga kamenca. To ne možete sami već je potrebno da električar dođe jednom u šest meseci i očisti sve važne delove u sudo mašini od filtera do prskalica, preko gumica i ostalih delova u mašini. Kamenac nije moguće sprečiti ali je moguće ublažiti njegove razorne posledice ukoliko se suviše nataloži. Sredstva za umanjivanje kamenca koje možete kupiti u prodavnicama mogu biti od pomoći ali ona nisu dovoljna dok se sistemski ne reši problem kamenca.

Kako ukloniti kamenac iz bojlera?
Kamenac iz bojlera ne možete uklanjati sami, već to mora uraditi električar. Kamenac može oštetiti rad grejača ukoliko se suviše nataloži na njemu kao i druge komponente u bojleru. Tada on smanjuje funkciju grejača i zbog toga sve duže moramo čekati na toplu vodu.

Kako ukloniti kamenac iz ketlera?
Kamenac iz ketlera za prokuvavanje vode za čaj i kafu često koristimo, ali dobra vest je što možemo sami uklanjati kamenac jer je ovaj uređaj mnogo jednostavniji od bojlera i sudo mašine. Jednom nedeljno sipajte u ketler malo jabukovog sirćeta i vode i pustite da prokuva a zatim ispirajte uređaj do čiste vode. To će pomoći da održite ketler ispravnim funkcionalnim a i sačuvaćete svoje zdravlje od unošenja vode pune kamenca.

Da li se kamenac može zauvek ukloniti?
Kamenac se ne može zauvek ukloniti iz uređaja jer on ostaje kao talog posle vode koja prolazi kroz uređaj.Budući da kroz uređaje uvek prolazi nova voda pri svakom korišćenju, ali se može redovno uklanjati tako da ne ošteti glavne komponente uređaja i ne ošteti ih trajno.

Kako da uklonite kamenac sa čaša?
Ukoliko vam je hitno potrebno da vaše čaše zablistaju a trenutno nemate vremena da se bavite električarima i servisom, možete upotrebiti stari trik čišćenja čaša sa mešavinom sirćetne kiseline i limontusa. Očistite čaše i one će sijati baš kao nove.

Da li električar može ukloniti sav kamenac iz uređaja jednim dolaskom?
U slučaju da vam je previše zahtevno da za svaki uređaj zovete električara nekoliko puta godišnje, možete se sa njim dogovoriti na dva do tri puta godšnje čišćenje kamenca na svim uređajima u vašem domu. Zakažite svoje termine, a električar će jednim dolaskom pregledati sve uređaje i očistiti kamenac iz bojlera, sudo mašine i manjih aparata.

Šta da radite ako ste vlasnik ugostiteljskog objekta i imate uređaje kao pravno lice?
Kao pravno lice imate obavezu da redovo održavate uređaje i radite redovni servis bojlera, sudo mašina i svih drugih aparata. Dobra vest je da servisi imaju olakšice za plaćanje za pravna lica kao i popuste za redovno održavanje. Kamenac značajno može oštetiti vašu uslugu ukoliko ste ugostitelj, ali i ukoliko ste vlasnik domaćinstva možete ugroziti svoje zdravlje ali i uređaje koje možete oštetiti tako što ih ne održavate reodvno. Redovno održavanje uvek je ispativija i bolja pcija od popravke pokvarenog uređaja, zato još danas zakažite čišćenje kamenca.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar