Cveće za terase, briga i čuvanje

Cveće za terase, briga i čuvanje

Koliko uređenje terase može da bude značajno govore podaci o raznim takmičenjima i izborima najlepših i najsređenijih bašti i terasa. Prema tome cveće za terase u ovoj priči ima veoma važnu ulogu. Kada je u pitanju cveće za terase izbor je veoma veliki, samo je stvar ukusa i vremena bitna kada je odabir onoga šta želite da gajite. Ipak neprikosnovene su muškatle i uvek ih je lako prepoznati i najviše ih možemo videti. Kako preko naših baka, tako i od majki nasleđujemo po nekoliko saksija sa ovom višegodišnjom i lepom za oko biljkom.

Muškatle su idealno cveće za terase

Već smo rekli da su muškatle najzastupljenije cveće za terase i da se iz godine u godinu njihov broj na terasama povećava. Mešanjem i zaprašivanjem svake godine se dobije nova kombinacija boja i tu se krije tajna zašto se većina žena opredeli upravo za ovu biljku. Nega i održavanje ove biljke je veoma jednostavno i ne zahteva preveliku brigu. Cvetanje kreće s prolećem, tokom celog leta pa i u jesen ukoliko je blaga i ukoliko temperature noću ne padaju ispod deset stepeni. Najbolja temperatura za ovo cveće za terase je ona koja se kreće od deset do 27 stepeni, jer ako je niža od deset ona počinje da vene i propada, a ako je preko 30 stepeni, prestaje da raste i zaustavlja se cvat. Zbog svog veoma dekorativnog i prijatnog cveta muškatle krase mnoge terase i bašte, okućnice i prilaze kućama.
muškatle
Raznolikost muškatli

Kada je u pitanju ovo cveće za terase možemo reći da postoji nekoliko vrsta, pored različitosti u boji, muškatle se razlikuju i po obliku i veličini cvetova, najčešće se mogu videti one sa jednostvanim ili dvostruko raspoređenim laticama.

Održavanje i čuvanje muškatli

Pošto cvetaju tokom celog proleća, leta i jeseni muškatle kao cveće za terase je idealan izbor jer ne zahteva ni veliku pažnju niti mnogo posla ima oko njih. Bitno je da se nalaze na svetlim mestima i na terasam gde ima dovoljno sunčeve svetlosti, ali ipak je poželjno da se izbegne direktni udar popodnevnog sunca jer ako se nalaze na temperaturi koja je viša od 30 stepeni, njima se rast zaustavlja. Kada dođe kasna jesen potrebno je da uklonite sveže i uvele cvetove kako bi biljka mogla da akumulira energiju. Listovi će tokom zime otpasti, i bitno je da se odmah uklone sa zemlje i ne treba da ih sečete.
saksijsko cveće
Voda i zalivanje

Ako su kao cveće za terase vaš izbor muškatle, treba da znate da ova biljka voli da se gaji u manjim posudama i saksijama, jer im se tada zemlja lakše suši od suvišne vlage između dva zalivanja. Kada je u pitanju navodnjavanje ili zalivanje ono mora da bude odgovorno i redovno, procenite sami koja je količina potrebna, ali neka je umerena. Muškatlama je potrebna voda, kako listovi ne bi uvenuli, ali ne treba ni previše vode jer koren može da istruli. Preporuka je da saksija u koju ste posadili ovo cveće za terase ima što više rupa.

Spremanje za zimu

Ovo cveće za terase je najbolje sačuvati tokom zime u prostoriji u kojoj je temperatura između osam do deset stepeni. Ukoliko ste je pre toga skratili na 20 centimetara, uklonili lišće i cvetove, ne morate više da brinete o njoj. Ovoj biljci je tokom zime potrebno zalivanje jednom u toku dve nedelje, a može i jednom mesečno.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar