Adaptacija stanova od poda do plafona – sve je lako kad se dobro isplanira

Adaptacija stanova od poda do plafona – sve je lako kad se dobro isplanira

San mnogih je da samostalni život počnu u novom stanu ili kući. Međutim, neretko situacija nije ni približno toj, možemo reći, idealnoj. Kupovina novog prostora za život prosečnom čoveku dešava se nekad i samo jednom u životu, ako i toliko. Zato je mnogo češća situacija da se stanovi i kuće adaptiraju i renoviraju. Sam poduhvat nije lak, ali i mnogima ipak izaziva posebno zadovoljstvo, jer se ipak radi o tome da menjate životni prostor nabolje. Međutim, adaptacija stanova za mnoge predstavlja pravi izazov-od vremena koje treba izdvojiti, preko planiranja i traženja majstora koji će radove izvesti, do, naravno, novca koji treba za sve to izdvojiti.
E sad – zavisi da li je inače za vas čaša polupuna ili poluprazna – celokupnom poslu treba pristupiti sa optimizmom, ali i spremnošću da neke stvari neće ići onako kako je planirano.

Izaberite pravo vreme
Svako ko ulazi u adaptaciju stana, mora da preduzme određen rizik da će trebati i više para i vremena, a pre svega kreće od razmišljanja – gde živeti za vreme adaptacije stana, kao i gde smestiti stare stvari. To je naročito veliki problem kada je u pitanju porodica sa školskom decom, gde ne bi valjalo takav poduhvat raditi kada imaju školske obaveze. Zato, u takvim slučajevima najbolje je krenuti sa adaptacijom za vreme raspusta. Tu, naravno, odmah pada na pamet da je to vreme za odmor, ali ukoliko se sve dobro isplanira, trebalo bi imati vremena za sve. S druge strane, nije ni svako godišnje doba dobro za radove. Kada se radi zamena parketa, malterisanje, farbanje zidova i slično najbolje je raditi kada je vreme toplije, da bi se sve osušilo brzo i kako treba. Za sve ostale radove, s obzirom na to da se svi radovi odvijaju u unutrašnjosti, mofu se raditi i u toku cele godine. Dobra stvar kada izaberete da radite adaptaciju stana kada je lošije vreme i nije sezona radova jeste veća verovatnoća da ćete pronaći slobodne majstore koji će moći brže da završe posao.

Angažovanje majstora i adaptacija stana
Majstore možete tražiti sami, ali postoji bojazan da to neće proći baš tako glatko. U današnje vreme majstori su izuzetno traženi jer ih nema, barem ne dovoljno. Mnogi su otišli na rad u inostranstvu, ali mnogo veći problem je to što danas ta zanimanja nisu popularna, ni da se mladi školuju, ni da “kradu” zanat od starijih majstora. U pomoć mora i da pristigne i poneka preporuka, međutim, kada do nje i dođete, shvatite da su dobri majstori već angažovani mesecima unapred i da je gotovo nemoguće uskladiti ih sve. Zato je jedna od boljih, ali i skupljih opcija da unajmite preduzimača koji već ima tim svih majstora koji su potrebni za renoviranje. To su, po pravilu, keramičari, vodoinstalateri, električari, zidari, moleri, stolari i parketari. Majstori su često razlog glavobolje onih čiji se stan renovira – zbog redosleda kojim se određeni radovi obavljaju, majstori se moraju koordinisati. Često se mogu čuti i priče da je potrebno tokom trajanja radova nadgledati te istr majstore, što zbog sigirnosti da će ursditi posao baš onako kako ste zamislili, što zbog sprečavanja da se radovi otegnu unedogled.

Radovi koji nisu vidljivi – instalacije
Vodovodne i električne instalacije moraju se proveriti pre nego što se krene sa renoviranjem kupatila, kuhinja i drugih prostorija, jer one predstavljaju osnovu svih daljih radova. Zamena starih instalacija novim je neophodna jer niko ne želi da dođe u situaciju da ponovo preživljava sve radove kada one budu u kvaru pa se mora sve rušiti. Važno je napomenuti da ovi radovi nisu nimalo prijatni po okolinu jer duže traju i prave prilično mnogo buke. Takve radove uvek je dobro najaviti komšijama, kao i poštovati kućni red, da ne biste došli u nezgodnu situaciju da se bune, ili zovu policiju. Kada su instalacije gotove, može da se pređe na skedeći korak, a to je zamena stolarije.

Izbor stolarije zavisi od namene, za stanove i dalje najpopularniji PVC
Kada se radi adaptacija stana, jedan od najvećih i najskupljih poslova jeste zamena prozora, balkonskih vrata i sobnih vrata. Pre nego što majstori krenu da se bave zidovima, postavlja se stolarija, koja je bitna investicija, kako u pogledu estetike, tako i u pogledu funkcionalnosti, odnosno uštedi energije koja je potrebna za grejanje i hlađenje prostorija. Takođe, ono što se danas podrazumeva jesu roletne, čija je funkcija da pruže intimu onima koji žive u stanu, ali i da učine stolariju dugotrajnijom tako što će je štititi od spoljašnjih uticaja. Ukoliko ste u mogućnosti, odmah ugradite i konarnike, koji su dobrodošli kao veoma dobra odbrana od insekata, a naročito muva i komaraca u letnjim mesecima. Na pitanje kojj vrstu stolarije odabrati, može se reći da je jedna od najpopularnijih i najadekvatnijih upravo PVC stolarija. To je zato što je ona odličan izolator, štedi energiju, prilično je izdržljiva, a što se cene tiče, u zlatnoj je sredini u odnosu na drvenu i aluminijumsku stolariju.

Zidarski radovi pre nego što krenete da birate akrilne boje za zidove i uopšte materijal za krečenje
Adaptacija stana je savršena prilika da, ukoliko želite, potpuno promenite izgled doma tako što ćete neke prostorije pregraditi, ili od nekih napraviti neku drugu. Može se izrotirati sve, ponekad čak i kuhinja i kupatilo, uz, naravno, mnogo više radova. Odlična rešenja, naročito za male prostore, što je čest slučaj, mogu vam pružiti i arhitekte, ali i preduzimači sa puno iskustva i dobrih rešenja u rukavu. Ukoliko ništa ne dirate u smislu rušenja zidova, pre nego što pređete na podne obloge, treba uraditi grube radove na zidovima kao što su malterisanje i gletovanje, što će biti neophodno ukoliko želite da koristite akrilne boje za zidove. Akrilne boje su visokokvalitetne boje sa kojima ćete sigurno biti zadovljni ali koje sa druge strane zahtevaju dobru pripremu, a i skuplje su od ostalih, npr. disperzije ili poludisperzije. Priprema zidova podrazumeva gletovanje u nekoliko slojeva, pri čemu se koristi i lampa tj. reflektor kako bi se sve neravnine i pukotine ispravile. Gotovo da nema ograničenja kada je u pitanju boja i nijansa, a takođe, manje fleke možete brisati vlažnom krpom, a da ne oštetite boju.

Postavljanje podnih obloga – laminat, parket i pločice
Jedan od jako važnih i zahtevnih poslova u renoviranju stana jeste montiranje podnih obloga. Kako je to pre svega skup posao, radi se ne tako često, pa se mora kvalitetno uraditi. Ponekad, kada podne obloge nisu u tako lošem stanju, pre svega mislimo na parket kao najskuplji, prilikom renoviranja može da se ishobluje i prelakira i tako još neko vreme produži vek trajanja. Ono što se pokazalo najpraktičnije jesu keramičke ili druge vrste pločica gde god je to moguće. Sve češće se pločice postavljaju u hodniku, jer su mnogo praktičnije za održavanje, a hodnik je ionako mesto koje se najviše prlja. Danas postoje takvi dezeni pločica, koji imiritaju drvo, da se gotovo i ne primećuje da su pločice u pitanju.

Izrada nameštaja po meri
Iako postoje brojne radnje sa gotovim nameštajem, ponekad je teško uklopiti se u njihove postojeće dimenzije. Zato je preporuka uvek negde da nameštaj kao što je kuhinjski, ili plakari za predsoblje, spavaću sobu i kupatilo rade po meri. To je dobro i iz razloga što se tako prostor maksimalno koristi, dakle – prilagođavate prostor nameštaju, a ne obrnuto. I dobre stolare je teško naći, i moraju se zakazati na vreme. Zato, planirajte, planirajte i planirajte – i adaptacija stana vam u sećanju neće ostati kao noćna mora.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar