Ženski Bobby McFerrin na Nišvilu 2015

Ženski Bobby McFerrin na Nišvilu 2015

Po mnogima jedan od najboljih ženskih džez vokala današnjice Yildiz Ibrahimova nastupiće na predstojećem Nišville jazz festivalu zajedno sa big bendom Turskog ratnog vazduhoplovstva „Eeagles of Jazz“ prve večeri festivala, u četvrtak 13. Avgusta.

Yildiz Ibrahimova je rođena u Bugarskoj, kao pripadnica turske manjine, a u Sofiji je na Državnoj muzičkoj akademiji diplomirala klasično opersko pevanje. Od 1993. godine živi u Turskoj, a u obe ove zemlje uživa status nacionalnog umetnika najvišeg ranga. Yildiz Ibrahimova je jedna od retkih pevačica u svetskim razmerama koje se ne moraju opredeliti samo za jedan muzički pravac, već je osim u džezu, po kojem je i napoznatija, veoma aktivna i podjednako  uspešna i u interpretacijama klasike, etno  muzike - pogotovo sa šireg područja Balkana, moderne avantgarde (nedavno je objavila album sa kompozicijama Džona Kejdža) ali i u eksperimentima sa elektronskom i kompjuterskom muzikom. Osim fantastičnih tehničkih mogućnosti, odnosno, raspona glasa od četiri oktave kojim pokriva glasovne opsege od tenora do koloraturnog soprana, i fenomenalne sposobnosti da glasom oponaša različite instrumente i zvuke prirode, Yildiz Ibrahimova poseduje i upečatljivu umetničku invenciju –zbog čega je često nazivaju ženskim Bobby Mc Ferrinom. A možda bi ispravnije bilo reći da je McFerrin muška verzija Yildoz Ibrahimove jer je ona držala devedesetominutne  samostalne koncerte bez ikakve muzičke pratnje i pre nesumnjivog glasovnog čarobnjaka McFerrina.Dobitnica je mnogih nagrada za džez, klasičnu i etno muziku  Bugarskoj i Turskoj, ali i na inostranim festivalima. Nastupala je bukvalno na svim kontinentima. Imala je veoma uspešne projekte sa simfonijskim i džez orkestrima iz Sofije, Izmira, Istanbula, Petersburga (...) a na spisku muzičara sa kojima je snimala i nastupala su i: Antoinè Herve, IvoPapazov,MikedelFerro, FrançoiseandLouisMontin, LajosDudas, MichaelAlperin, OkayTemiz, MilchoLeviev, AnatoliVapirov, VladimirTarasov, PeterKowald, AntonyDontchev, UrsLiemgruber, RudolfDasek, ZeenaParkins, LeQvanNinh, CarloRizzo, ChristophHaberer... Godine 2002. je kao specijalni ambasador Ujedinjenih nacija održala koncert u Johanesburgu gde je na Svetskom samitu o održivoim razvoju predstavljala Bugarsku i Tursku.



Yildiz Ibrahimova će ovog puta na Nišvilu nastupiti zajedno sa big bendom Turskog ratnog vazduplohovstva „Eagles of Jazz“ (na Turskom Cazin Kartallari) koji vodi potpukovnik Murat Ozturk.Ovaj sastav je u formaciji simfonisjkog orkestra turskog vazduhoplovstva osnovan 1955. godine, a od 1961. godine od simfoničara se odvojila postava „Vazduhoplovni plesni i džez orkestar“, koji poslednjih decenija radi pod imenom „Eagles of Jazz“ i jedna je od najznačajnihih džez formacija u Turskoj. Osim u Turskoj, „Eagles of jazz“ su imali mnoštvo nastupa i na mnogim inostranim džez festivalima uspešno, a osim saradnje sa najznačajnijim turskim džez muzičarima, često praktikuju da kao soliste angažuju talentovane mlade muzičare.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar