Stereo MC’s: Kao da više ne lutamo po mraku

Stereo MC’s: Kao da više ne lutamo po mraku

Za mnoge ljubitelje pop muzike Stereo MC’s su sastav koji je bljesnuo početkom devedesetih trećim albumom "Connected", osvojivši s njim dve "Brit Awards" uz prodate milione primeraka, da bi zatim nestali tokom ostatka te decenije. Ali kao što njihov novi album "The Emperor’s Nightingale" ukazuje, priča o Stereo MC’s je mnogo složenija i fascinatnija od toga.

Nakon prvog singla "Move It" snimljenog na jeftinim kasio klavijaturama povrh ritma skinutog sa obrade hita Stivija Vondera (Steve Wonder) "Superstition", Birč i Halam su uz trećeg člana Didžej Cezara snimili niskobudžetni album prvenac "33 45 78" (1989) na kome su se predstavili jedinstvenim hibridom repa, maštovitih brejkbitova i obesnih soul melodija.
Stereo MC’s
Album se nije bog-zna-koliko prodao, kao ni njegov naslednik "Supernatural" (1990), na kome se bendu priključuju i bubnjar Oven (Owen) If i pevačica Ket Kofi (Cath Coffey), osim što singl "Elevate My Mind" dospeva na američku top listu i biva primećen na tamošnjim latino radio stanicama.
Naravno, niko nije očekivao ono što će uslediti. Niko nije znao etiketirati smesu gruva, soula, melodije i nadahnutog repa na trećem albumu "Connected" (1992), ali je svejedno naslovna pesma postaje top 20 hit, dok je album proveo skoro godinu dana na listi u Velikoj Britaniji dospevši do drugog mesta, pretvorivši Stereo MC’s u jedan od najvećih bendova Britanije.

Sviraju ka opredgrupa U2 i na WOMAD koncertu u Sana Francisku pored Lenija Kravica (Lenny Kravitz) i Pitera Gebrijela (Peter Gabriel), ali dve godine neprekidnih turneja u korist albuma "Connected" otupljuje stvaralačku moć Stereo MC’s, i u trenutku kada se očekivalo da će učiniti ključni korak ka eliti, multimilionskim tiražima i limuzinama, bend se "zakucao u zid".

"To što smo bili toliko odsutni na turnejama, mislim da je glavni problem. Osetiš da si izgubio dodir sa stvarnošću. Mora da sam ovo rekao milion puta - komercijalno samoubistvo je bilo što nismo odmah izdali novi album", kaže Halam, dok Birč objašnjava da su se u drugoj polovini devedesetih dok su bili diskografski odsutni "muzika i radio stanice promenili, tako da se i bend morao menjati, što je jako teško".Neodlučnost i samopriznata sklonosti ćudljivom ponašanju uzroci su nekih čudnih odluka, poput Birčovog i Halamovog odbijanja da urade remikse za Massive Attack i Dejvida Bovija (David Bowie), ili produciraju album Robija Vilijamsa (Robbie Williams)!

Sirov i prizemljen fank album "Deep Down & Dirty" pojavio se tek 2001. godine, prekasno da bi bio shvaćen kao odgovarajući naslednik megauspešnog "Connected-a", a izgubljenu slavu Stereo MC’s pokušavaju i tek delimično uspevaju povratiti sa "Paradise" (2005) i elektronski usmerenim "Double Bubble" (2008).

Konačno, oslobođeni potrebe da se dokazuju po svaku cenu Birč i Halam u avgustu 2011. godine objavljuju "The Emperor’s Nightingale", album čiji će zvuk zasnovan na živim instrumentima iznenaditi sve one koji misle da znaju sve o Stereo MC’s, jer su poslednjih 20 godian čuli "Connected" u reklami za mobilne telefone i pomalo se prisećaju pesme "Elevate My Mind".

"Zaista smo morali ponovo naučiti kako da pravimo muziku. Ali kad ti se zaista desi da vidiš neki napredak, i čuješ kako praviš zvukove koje nisi mogao ranije, ponovo ti se javi entuzijazam. Tada se primiš i počinješ sagledavati šta je to šta sve možeš uraditi. Kao da više ne lutamo po mraku", objašnjava Birč.

Galerija

13350880541163_1.jpg
13350880720044_2.jpg
13350880867064_3.jpg
Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar