Marčelo: srpski rep muzičar, pisac i kolumnista

Marčelo: srpski rep muzičar, pisac i kolumnista


Marko Šelić, poznatiji kao Marčelo (rođen 22. januara 1983. godine u Paraćinu) je srpski rep muzičar, pisac i kolumnista.

Rad u hip-hopu započinje 1997. godine u Paraćinu, kada je napisao i svoju prvu rep strofu, a prve ozbiljnije korake postiže 1999. godine sa demo grupom "Rhyme Animal", sa kojom je uspešno nastupao po gradovima u Srbiji. Zbog želje da započne solo karijeru, 2001. napušta grupu. Te godine snima i svoju prvu samostalnu pesmu - kojom započinje i njegova saradnja sa Oneya, tadašnjim vodećim srpskim hip-hop producentom.
marčelo
Oneya je prepoznao njegov potencijal i Marčelo potpisuje ugovor za "Bassivity Music". Mixtape Bassivity izvođača ("Oneya: Bassivity Mixtape - prvi put") izašla je 2003. godine, u kojoj je Marčelo učestvovao sa dve pesme. To je bila prva prava prilika da šira publika čuje za njega i njegove pesme. Iste godine, u novembru, izašao je njegov debi album "De Facto" (Bassivity Music), koji je postao najprodavanija ploča 2003. godine [IPS lista]. To je bio i prvi posleratni album koji je uključivao saradnju među novim generacijama muzičkih izvođača sa ex-Yu prostora (Edo Maajka, Elemental, Škabo, Shorty, Disciplinska komisija, Big Boss, X3M...). Album je bio pun kritika upućenih drustvu, kao i, na drugoj strani, ličnih tema, ispričanih na veoma iskren i uverljiv način. Naišao je na prihvatanje i od strane publike, i od strane kritičara ("Marčelo srpsku sliku čini lepom dok govori koliko je ružna" - Slobodan Vujanović, "Vreme"), donevši mu i laskavu prestižnu titulu: glasnogovornik generacije.

Najviše prašine podiglo se oko noseće numere sa albuma - "Kuća na promaji", koja ukratko i definiše Marčelov stil: veoma lična obojenost kritike političke situacije u zemlji. U njoj priča o atentatu na bivšeg premijera, Zorana Đinđića, brutalnosti policije kao i o otuđenju među mladim ljudima u Srbiji.

Zbog stalnih nesporazuma sa izdavačem, Marčelo napušta Bassivity sredinom 2004. godine i potpisuje ugovor sa kućom "Multimedia Records" (tada pod licencom "Universal Music" za Srbiju i Crnu Goru) početkom 2005. godine.
marčelo1
U decembru iste godine izlazi rezultat njegovog dvogodišnjeg truda, "Puzzle Shock!" (Multimedia Records), sa singlovima "Šarada","Otkucaji". "Pozerište", "Novi Vavilon" i "Senke". Ovog puta Marčelo je sarađivao sa Dragoljubom Markovićem, alijas Dr Dra (nekadašnji član rock sastava "Ništa Ali Logopedi", "Block Out", "X-centar"), koji je potpisan kao producent, ali je i svirao i učestvovao u vokalnim deonicama svih pesama. Od gostiju se na albumu pojavljuju Sky Wikluh i Timjah (Bad Copy), Škabo, X-centar, Marko Milivojević (ex-EKV), Ministar Lingvista, DJ Raid i Flip Flop, kao i nezaobilazna diva hrvatske hip-hop scene - Remi (Elemental). Marčelo je takođe uradio neke producentske i aranžerske poslove. Rezultat je bio hip-hop album sa jakim rock, jazz i funk uticajima, koji je odbio nekolicinu fanova striktno orijentisanih na hip-hop, ali ujedno zadobivši poštovanje mnogih ljudi koji nisu upoznati sa tim žanrom.

Formirana je ekipa zvana «Filter Crew» (Ministar Lingvista, Wikluh Sky, DJ Raid i Nensi), kao i prateći bend "Shock! Orchestra". Usledili su i mnogobrojni promotivni koncerti, širom Balkana.Marčelo je 2006. dobio nagradu "Davorin" za najbolji rok/pop/hip-hop album iz Srbije, kao i nagradu TV Metropolis za najbolju pesmu godine, što je jedinstveno priznanje za njegovo muzičko stvaralaštvo. U poslednje vreme je više okrenut svom glavnom zanimanju - pisanju. Redovni je kolumnista dnevne "Politike", a bio je novinar časopisa "Huper" i povremeni bloger na B92 sajtu. Početkom februara 2008., svetlost dana ugledao je njegov prvi roman: "Zajedno sami" (VEGA media). Roman je dobio Popboksovu nagrada za najbolje beletrističko delo 2008. godine, po mišljenju publike.

Treći studijski album, "Treća strana medalje" (Multimedia Records), izašao je sredinom decembra 2008. Za taj album je u junu 2009. dobio regionalnu nagradu Indexi u kategoriji najbolji hip-hop album godine. U oktobru 2009. objavio je zbirku tekstova "O ljudima, psima i mišima" (Vegamedia). U novembru 2010. godine pojavio se njegov četvrti album, pod nazivom "Deca & Sunce" (Multimedia), prvi put potpisan kao "Marčelo & Filteri". Prvih hiljadu primeraka albuma su, uz kupljenu kartu, dobili posetioci rasprodatog Marčelovog beogradskog koncerta u SKC-u, na kome je proslavio prvih deset godina rada.

Galerija

1335727230324_1.jpg
13357272449708_2.jpg
Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar