Fatboy Slim drži jedan od Ginisovih rekorda!

Fatboy Slim drži jedan od Ginisovih rekorda!

Čovek koji već decenijama važi za jednog od najvećih didžejeva i producenata na svetu, Fatboy Slim, nije koristio svoj nadaleko poznati alijas od početka svoje bogate karijere koja se proteže već nekoliko decenija. Naime, Norman Cook, hedlajner predstojećeg No Sleep festivala u Beogradu, na kojem će nastupiti 15. novembra, bio je izvrsni hitmejker i pre nego što je počeo da nastupa pod svojim najpoznatijim pseudonimom Fatboy Slim. O ovome najbolje govori činjenica da drži Ginisov rekord za najveći broj singlova na Top 40 listi izdatim pod različitim imenima! Osim njegovih svima poznatih numera „Weapon of Choice“, „Right Here, Right Now“, „Praise You“, „The Rockafeller Skank“ i „Eat Sleap Rave Repeat“, mnogi bi se iznenadili koliko njegovih ranijih hitova znaju i sami!

1. Od indie-rock laste do revolucije žutog smajlija
Norman Cook prvi put je ozbiljnije zaplovio u muzičke vode već sa 22 godine, kada se pridružio bendu The Housemartins (Laste), i to kao basista! Ovaj multitalentovani umetnik krenuo je u solo vode tri godine kasnije, 1988. godine, iste godine kada se u Velikoj Britaniji spontano dešava drugo Leto ljubavi i nastaje rejv pokret i acid-house muzika čiji opšteprihvaćeni simbol postaje žuti smajli. Interesantno je da je nasmejano lice danas zaštitni znak Fatboy Slima, ali i techno kraljice Nine Kraviz koja će takođe nastupiti na No Sleep festivalu, nastavljajući svoj niz hedlajnerskih nastupa po svetski poznatim festivalima.

2. Era legendarnih dancefloor himni počinje!
Već 1989. Fatboy Slim izbacuje hit „Blame It on the Bassline“ u saradnji sa MC Wildski, a njih dvojica sa svojom novom grupom Beats International svoje mesto na Olimpu dance muzike zacementirali su jednom od najvećih dance numera „Dub Be Good to Me“. Iako je i u ovom sastavu svirao bas, Norman je počeo da se izdvaja i kao tekstopisac i, još važnije, producent. Njegov zlatni dodir doveo je pomenuti singl do samih vrhova britanskih top listi i prestižne američke Billboard dance liste. Ipak, numera se nije dopala legendarnim pankerima iz benda The Clash, koji su se Normanu obratili zbog nelegalnog semplovanja njihovog hita „Guns of Brixton“. Prema njegovim rečima, vremenom su zajedno došli do rešenja i kroz taj proces Norman je postao prijatelj sa svim članovima Clasha!

3. Moć frikova i još jedan evergreen
Sa svojim sledećim projektom, bendom Freak Power, budući Fatboy Slim uspeo je da spoji elektronski zvuk sa džezom. Iako je sastav budući megahit „Turn On, Tune In, Cop Out“ izdao 1994, javnost je ovu pesmu kao hit prepoznala godinu dana kasnije, kada ju je kultni džins gigant Levi’s iskoristio za potrebe ultra-popularne „Taxi“ reklame u kojoj zgodna manekenka naizgled zavodi taksistu. Multi-milionski potez ovog brenda pretvorio je numeru u hit koji se i danas pamti.

4. Era Pizzamanije
Sledeći korak u njegovoj muzičkoj evoluciji doveo ga je do izdavanja house albuma „Pizzamania“  pod alijasom Pizzaman. Iako je u pitanju bio debi album, sva tri izdata singla „Trippin’ on Sunshine“, „Sex on the Streets“ i „Happiness“ pokazali su se kao pravi hitovi, posebno poslednji, koji je takođe našao novu popularnost u reklamama zahvaljujući zaraznom breakbeat zvuku!

5. Rejv maestro
Samo još neki od pseudonima pod kojima je Norman Cook objavljivao materijal, pre nego što je krenuo da se potpisuje kao Fatboy Slim, jesu Yum Yum Head Food, Cheeky Boy i Feelgood Factor, a sa još jednim od svojih sastava, Mighty Dub Katz, skovao je rejv himnu devedesetih „Magic Carpet Ride“!

6. Oksimoron koji je definisao jednu eru
Nadaleko čuveni pseudonim Fatboy Slim usvojio je 1996. godine. Na pitanje odakle inspiracija, odgovorio je kroz smeh: “Ne znači ništa, tokom godina sam rekao toliko različitih verzija da ne mogu zapravo da se setim istine. To je samo oksimoron – pojam koji ne postoji“ dodajući „Nekako mi odgovara – luckasto je i ironično.“

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar