Dubioza kolektiv: Energične žive svirke

Dubioza kolektiv: Energične žive svirke

Grupa je nastala iz potrebe da se progovori o važnim problemima bosanskohercegovačkog društva i da se ostatku sveta pokaže da život na Balkanu postoji i izvan okvira medijskih stereotipa. Bend su 2003. osnovali Adis Zvekić i Almir Hasanbegović (bivši članovi grupe Gluho doba against Def Age iz Zenice) i Brano Jakubović i Vedran Mujagić (bivši članovi grupe Ornamenti iz Sarajeva). Kasnije se bendu priključuju gitarista Armin Bušatlić, bubnjar Senad Šuta, te tonac Dragan Jakubović, a 2011. dolazi i saksofonista Mario Ševarac.

Tekstovima svojih pesama Dubioza Kolektiv žestoko kritikuje postratno korumpirano društvo u kojem vladaju nacionalizam, negativna selekcija i nepravda i istovremeno promovišu borbu za slobodu, ravnopravnost i pravedan društveni poredak. Iza angažovanih tekstova stoji bend koji svojim društvenim angažmanom pokazuje da zaista misli ono o čemu govori. U znak podrške prvom bosanskohercegovačkom aktivističkom pokretu Dosta! organizovali su veliki protestni koncert pred opšte izbore 2006.
dubioza kolektiv
Promociju svog četvrtog albuma „Firma ilegal“ održali su ispred zgrade bosanskog parlamenta snažno protestujući protiv korumpirane vlasti čime su privukli veliku pažnju domaćih i inostranih medija. Godine 2010. uključili su se u kampanju „Predizborno zagrijavanje“ koja je za cilj imala animaciju mladih da izađu na izbore i glasaju za promene u okviru koje su održali koncerte u svim većim bosanskohercegovačkim gradovima. Kampanja je rezultirala povećanim odazivom mladih na izborima. Bend ima veliku bazu fanova u celom regionu (album „5 do 12“ je imao više od 200.000 download-a) i trećom nominacijom za regionalnu MTV nagradu Best Adria Act. Van Balkana, album „5 do 12“ nominovan je za IMPALA nagradu „Nezavisni album 2011“, a BBC i magazin „Time“ okvalificirali su ih kao autentični glas bosanskohercegovačkog naroda. Facebook stranica Dubioza Kolektiva koju bend koristi za svakodnevnu komunikaciju sa svojom publikom je jedna od najposećenijih u regionu sa bazom od 180,000 fanova.I sada, sa internacionalnom izdavačkom kućom iza sebe, mnoštvom odsviranih i zakazanih koncerata, Dubioza Kolektiv nastavlja svoju misiju. Zvuk benda kombinacija je tradicionalnih muzičkih formi sa elementima hip-hop-a, reagge-a, dub-a i rock’n’roll-a, obojena jedinstvenim iskustvom koje je njihove živote promenilo zauvek. Njihove energične žive svirke prepoznate su kao pravo osvježenje na balkanskoj muzičkoj sceni.


Galerija

13352531475964_1.jpg
13352531685303_2.jpg
13352531831559_3.jpg
Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar