Zoran Šobota: 30te su u modi

Ekskluzivno za Modni Vrisak -  Zoran Šobota, menadžer frizerskih salona, frizer i instruktor na frizerskoj Akademiji Šobota, priča o trenutnim trendovima kada je frizura u pitanju, savetima za negu kose, kursevima na akademiji,...

Akademija postoji dugi niz godina. Koji je Vaš recept da se tako dugo ostane u vrhu?
Recept je da stalno mora nešto novo da se proizvodi i da se nova znanja stiču kako bi mogla da se prenose drugima.

Vi ste lično krenuli  sa radom ‘88. Šta se sve pomenilo od tada u svetu frizura? Koliko se napredovalo?
U svetu se napredovalo poprilično i po pitanju tehnika koje se menjaju iz godine u godinu i po pitanju preparata za kosu. Najnovija vest je da preparati ne smeju da imaju paraben, zbog mogućih zdravstvenih implikacija i sada svi proizvođači menjaju svoje formulacije.

Da li to što vidite i naučite na svetki poznatim seminarima, može da se primeni kod nas ili ipak kasnimo za svetom?
Posao kojim se bavimo je zgodan, jer nije u pitanju tehnologija kako napraviti automobil, već znanje koje treba da se prenese.  Dakle, to znanje može da se stekne u inostranstvu, da se donese ovde i da se prenese drugima. Ono što je bitno za struku to može da se donese i nije toliko vezano za matrijalne uslove i ono što je bitno je da može brzo da se prenese. Evo primera – mi ćemo otići danas za Pariz i vratiti se za par dana sa saznanjima o modi i tehnikama i eto za par nedelja imaćemo modu iz Pariza i kod nas.

Koji su kursevi najtraženiji u Šoboti?
Najtraženiji je osnovni kurs, koji traje 6 meseci i namenjen je ljudima koji kreću od početka. Pored toga imamo i kraće kurseve od 7 dana za ljude koji su već u poslu, ali im je potrebno da u nekom smislu poboljšaju svoje znanje. To je kurs koji frizeri ponove na svakih pet godina. Rad u radnji  tera ljude da ne rade baš školski i određene segmete skraćuju. Ovaj kurs je jedan vid osveženja u njihovom radu. Pored ovih kurseva postoje i  kursevi šišanja muških frizura, kursevi punđi, kursevi vezani za vođenje salona,...
sobota
Koliko je teško mladim frizerima koji poseduju talenat da se probiju do vrha?
Danas je teško. Kada je moj otac početinjao, možda je tada bilo teže da naučiš posao, da budeš vrhunski jer je konkurencija i na domaćoj i svetskog sceni bila vrhunska, ali je bilo lakše jer su postojala dva televizijska kanala i pojavljivanjem te vidi 20 milona ljudi. Danas ima mnogo televizija i medija, pa je samim tim i teže da se mladi frizeri probiju. Danas od tridesetoro dece koji dolaze na našu akademiju 27 postanu vrhunski frizeri, a troje odustanu iz nekog razloga. A kada je moj otac počinjao bilo je 100 frizera od kojih je samo troje ostajalo u poslu, a ostali su odustajali.

Šta je trenutno hit u svetu kada je muška frizura u pitanju, a šta kada je u pitanju ženska?
Kada su muškarci u pitanju hit su 30-te godine. Puno muškaraca je ošišano kratko sa strane, a u gornjem delu imaju više kose. Ako pogledate seriju „Boardwalk Empire“ iz 30-tih godina iz vremema prohibicije  videćete da su to te frizure, naravno ne identične, ali imaju taj „prizvuk“. Ono što je zanimljivo je da definitivno izlazimo iz perioda šišanja mašinicom. Realno, to je skraćivanje dlaka, to nije šišanje. Vraća se klasika, biće šišanja i brijačem i neće biti tako kratkih frizura, ostavljaće se bar nekoliko milimetara do centimetar dužine kose sa strane. Ono što će se definitivno vratiti je feniranje mušaraca. Nekada su  muškarci dolazili u salon na feniranje – da operu kosu i da se friziraju. Tada  su se i prepoznavali u restoranu. Po frizuri se znalo ko je bio kod nas u salonu. Kada je ženska frizura u pitanju takođe su 30-te moderne, mada se ženska frizura mnogo brže menja. Videćemo sta će Vikrorija Bekam i ostali trendseteri da postave kao novinu.

Sve više se stavlja akcenat na zdravo tretiranje kose. Sećamo se sprženih frizura 80-tih i 90-tih. Koji je Vaš savet za devojke koje se često feniraju, farbaju... kako i čime održavati kosu?
One treba da se posavetuju sa svojim frizerom, jer sve kuće koje proizvode preparate imaju preparat za negu kose. Ono što ja mogu da preporučim je firma Elgon sa kojom mi radimo i koja je u tom segmetu vrhunska i koja ima specijalno rađene pakete od 2-3 proizvoda (šampon, regenerator, sprej ili neki drugi finish proizvod) koji su za konvrdžavu kosu, za oštećenu kosu, za tanku dlaku,... Jako je bitno da frizer pogodi tačno određeni proizvod za tačno određeni problem.

Današnji preparati su puni silikona, koji daju samo trenutni efekat lepe kose. Koliko je zapravo štetan silokon?
Silikon je plastika. On je tu da popuni dlaku da bi ona bila sjajna i glatka. Štetnost se ogleda u tome što on zapuši sve te pore pa dlaka ne može da diše. Takođe, predstavlja prepreku za farbanje, jer je efekat kao da imate plastiku preko dlake. I uvek se preporučuje da se on dobro opere šamponima koji to mogu da operu, da dlaka bude čista i da može da prihvati druge proizvode. Ono što je dobro je da je sve manje slikona u frizerskim preparatima.
sobota 1
Da li nadogradnja oštećuje kosu i koja je metoda najbolja?
Nadogradnja možda može da ošteti kosu ako se nestručno keratinskim lepkovima spaja, ako se previše toplote koristi. U suštini ona ne šteti kosi.

Kako zaštiti blajhanu i plavu kosu od krzanja?
Pa treba da se teži da ne dođe do toga. Ako do toga dođe, toj dlaci fale proteini jer su oni uništeni i lipidi to jest vlaga i masnoća. Postoje preparati koji to mogu dosta da poprave i da se tim preparatima dalje održava.

Da li je štetno ispravljanje kose keratinom i da li se uopšte preporučuje?
Ja imam tu svoje mišljenje i sa njim se ne slažem (smeh). Nije problem u keratinu on je sastavni deo dlake, naravno keratin u proizvodima nije iz ljudske dlake. Problem je u formaldelhidu. On sprečava da se ti proteini ne pokvare. Problem se javlja kada fenirate keratin i kasnije ga presujete. Formaldehid isparava, a on  je kancerogen. Procenat formaldehida varira od proizvođača do proizvođača i tu treba izabrati onaj koji ga ima najmanje. Takođe, čuo sam da sada postoje proizvodi koji su ga zamenili sa nekim drugim konzervansom koji nije tako štetan.

Devojke nam često postavljaju pitanja kako da pređu iz jedne boje u drugu ili kako da se reše žutog pigmenta. Da li imate neki savet?
Za žuti pigment i za bilo koje drugo farbanje važi teorija boja farbanja kose. Žuto ubija ljubičasto. Ukoliko želite da neutrališete žuto na pramenovima, uzmite boju koja je dovoljno svetla, znači u rangu svetline vaše kose, a to je obično broj 10. Znači morate uzeti farbu koja u sebi sadrži ljubičastu boju da bi neutralisala žutu i posle dodate dalje, boju koju želite.

Na sajmu lepote ste imali prezentaciju muškog šišanja samo makazama, bez mašinice. Koliko je to komplikovano i koliko vežbe treba?
Ne mogu reći da je jednostavno. Ako se od početka čovek nauči kako treba nema ničega komplikovanog i sve je stvar vežbe i upornosti.    

Galerija

13929171766386_p1017320.jpg
13929171925533_p1017328.jpg
1392917204019_p1017343.jpg
13929172198521_p1017348.jpg
13929172381769_p1017361.jpg
139291725345_p2126696.jpg
13929172689113_p2126706.jpg
Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar