Zbog čega glamping postaje jedna od najprimamljivijih opcija za odmor mlađih generacija

Zbog čega glamping postaje jedna od najprimamljivijih opcija za odmor mlađih generacija

Brzina koja odlikuje savremeno doba u velikoj meri utiče na promenu stava prema poslovnim obavezama, tačnije na prioritizaciju kvaliteta slobodnog vremena. Svesni činjenice da tehnološki napredak i povećani zahtevi poslovanja u pogledu kvaliteta poslovnih rezultata predstavljaju veliki pritisak na njihovu generaciju, mladi ljudi današnjice izuzetno cene svoje slobodno vreme, žele da putuju i da se edukuju u vezi sa svetom oko sebe. Kako se kultura putovanja i povratka prirodi sve više razvija među pripadnicima generacije koja je nosilac naše budućnosti, na površinu isplivava glamping, kao solucija koju smo oberučke prigrlili zbog načina na koji uklapa iskustvo prirodnog ambijenta sa kriterijumima modernog doba. Zbog čega je glamping stekao popularnost kojom se danas može pohvaliti, pričitajte u redovima koji slede.

Šta je to glamping?
Reč izvedena od reči “glamur” i “kamping” označava upravo ono što na osnovu njenog porekla možemo pretpostaviti - glamurozno kampovanje, koje pruža mogućnost uživanja u prirodi, bez odricanja od komfora u svakom smislu. Usluge koje bi pre bile karakteristične za hotel i odmarališta uopšte nisu nešto što bismo ranije mogli da povežemo sa tradicionalnim kampovanjem, a sa glampingom kao konceptom ova ideja počinje da se sprovodi u praksi i postaje omiljena opcija za odmor mlađih generacija. Postavlja se pitanje zbog čega ovaj vid odmora naročito naročito privlači mlade, tačnije koje su to njegove karakteristike koje se uklapaju u aktuelni stil života nove generacije.

Glamping i koncept aktivnog odmora
Aktivni odmor predstavlja sve popularniji koncept, budući da se osvešćenost povodom rada na dobrom zdravlju i doprinosa dobrom zdravlju kao prioriteta sve više razvija. Ideja na kojoj počiva aktivni odmor jeste kombinovanje fizičkih aktivnosti koje mogu biti adrenalinske, relaksirajuće ili prosto zabavne, timske ili individualne, sa turističkim iskustvom. U ovom smislu, najveću popularnost stiču aktivnosti kao što je rafting, hiking, vožnja kvadova, jeep safari, zip line i slično. Ove aktivnosti se takođe vezuju za prirodno okruženje, na taj način maksimalno doprinoseći postizanju efekta koji imaju za cilj, dakle podržavanju dobrog mentalnog i fizičkog zdravlja. Glamping se savršeno uklapa u ovaj koncept budući da on pruža upravo iskstvo prirode kojem se nadamo kada se upustimo u neki vid aktivnog odmora. Činjenica da je još uvek u određenom smislu neuobičajena ideja doprinosi ukupnom turističkom iskustvu, tačnije čini avanturu zabavnijom i sam odmor na turiste ostavlja snažniji utisak.

Udobnost koju pruža glamping
Mnogi će se zapitati kakva je to udobnost i komfor koji povezujemo sa glampingom i koliko je zapravo moguće postići potpuni ugođaj u ovom smislu u okviru kampovanja. Odgovor je gotovo iznenađujuće - potpuni komfor. Glamping je vrsta kampovanja koja podrazumeva apsolutno sve odlike jedne hotelske sobe, počev od nameštaja pa do struje i interneta. Glamping kao sveobuhvatno iskustvo pruža mogućnost uživanja u prirodi, sjedinjavanja sa njom, dok istovremeno turisti ne moraju da stave na pauzu svoje navike iz svakodnevnog života, među kojima je upotreba interenta možda najvažnija za prosečnog savremenog mladog čoveka. Popularnost glamping je dakle nešto što se, između ostalog, dešava i iz razloga što su se mlađe generacije formirale u društvu u kojem su ove pogodnosti podrazumevane i u koje je obrazovano na temeljima tehnološkog napretka. Ovo je, prema tome, savršena sredina koju su mladi prepoznali kao priliku da osete prirodni ambijent i uživaju u njemu bez drastičnih izmena u pogledu stila svakodnevnog života.

Odnos mladih prema prirodi
Iako bismo inicijalno pomislili da su mlađe generacije na izvestan način razrođene od prirode i da zapravo nemaju tu konekciju sa njom koja je ranija bila prisutna, činjenica je da je jedna od osnovnih odlika mlađih generacija ekološka osvešćenost i osvešćenost u pogledu načina na koji ono što potiče iz prirode predstavlja dobrobit za zdravlje. Upravo iz razloga što mlade danas svakodnevica toliko vezuje za urbanu sredinu, oni bivaju skloniji begu od nje i više cene vrednost prirodnog ambijenta i jednostavnosti koja ovakvu sredinu odlikuje. Glamping i zbog ovoga postaje sve popularniji među pripadnicima mlađe generacije i možemo pretpostaviti da će se u ovom smeru kretati turistička interesovanja i ubuduće.

Ukoliko planirate letnji odmor, glamping je sjajna ideja i iskustvo koje će na vas zasigurno ostaviti naročit utisak. Neposredan kontakt sa prirodom i osećaj pripadanja ovakvom ambijentu je zaista lekovit za dušu i telo, a ukoliko tome pridružimo i fizičku aktivnost i potpuni komfor, govorimo o zaista idealnoj opciji za sjajno provedeno leto.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar