Vodič kroz Madrid

Gdje da počnem kada je ovaj fenomenalan grad u pitanju? Inače, kada putujem u neku metropolu ne dozvolim da mi promakne niti jedna turistička atrakcija. Pa tako sam i ovih 4 dana u Madridu ispunila do maksimuma. Mnogo je pripreme uloženo kako bi se vrijeme iskoristilo optimalno. S toga dijelim svoj vodič s vama!

Muzej del Prado
Muzej-del-Prado-.jpg
Ovaj veličanstveni muzej spada u top 5 muzeja svijeta. S obzirom na to, bili ljubitelj umjetnosti ili ne, Muzej del Prado je apsolutni must kada ste u Madridu. Sa ovom posjetom sam obisla naj eminentnije muzeje su dugo bile na mojoj „to-do“ listi! Ovdje imate čast vidjeti remek dijela Goye, Titian-a, Velayquey-a, i Dürer-a. Ulaz u muzej je besplatan nedeljom i radnim danima poslje 18h. Muzej je poludnevni izlet. Ukoliko vam nije dovoljna doza umjetnina, prošetajte također do Muzej Reina Sofia.

Campo del Moro
Campo-del-Moro.jpg
Ovo skriveno mijesto zaslužuje sopstveni blog post. Definitivo moja top lokacija u Madridu. Ovo je park iza kraljevske palače. Jedna od najbolji čuvanih tajni Madrida – niti jedan turist nije se tu našao. Park je ogroman tako da vam preporučujem da odvojite nekih 2 sata.

Palacio Real
Palacio-Real.jpg
Najveća palača u Zapadnoj Evropi, i najlijepša grđevina u gradu. Ovo je prava arhitektonska poslastica.

Katedrala Almudena
Katedrala-Almudena-.jpg
Megalomanska katedrala Almudena je nekoliko koraka udaljena od kraljevse palače. 

Plaza Mayor
Plaza-Mayor.jpg
Prošetajte do Playa Mazor - jedan od najstariji trgova u Madridu. Tu uživajte u tradicionalnim, čuvenim ćorosima i predahnite.

Puerta del Sol
Puerta-del-Sol-.jpg
Centralni i najprometniji trg u Madridu. Iskreno rečeno, nije neki prizor. Ali, u blizini je glavna ulica i mnogobrojne trgovine. Kilometro cero slući kao simbolični centar Španije, gdje se ukrštavaju glavnih 6 puteva u Španiji. Nemojte propustiti priliku za selfi sa simbolom Madrida: Medvjed i drvo jagode.

Puerta del Alcala
Puerta-del-Alcala.jpg

Park Retiro
Park-Retiro-.jpg
Madriđani shvataju parkove jako ozbiljno. Krenite u obliazak u tenama jer ćete se nahodati. Ponesite snekić da nahranite labudove.

Plaza Cibeles
plaza cibeles
Još jedan arhitektonski Masterpiece! Osvrnite se i vidjeti ćete zgradu Banke Španije i Edificio zgradu.

Templo Debod
Templo-Debod-.jpg
Stari Egipćani su sagradili ovaj hram. Kako je završio u Madridu saznajte posjetom u Templo Debod!

Utakmnice
Utakmnice.jpg
Bili vatreni navijač španske lige ili ne, svakako pogledajte utakmicu Real Madrida ili Atletico Madrid!

Prevoz
Najpovoljnije i najlakše sredstvo transporta je metro. Karta sa T-10 je otprilike 10€. Zapazite kako su projektovani kruzni tokovi - svaki sa sopstvenim monumentom!

Hrana
Ne napuštajte Madrid ukoliko ne probate churros – neka vrsta tijesta koje se umače u topli puding od čokolade. Njam! Jamon – Španjolska šunka. I naravno, caña i tapa!

Milna Mandušić

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar