Upoznajte netaknute lepote Mauricijusa

Upoznajte netaknute lepote Mauricijusa

Duboko u Indijskom okeanu, malena tačka na karti na oko 2000 kilometara istočno od Afrike i 850 kilometara istočno od Madagaskara, krije prelepo, egzotično ostrvo, nestvarne prirode, prelepih plaža i bogatog biodiverziteta. Lepote ostrva nam je velikodušno otkrio veliki ljubitelj prirode, plovidbe i mora, Mark Tven, rekavši za njega da je raj na zemlji.

Ako raj zamišljamo kao usamljeno ostrvo okruženo savršeno tirkiznom bojom mora, beskrajnim sitnim peskom, palmama, ali i odličnim hotelima koji pomeraju granice usluge i ljubaznosti, onda zaista možemo da kažemo da je Mark Tven bio u potpunosti u pravu.

Mauricijus je kroz istoriju bio dugo nenaseljen. U spisima se pominje mali broj domorodaca iz 10. veka, ali prava kolonizacija ostrva počinje sa dolaskom Holanđana. Holanđani su doneli svoju veru i kulturu među zatečeni svet, a stanovništvo eksploatisali za rad na poljima i proizvodnji. Za njihov dolazak se vezuje i nestanak čuvene ptice dodo koja je bila simbol i zaštitni znak ovih krajeva. I dok pticu dodo možete pogledati u Prirodnjačkom muzeju u glavnom gradu Mauricijusa, Port Luisu, predstavljamo vam druge atrakcije za obilazak ovog ostrva i za beskrajno uživanje u svim njegovim lepotama. Probudite istraživača u sebi i pogledajte šta vam sve ovo ostrvo nesebično nudi.

Bele Mare.jpg

Na samo pola sata vožnje od glavnog grada i aerodroma, na severu ostrva nalazi se ušuškani gradić Grand Baie poznat po svojim neverovatnim plažama. Sve ono po čemu je Mauricijus poznat – tirkizno more dokle god vam pogled dopire, peščane plaže u senci palmi i razgranat sistem hotela i restorana, nalazi se na ovom severnom kraju ostrva.

Nećete pogrešiti ako izaberete ovu destinaciju. Blizu je glavnog grada, lako stižete posle sletanja, plaže i hoteli su vrhunskog kvaliteta. Ovaj kraj ima mirno more i bogati podvodni svet, zato preporučujemo gnjurenje i ronjenje kao najbolju aktivnost na ovom delu ostrva. Sjajni provod vas čeka i ako volite ribolov – jednodnevni izleti sa lokalnim stanovništvom su živopisni i pružaju mnogo zadovoljstva u najlepšem mogućem ambijentu. Najbolje plaže su Peyerbere, najduža plaža na ostrvu Mont Choisy Beach i Bain Des Dame Beach.

Istočni Mauricijus
Istočni region se nalazi na manje od sat vremena vožnje od Port Luisa i ima prostrane peščane plaže kao što su Bele Mare, Poste Lafaiette i Roches Noiros. Ovaj deo ostrva je najvetrovitiji, sa prijatnim povetarcima leti i jakim jugoistočnim vetrovima zimi. Zato se ovde preporučuje jedrenje kao glavna atrakcija. Osim jedrenja, ovde možete uživati i u šumi Bras d’Eau, kao i u terenima za golf, kojih na ovom potezu ima nekoliko i odlikuju se odličnim sjajnim kvalitetom. Plaže sa ove strane najčešće posećuju meštani, tako da možete iskoristiti savršenu priliku da upoznate lokalno stanovništvo i podelite njihovu kulturu. Kanjon reke Grand River i vodopadi koji ćete tu videti, samo će upotpuniti ovu tropsku idilu.

Nedaleko od obale nalazi se i ostrvo Ile auk Cerfs koje je možda jedno od najpopularnijih turističkih destinacija na Mauricijusu. Ostrvo predstavlja tropski kliše – rajsko ostvo, prekrsane plaže, tirkizna voda i kokosovo drveće – i poziv je za potpuno opuštanje. Na ostrvu se nalazi teren za golf sa 18 rupa i luksuzni restorani.

Jug Mauricijusa
Južni Mauricijus krije ostatke starih utvrđenja koja podsećaju na bogatu istoriju ovih krajeva. Blizu sela Maheburg su se Holanđani prvobitno iskrcali na ovo ostrvo, čemu svedoči niz spomenika i relikvija prošlosti. Takođe ovde su Francuzi izvojevali pobedu u  velikoj pomorskoj bitki 1810. godine, koja je upisana na zidove Trijumfalne kapije u Parizu.

Ljubitelji prirode i odmora ne treba da zaobilaze ovaj deo ostrva. Jedrenje I krstarenje oko ovih strmih litica pružaće vam spektakularne poglede na ostrvo, dok obilazak čuvenog Ročester vodopada izgleda zadivljujuće. Nemojte se začuditi ako vidite meštane da sa obližnjih drveća skaču direktvo u vodopad i njegov basen. To je ovde uobičajena aktivnost.

Flic en Flac.jpg

Flic en Flac i zapad Mauricijusa
Ovo je proslavljena plaža na zapadu Mauricijusa na kojoj se nalaze najbolji hoteli i koja okuplja najviše turista željnih najpopularnijih sadržaja – morskih avantura i beskrajnog plavetnila koje oslobađa stresa i puni enegriju. Sa najmirnijim morem i idealnom klimom, ovaj deo ostrva pružiće vam potpuno drugačiji doživljaj i omogućiće prizore kao iz savane. Osim plaže Flic en Flac, na zapadnom delu ostva nalaze se i Tmarain i La Morne, plaže idealne za porodice, kao i za sve vrste provoda. Nekoliko kilometara duge plaže, okružene tropskim zelenilom, ali i zanimljivom infrastrukturom čine da ove plaže posećuju hiljade turista širom sveta.

Za one koji traže nešto više od uobičajenih rajskih predela i morskih avantura (u koje možemo ubrojiti krstarenja pučinom sa igrama delfina koje su redovna pojava ili istraživanje podvodnog bogatstva Mauricijusa), ovaj deo ostrva je bogat i nešto drugačijim sadržajima.

Pre svega, turisti širom sveta rado obilaze nacionalni park Black River Gorges. Ta  bujna šuma je dom velikog broja autohtnih i endemskih stabala, ali i dragocenih životinjskih vrsta, kao što su ružičasti golub i mauricijski papagaj, ptice pod visokom zaštitom države. Možda ćete biti impresionirani veličinom mauricijskih slepih miševa koji izlaze usred bela dana i lete iznad drveća. Mnogo lepih pešačkih tura možee preduzeti sa ovog mesta.

Stena od sedam boja je prirodni fenomen koji pruža neverovatan prizor i koji se ne propušta prilikom posete Mauricijusu. Zahvaljujući gvožđu i aluminijumu, prilikom otapanja ovih vulkanskih stena, nastao je ovaj geološki fenomen. Zaštićen je, po stenama se ne može hodati, ali ako zahvatite deo zemlje, u rukama vam se mogu naći sve boje peska. Zanimljiva je činjenica i da iako su kiše u ovim krajevima česte, stene nikada ne erodiraju i ne nestaju. Nalaze se na zapadnoj strani ostrva.

Port Louis.jpg

Port Luis
Jasno je da se nećete uputiti na Mauricijus da biste istražili istoriju kolonizovanog ostrva, ali kada ste već tu, iskoristite priliku da se upoznate sa ovim šarenolikim gradom, mešane etničke strukture, različitih religija i zanimljive istorije. Možda ćete poželeti da vidite glavne institucije upravljačke vlasti tokom vremena, ili veliku džamiju kao i nekoliko hinduističkih hramova, ali nikako ne propustite da obiđete pijacu, uživate u jedinstvenoj hrani i začinima podneblja. Posetite čuvenu botaničku baštu iz 18. veka u kojima se nalaze ogromni lokvanji, palme, džinovske kornjače, oduševićete se.

Port Luis je sa unutrašnje strane oivičen visokim planinama, tako da možete sa lokalnim vodičima pešice istražiti planine, osvojiti vrhove i uživati u jednom od najlepših pogleda na svetu.

Mauricijus je dobro posetiti tokom čitave godine, ali nekako je priroda sve uredila da je najlepši baš kada je kod nas zima. Ako ste se uželeli sunca, a leto vam izgleda daleko, posetite ove rajske predele i priuštite sebi nezaboravni odmor.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar