Sejšeli, severno ostrvo - zen i umetnost odmora

Sejšeli, severno ostrvo - zen i umetnost odmora

Ležanje na plaži od najčistijeg belog peska koji izgleda kao prosejano belo brašno, okruženi paletom bluza i zelenila koji se drsko suprotstavljaju bilo kakvoj vrsti fotošopa. Rog izobilja čula, počevši od kuhinje, usluga od 5 zvezdica, do eneterijera smeštaja i arhitekture. Ako na telefonima postoji aplikacija za hiper-realnost, sletanjem na Severno ostrvo Sejšela (North Island 6*, Seychelles), ta realnost otpočinje u realnom vremenu.

SCENOGRAFIJA SEVERNOG OSTRVA
Severno ostrvo je deo arhipelaga Sejšeli u Indijskom okeanu, 1000 milja istočno od Kenije i oko 20 milja severno od glavnog grada ostrva Mahe-Victoria. Dugo je oko kilometar i po i široko je pola milje, ima 4 peščane plaže ispresecane sa 3 granitne stene. Korišćeno kao plantaža kokosa od 1800-ih do 70-ih godina prošlog veka, kada je plantaža propala nakon sloma industrije kokosa, i preplavljena divljim životinjama i vanzemaljskim korovima. Do promena je došlo 1997. kada je Wilderness Safaris, jedan od najvećih safari operatera u južnoj Africi, kupio ostrvo. Izgrađen je plan da se vrati predkolonijalna država, svetilište Nojeve autohtone flore i faune bez invanzivnih stabala kokosa, indijskih ptica i drugih životinja. U stvari ostrvo, gde bi ozbiljno ugrožena divovska kornjača mogla još jednom da se umnoži. Plan je ostvaren 2003. godine kada  je Severno ostrvo napokon otvoreno.

Sam dolazak na ostrvo je trenutak koji transformiše sve. To je poput onih fiktivnih vrata u paralelni svet. Nasmejana lica odnose prtljag. Možete da osetite toplotu Sunca na ramenima. Uzvišen pogled na tropska ostrva, ali i na stara zdanja koja su obnovljena i tranformisana u biblioteku i ronilački centar. Tu su barovi i trpezarije (sa svojim naopako okrenutim takamaka stablima, čiji su skulpturalni koreni rašireni poput rebara srednjovekovnih svodova, a koji podržavaju slamnati krov), uglađene stene, ribnjaci sa obodom, visećim koralnim ekranima, teksturama, mirisima i zvucima mora i ptica.

Iako ima 11 vila skrivenih među palmama, izgleda kao da ostrvo pripada samo i isključivo vama. Plitka voda zapljuskuje obalu, stopala se utapaju u pesak. Iskustvo je čulno i škaklja između prstiju. Jedete ono što volite, gde volite-na otvorenom, na plaži, u sobi, restoranu. Meniji i gozbe su samo deo hedonističke slagalice.

2.jpg

SMEŠTAJ
Vizuelno, većina vila je kao da je Robinzon Kruso u jednom trenutku postao svestan dizajna – mešavina ostrvskih objekata sa elementima i ogradama iz olupine krstarice sa 5 zvezdica. Konstruisane su uglavnom od recikliranog drveta i granitnog kamena boje peska, dok staklena vrata povećavaju osećaj zatvorenog prostora na otvorenom. Uglavnom se sastoje od dve spavaće sobe, dnevnog boravka, čajne kuhinje, kupatila i prostora za masažu. Središnji deo je otvoren, u njemu je smešten bazen koji gleda preko travnjaka kroz okvir stabala takamaka prema plaži i okeanu. Malo je telefona skriveno na drveću po celom ostrvu, pa gde god da se nalazite, možete da pozovete batlera i on bi vam doneo šta god poželite. Dane možete bezbrižno da provodite u plivanju, sunčanju, jelu i piću, šetnji, biciklizmu, masaži ili nekoj od mnogobrojnih dostupnih aktivnosti.

Drveće, korali, granit i staklo, teksture u boji mora, ili usidreni dizajn u tkanini krajolika. Sve je izvan običnog, a ipak duboko uronjeno u iskonsko, u samu prirodu. Hedonistički glamurozno ili nešto više, drugačije?

3.jpg

FLORA I FAUNA – ZEN OSTRVA
Otkako su iskorenjeni pacovi, mnoge ugrožene vrste ptica su ponovo uvedene, uključujući sejšelsku svraku, jednu od najređih ptica na svetu. Severno ostrvo je takođe gnezdilište za ugrožene jastrebove i zelene kornjače.

Deo nadrealne lepote ostrva upotpunjuju divovske kornjače koje nastanjuju ostrvo. Iz daljine one izgledaju kao gromade, ali bliske i lične, kvrgave, praistorijske osobe koje imaju neopisivu harizmu. Veće odrasle kornjače su označene brojevima. Jedna prilično zavodljiva ženka, broj 6, stoji na prstima dok je turisti maze, dok je njen mužjak pratilac, broj 9, gleda pogledom koji bi i kraljicu Viktoriju učinio radosnom.

Ovde ćete napraviti fantastične fotografije, ali još bitnije, izatkaćete uspomene. Malo je mesta sa toliko neverovatnim tropskim lišćem, voćem i povrćem u tako bogatim bojama, ili vazduhom ispunjenim tako intenzivnim mirisima, ili hranom koja je tako ukusna. Vode oko Sejšela su pune neverovatno šarenih korala i riba.

Ako bi moralo najkraće moguće da se opiše ovaj „raj na Zemlji“, da bi sjaj neprirodne savršenosti bio prikladan?!

Boravak na ostrvu vas, i pored hedonističke bezbrižnosti i ušuškanosti ohrabruje da zaboravite na zapadni svet i na užurbanost zapadnog života, da živite jednostavno i da upijate izvanrednu lepotu okoline. Uči vas da sagledate stvorenja, more i plodove, sebe, da živite trenutak. Duboko razumevanje ostrva, raspoloženja i boja govori samo za sebe.

Za još detalja kako stići na ovo ostrvo, pa i na ostala pročitajte u najkompletnijem vodiču za Sejšele.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar