Ostrvo smaragdnih boja kome se uvek rado vraćamo - Tasos

Ostrvo smaragdnih boja kome se uvek rado vraćamo - Tasos

Bliži se vreme godišnjih odmora, a Vi ste ove godine odlučili da posetite Tasos i da se prepustite svim njegovim čarima. Nećete pogrešiti, jer svi koji su već letovali na ovom divnom egejskom ostrvu uvek se rado sećaju vremena provedenog na njemu.

Najsevernije ostrvo Egejskog mora ponosi se svojom bujnom vegetacijom nepreglednih borovih šuma i maslinjaka spuštenih od najviših planinskih vrhova sve do obale mora, zbog kojih su ga Grci i nazvali ,,plutajuća šuma“.

Istočna i zapadna obala su pretežno stenovite dok jug i sever krase predivne plaže i divlje uvale. Ceo Tasos možete automobilom obići za 2 sata, ali je to praktično nemoguće ukoliko želite da se upoznate sa svim blagodetima koje Vam se ovde nude. Naravno, ukoliko Vaš odmor nije vezan za čist hedonizam, možete se prepustiti njegovom bogatom istorijskom nasleđu i obići kulturno-istorijske znamenitosti i arheološke lokalitete. U svakom slučaju, sigurno ćete pronaći razonodu i svoje omiljeno mesto za uživanje.

tasos

Limenas je luka i glavni grad Tasosa, smešten na severnoj obali, poznat po kamenolomu i arheološkom muzeju u kome su izložene mermerne statue Apolona, Afrodite, Kurosa. Većina muzejskih eksponata potiče iz perioda od 5. do 3. veka p.n.e. Pored muzeja, izdvajaju se i ostaci drevne Agore koja je nekada važila za trgovački i kulturni centar grada, gde su se sastajali stranci i meštani radi posla i zabave. Ovde se mogu videti i ruine Dionisovog hrama i antičko pozorište, koje je u doba Rimljana služilo za gladijatorska takmičenja, a danas služi za razne kulturno-umetničke manifestacije. U jednoj pećini na mestu nekadašnjeg starog grada nalazi se Panovo svetilište, sa crtežima iz života ovog mitskog bića koji potiču još iz 4. veka p.n.e. Pan je bio polu koza – polu čovek, bog pastira, stada, šuma i čuvar lovaca, čiji se kult jako poštovao u antičkom dobu.

Tasos je odličan izbor za sve ljubitelje mitova, jer se dosta njih vezuje baš za ovo ostrvo. Na 1 km od Limenarije možete se prošetati čuvenim Kritskim lavirintom, najstarijim poznatim lavirintom na svetu, koga je izgradio Dedal po nalogu kralja Minoja. Interesantno je pomenuti i mit o sirenama za koje se veruje da su živele na ostrvu i da su svojim lepim glasovima uspevale da omađijaju svakog muškarca koji bi ih čuo. Smatra se da je jedan od njih bio i Odisej.

Na ostrvu je izuzetno popularan seoski turizma, a najinteresantniji su Kazavati, najstarije selo Tasosa i selo Kinira u kome se mogu videti ostaci čuvenih vizantijskih kupatila i katakombe iz doba ranog hrišćanstva. Kada se već nađete u nekom od sela na Tasosu, obavezno probajte specijaltete domaće kuhinje, pre svega jagnjetinu pod sačem, ali i ostrvsko vino, med i masline.

Na južnoj obali je smešteno i mesto Potos, koje je od nekadašnjeg ribarskog sela pretvoreno u moderno letovalište. Stari deo Potosa je karakterističan po uzanim ulicama zatvorenim za saobraćaj, duž kojih se nižu supermarketi, taverne, butici, mesare, a kafići i restorani su uglavnom smešteni uz plažu. Mogu se naći i barovi sa tradicionalnom buzuki muzikom. Popularna je i tzv. rembatika, koja predstavlja grčku verziju bluza.

Tasos ima i svoju banju. Ljudi sa reumatskim tegobama, kožnim bolestima i ginekološkim problemima mogu posetiti Elefteri Banju, poznatu po čuvenim kupkama od blata.

Pefkari je mesto za ljubitelje adrenalina, inače dosta popularno među turistima, jer pruža ekstremne vidove razonode, poput paraglajdinga i skijanja na vodi.
Jedinstveni doživljaj predstavlja pešačenje, jer su predivni šumoviti predeli ispresecani mnogobrojnim pešačkim sazama, a popularna su i krstarenja uz divne prizore zalaska sunca i romantičnu muziku.

Za kraj ostavljamo jednu od najvećih atrakcija Tasosa. Giola je prirodni bazen obgrljen stenama u blizini sela Astris, na jugu ostrva. Voda je kristalno zelene boje i toplija od one u moru. Ovde je izuzetno prijatno kupati se i roniti, a istovremeno uživati u lepotama čarobne netaknute prirode. Inače Tasos ima preko 70 plaža i uvala, pa svako može pronaći mesto pokraj prozirno čistog mora koje mu najviše godi.

Ostrvo Tasos se nalazi na severoistoku Grčke, a kolika je njegova udaljenost i kako stići do njega možete pogledati na ovom linku.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar