Mauricijus – rutama čaja

Mauricijus – rutama čaja

Čajna ruta je idealno putovanje u samo srce Mauricijusa, namirisano vanilom, rumom i čajem. Tri kraka čine ovaj put: The Domaine des Aubineaux, Bois Cheri I Domaine Saint Aubin, čineći savršen način da posetite i istražite jug ostrva kroz tradiciju i gastronomiju. Probudite sva čula dok otkrivate kako se to prerađuju čajevi, vanila i pravi rum, kao i eterična ulja, dok šetate egzotičnim vrtovima.

Ruta čaja se pokazala kao jedna od najzanimljivijih puteva na Mauricijusu. Put vodi kroz prelepe planinske predele i pripoveda priče o čaju, rumu, mahunama vanile. Da li želite da čujete tu priču? Nakon vožnje kroz neverovatan krajolik i zapanjujuće planinske formacije stiže se u Domaine des Aubineaux, kolonijalnu kuću iz 1872. Danas je vila pretvorena u zanimljiv muzej koji govori o istoriji mauricijskog čaja. Sama kuća je veoma lepa i dobro očuvana. Kako koračate kroz dnevne boravke i spavaće sobe sa kolonijalnim nameštajem, gotovo očekujete da ćete sresti Rhetta Butlera i Scarlett O’Haru kako sede na plišanoj sofi i pijuckaju čaj u pet.

01.jpg

Možete rezervisati obilazak kroz prostorije, ali je sasvim u redu ako se odlučite da vam vodič nije potreban. Za vreme boravka moguće je posetiti i malu fabriku u kojoj se proizvode eterična ulja od različitog lišća endemskih stabala. Ova ulja se koriste za losione, kreme i sapune.
U Domaine des Aubineauxu ćete, između ostalog, otkriti i zbirku fotografija kolonijalnih kuća koje su srušene. Takođe, biće vam predstavljeni prikazi koji objašnjavaju važnu ulogu koju je industrija čaja igrala tokom vremena. Nakon obilaska kuće, obilazak možete nastaviti kroz vrtove kamforovog drveta. Dok šetate kroz vrt, obratite pažnju na raznolikost egzotičnih biljaka, a uživaćete u pogledu na plantažu čaja i prirodu koja oduzima dah.

Nakon Aubineauxa, panoramska ruta vodi do Bois Cheri. To je najstariji i najveći proizvođač čaja na Mauricijusu, koji posluje od 1892. Fabrika čaja se nalazi u sredini ogromne plantaže čaja. Malo ko ima ideju o sporom i glomaznom procecu proizvodnje čaja. Nakon ove posete, verujemo da ćete sledeći put kada uzmete šolju čaja u ruke, ceniti je mnogo više.

Nakon obilaska čajnih polja i fabrike nudi se degustacija 12 različitih čajeva proizvedenih u Bois Cheri. Malo dalje od Bois Cheri, van puta nalazi se Grand Bassin, poznat i kao Ganga Talao. To je jezero koje na Mauricijusu predstavlja ono što i reka Gang u Indiji, najznačajnije sakralno hindu mesto. Ostaćete fascinirani živopisnim hodočasnicima koji dolaze da se mole. Vazduh je jak od tamjana i postoji stalni zvučni zapis molitvenih zvona. Svake godine krajem februara, Grand Bassin je dom najspektakularnijeg hodočašća na Mauricijusu gde se okuplja više od 400 000 vernika kako bi obeležili veliku noć Šive.

02.jpg

Poslednja stanica na čajnoj ruti je plantaža Sv. Aubina. Na poljima Sv. Aubina šećerna trska se uzgaja od 1819. Veličanstvena drvena, stambena kuća u Aubinu prvobitno je bila dom vlasnika plantaže šećera. Kažu da je šećerna trska proizvedena u ovom kutku Mauricijusa vrlo kvalitetna zbog vulkanske prirode tla i specifične mikroklime. Rezidencija Sv. Aubina je graciozno renovirana i svedoči o arhitektonskoj estetici grada u kolonijalno doba. Prvobitno je bila izgrađena od drveta koje je ostajalo od rastavljenih brodova. Danas ćete na terasi vile naći prekrasan restoran.

Preporučujemo: salatu od palminog srca sa dimljenim marlinom, piletinu u vanili sa pirinčem i čatnijem, a za desert karamelizovane banane u sosu od karamele. Čašu hladnog južnoafričkog vina nakon ručka. Imaćete osećaj pomalo dekadentne dokolice u zadivljujućem istorijskom okruženju. Gotovo da možete jasno da osetite dah istorije.

04.jpg

Nakon ručka, možete pristupiti degustaciji ruma. U St. Aubinu proizvodi se dosta različitih vrsta ruma i moguće ih je sve isprobati (ako ste spremni da izdržite vrtoglavicu). Kada se zaputite na degustaciju ruma, pobrinite se da imate organizovan prevoz natrag do smeštajnog objekta.
Još jedno zanimljivo mesto u St. Aubinu je fabrika vanile. Prilično je fascinantno saznanje o procesu transformacije cveta orhideje u aromatičnu vanilu koju svi toliko volimo. Nakon dugog vrućeg dana na putevima Mauricijusa i ukusnog ručka u Aubinu, okupajte se u kristalno čistoj vodi na Sv. Felixu. Relativno kratka vožnja vas očekuje od imanja do jedne od najomiljenijih plaža na jugu ostrva.

03.jpg

Obilazak čajne rute uključuje:
- vodiča kroz Domaine des Aubineaux;
- posetu kolonijalnog dvorca-muzeja;
- izložbu fotografija iz 19. I 20. veka;
- šetnju kroz baštu Le Parc Floral des Aubineaux;
- posetu Le Maison des Essences;
- obilazak vrtova Domaine des Aubineaux;
- obilazak fabrike čaja Bois Cheri;
- posetu muzeja i plantaže čaja;
- degustaciju čaja u planinskoj kući;
- obilazak Sv. Aubina;
- posetu “Rum” kuće i degustaciju;
- obilazak fabrike šećera i Le Moulin du Domaine de Saint Aubin;
-posetu “Vanila” kuće;
- posetu staklenika Anthurium:
- posetu tropskog vrta i bašte začina u Domaine de Saint Aubin. Puna tura traje 5-7 asati.

Za još detaljniji vodič za putovanje na Mauricijus posetite linkTagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar