Magija Božića i Nove godine u Beču

Magija Božića i Nove godine u Beču

Tokom predaje smene stare godine novoj, čitav Beč se prepušta uživanju u žurkama i plesu. Mnogi posetioci znaju malo o tome šta se dešava u Beču za Novu godinu, ili ne mogu da se odluče kojoj aktivnosti bi prvo posvetili svoje vreme. Nakon ovog teksta vi nećete biti u tom problemu jer je Nova godina u Beču nešto posebno. Pogledajte kako i Vaš doček Nove godine može izgledati.


Evo šta možete da radite dan pred Novu godinu u Beču
Prilikom obilaska Beča 30. decembra u pratnji vodiča, ako se recimo odlučite da uplatite aranžman za Novogodišnje putovanje u Beč moćićete da posetite: Trg Marije Terezije, Parlament, Gradsku kuću, Operu, Univerzitet, Hofburg - kompleks imeprijalnih palata, katedralu Sv.Stefana, koja poseduje najčuvenije zvono u Evropi “Pumerin”, koje zvoni samo za Novu godinu. Nakon toga ostaje slobodno vreme za šetnju i razgledanje. Evo kako možete iskoristiti to vreme.

Doživite umetničko trojstvo
Nekada dom kraljevskih konja, Museumskuartier je sada divno mesto za odmaranje i osmatranje, i mesto ozbiljne umetnosti. Tu se nalaze tri umetničke grdosije: kocke od belog krečnjaka Leopold muzeja, muzej savremenih umetnosti Kunsthalle, i crni bazaltni Muzej moderne umetnosti, MUMOK. Ako imate mogućnosti da posetite samo jedan od ovih, neka to bude Leopold muzej.

Okusite bečko vino
Sedam kvadratnih kilometara vinograda koji leže unutar njegovih granica čine Beč najvećim svetskim glavnim gradom u kojem se uzgaja vino. Najobimnija oblast se nalazi na severnom rubu u okruzima 16-19, ali najkvalitetnija vinova loza leži preko Dunava u 21. okrugu. Što dalje idete, veće su šanse za pronalaženje autentičnost i vina koje oduzima dah.

Ulovite pogled na Beč iz vazduha
Nijedno putovanje u Beč nije kompletno bez vožnje na čuvenoj Riesenrad panorami iz 19. veka poznatoj kao Prater. Pun krug u jednoj od 15 drvenih gondola traje 20 minuta, a  na najvišoj tački ste na visini od 65 metara sa koje se pruža predivan vidikovac i pogled na Beč.

Posetite muzej Sigmunda Frojda
Otvoren 1971. godine, muzej je postavljen u stanu u kojem je Frojd živeo i radio od 1898. do 1938. godine, kada je bio proteran u izgnanstvo od strane nacista. Ponuđene su ture za obilazak predmeta u više jezika  a onda ste slobodni da istražujete; ako imate bilo kakvih pitanja, osoblje je izuzetno korisno. Fotografije, pisma, prva izdanja se prikazuju u staklenim vitrinama, a jedna soba pokazuje 8mm filmove Frojda i njegove porodice. Kokain i cigare nisu uključeni.

beč nova godina

Šta možete da radite u Beču za Novu godinu
Nakon obilaska Bratislave idemo nazad za Beč. Novu godinu možete dočekati na različite načine.


Igrajte na ulici – Silvesterpfad
Silvesterpfad je glavni događaj za doček Nove Godine u Beču. U toku događaja se održava više otvorenih koncerata u starom centru grada. Možete poslušati sve, od narodne muzike, valcera i operete do pop i rok pesama. Ovo je omiljeno mesto za brojne mlade koji odlaze u Beč za doček Nove godine. Sloboda i prostranstvo su ono što ih kupuje, a prelepo okićeni trgovi stvaraju magiju koja se retko gde može videti.

Silvesterpfad zvanično počinje u 14h. Nakon toga, cela pešačka zona pretvora se u jednan velik prostor za žurku u kojoj desetine hiljada Bečlija i posetilaca slave. Možete piti čaj, kuvano vino, pivo, šampanjac i pojesti toplu hranu na mnogim štandovima u gradu. Najveći vatromet održava se na Heldenplacu nedaleko od Carske palate i u blizini panoramskog točka.


Novogodišnja noć u Bečkoj gali
Proslaviti novu godinu na glamuroznim balu i gala večeri u gradskoj kući. Zgrada u neogotskom stilu je fantastično i autentično mesto za večeru, valcer, i kucanje skupocenim  čašama uz melodije bečkog kralja valcera Johana Štrausa. Nekoliko desetina mladih bečkih debitanata obučenih u belo i crno će otvoriti bal. Onda je tvoj red da igraš, a možeš i samo da gledaš. Pola sata pre ponoći će međunarodni solisti otpevati najbolje pesme iz bečkih opereta. Vrhunac večeri je ponoć, kada možete izaći na balkon gradske kuće sa čašom šampanjca i uživate u vatrometu, dok se u pozadini svira Na lepom plavom Dunavu.


Razni koncerti, opere i predstave
Najbolji bečki orkestri klasične muzike poput Bečke filharmonije i Bečkog simfonijskog orkestra izvodiće novogodišnje koncerte. Pored toga, postoje redovni klasični koncerti koji se odvijaju 31. decembra, i nekoliko opera i predstava koje možete posetiti.


Bekstvo na otvoreno
Ako želite da pobegnete od gužve, idite na " Am Himmel (na nebu). Ovaj zeleni prostor Bečke šume je veoma popularno vikend mesto i nudi fantastičan pogled na Beč. Meštani vole da večeraju u ležernom restoranu Oktogon u novogodišnjoj noći, a zatim posetite ,,Lebensbaumkreis ’’, prilično duhovno mesto, krug okružen drvećem i dočekajte Novu godinu odatle.


Za koju god opciju da se odlučite, bilo da je to provod sa stilom uz klasičnu muziku ili opuštenija varijanta đuskanja na ulicama koja je kao stvorena za party putovanje u Beč, nećete pogrešiti jer sigurno imate dobar razlog za to. Uz našu ekipu lud provod je zagarantovan!

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar