Individualno ili grupno putovanje – kojem dati prednost?

Individualno ili grupno putovanje – kojem dati prednost?

Kada govorimo o individualnom putovanju ili organizovanom putovanju u grupi, svako će poći od svojih navika i očekivanja i potpuno subjektivno odrediti pobednika ovog nadmetanja. Međutim, ako želimo zaista da znamo koje su prednosti i mane oba načina putovanja, moraćemo detaljno i objektivno da se pozabavimo ovim pitanjem.

Činjenica je da se svet menja rapidnom brzinom i da su neke stvari koje su do juče bile nezamislive, danas potpuno normalne, čak uobičajene. Uputiti se u stranu zemlju, ili na drugi kraj sveta, do skoro je bila velika avantura prepuna neizvesnosti i bilo je potrebno mnogo sreće i lične snalažljivosti da bi protekla očekivano. Sa brojnim aplikacijama koje imamo na svojim telefonima, sa Googlovim mapama i sa unapred pripremljenim obaveštenjem o svim mogućim detaljima putovanja, danas je mnogo lakše organizovati se samostalno i uputiti čak i u najudaljenije delove sveta.

Hajde onda da detaljno sagledamo ova dva načina putovanja i da vidimo kome zaista dati prednost!

Prednosti grupnih putovanja
Kada razmišljamo o grupnim putovanjima, prva stvar koja nam pada na pamet su ekskurzije. I zaista, ukoliko su grupna putovanja zamišljena kao putovanja srodnih kategorija, ljudi sličnih interesovanja ili približnog uzrasta, grupna putovanja mogu biti dobar vid zabave. U tom slučaju prilagođavanje grupi nije drastično različito od naših interesovanja i neće nam teško pasti zajedničke aktivnosti.

Postoje agencije koje se bave, recimo, isključivo turama za mlade – one su ambiciozne, dosta vremena se provodi u prevozu i imaju zahtevne itinerere koje je potrebno ispratiti. Luksuz je tu podređen obilascima, korisnim informacijama i brojnim iskustvima koja se pokupe usput. Sa druge strane, druženje je nezaboravno i obavezno se sa tih putovanja vratite sa gomilom poznanstava i novih prijatelja.

Grupna putovanja su baš iz tog razloga bolja varijanta za solo putovanja. Ako ste sami, to nikako ne znači da se treba odreći putovanja i druženja. Brojni su razlozi zbog kojih se treba osmeliti na takav korak – tu su novi predeli, nova poznanstva, a svakako ćete imati prilike da nešto novo naučite o sebi.

Prednosti individualnih putovanja
Zbog nedostatka slobodnog vremena, sve se teže uklapamo u tuđe planove. Osećamo da su egzotične destinacije sve dostupnije i želimo da put u potpunosti prilagodimo našim potrebama.

Datumi putovanja
Pre svega, to su datumi koji su kod individualnih putovanja fleksibilni i prilagođavaju se našim slobodnim danima. Možemo krenuti bilo kog dana i vratiti se kad nama odgovara. Hotele rezervišemo po datumima, prevoz je prilagođen našim željama i mogućnostima i ne zavisimo ni od koga.

Mnogo važnije je vreme koje provedemo na odmoru. Zahvaljujući agencijama koje organizuju individualna putovanja čak i do egzotičnih destinacija, sada imamo mogućnosti da odmor kreiramo onako kako želimo. Bilo da ste ljubitelj opuštanja na najlepšim plažama sveta i da hedonizam stoji u opisu vašeg profila, ili da ste ljubitelj adrenalinskih avantura, možete odmor kreirati baš kako ste zamislili.

Smeštaj
Kod grupnih putovanja agencije unapred rezervišu smeštaj u koji se uklapa cela grupa. Individualna putovanja vam omogućavaju da izaberete smeštaj po vašoj meri. Kakav vam je smeštaj po volji, koliko ste spremni da platite za luksuz i uživanje, kakvi su sadržaji u ponudi – sve je stvar o kojoj sami odlučujete na osnovu postojećih informacija. Za razliku od filozofije „šta je - tu je“, budite kreator vašeg odmora iz snova.

Evo jednog primera. Pošli ste na medeni mesec, događaj za koji verujete da je „jednom u životu“. Na grupnim putovanjima lako se može desiti da budete smešteni u hotelu sa sitnom decom i da vam dani na plaži budu ispunjeni vriskom, preskakanjem kofica i „mama, vidi kako plivam“ momentima. Na individualnim – teško. Odabraćete verovatno destinaciju koja se preporučuje za parove, a možete da izbegnete sve što vam ne prija tako što ćete se opredeliti za hotele adults only gde je zabranjen boravak mlađima od 18 godina.

Naravno, tu je i obrnut slučaj. Putujete sa porodicom i želite da dobijete adekvatan smeštaj sa brojnim sadržajima koji će zaokupiti pažnju vaše dece, a vama obezbediti dragocene trenutke predaha. U tom slučaju, moći ćete da izaberete put koji vam odgovara i smeštaj koji je family friendly i koji poseduje tobogane, klubove za decu i brojne sportske aktivnosti.

Aktivnosti
Nismo svi isti i ne privlače nas iste stvari. I dok su jedni zaluđenici za fotografije i žele da svaki trenutak podele sa pratiocima na društvenim mrežama, drugi su otvoreniji za upoznavanje sa kulturom i tradicijom mesta na kome se nalaze. Individualna putovanja vam omogućavaju da pravite plan puta po sopstvenom nahođenju i da obiđete ono što zaista želite. Rekli smo već da je vreme najdragocenija stvar koju imate na putovanjima. Zaista ne želite da ga potrošite u muzeju koji vas ne interesuje, ili na pijaci koja vam nije nimalo privlačna.

Kada sami planirate putovanja, možete da posetite ono šta želite. Ako ste ljubitelj adrenalinskih avantura, vaše vreme će biti ispunjeno istraživanjima egzotike u kojoj ste se našli. Džungle, vodopadi, divlje zveri u nacionalnim parkovima i rezervatima, zip-lajn i šta sve ne, čeka na vas. Sa druge strane, ljubitelji romantike će se radije odlučiti za ležaljke na plaži, krstarenja sa delfinima ili romantičnim večerama pod zvezdanim nebom. Mogućnosti je bezbroj, a na vama je da ih otkrijete.

Budžet
Individualna putovanja se kreiraju po meri putnika, tako da u velikoj meri postoji usaglašenost između želja i mogućnosti. Tačno se unapred znaju cene prevoza i smeštaja, nema skrivenih troškova, tako da putnik može da se opredeli za smeštaj prema onome koliko je spreman da plati. Za ekskluzivne destinacije, izbor individualnog aranžmana je daleko povoljniji nego putovanje u grupi.

Zaključak
Ukoliko vam ne smeta da obilazite više destinacija u cugu, nije vam problem da se okupljate sa grupom na dogovorenom mestu, a volite da imate na koga da se oslonite – izaberite grupna putovanja. Imaćete i vodiča koji će vas uputiti u sve što treba da znate, tako da možete da se samo prepustite. Međutim, ako teško dolazite do slobodnog vremena, a želite da ono bude posebno i uvek drugačije, da vi budete zvezda putovanja, kreirajte put po sopstvenoj želji. Egzotične destinacije nikad nisu bile bliže. Tu su i spremno čekaju na vas.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar