Dubai – ogromna slagalica dobre zabave za velike i male

Dubai –  ogromna slagalica dobre zabave za velike i male

Kada nakon pet sati, koliko traje let od Beograda do Dubaija, izađete iz impresivnog zdanja internacionalnog aerodroma, imaćete osećaj da ste kročili u nekakvu zemlju čuda, u čarobni grad koji je izmaštao “ludi šeširdžija” iz romana Luisa Kerola. Tako bez izuzetka i bez obzira odakle dolaze, Dubai deluje na pridošlice koji imaju zadovoljstvo da se sa ovim ekonomskim i arhitektonskim čudom upoznaju po prvi put.

Šuma oblakodera plod je najneobičnijih i najekstremnijih arhitektonskih projekata i ogromnih ulaganja, koja ovde ne predstavljaju nikakav problem. Besprekorne saobraćajnice prepune kvalitetnih vozila, prolaze između grandioznih šoping centara, džinovskih solitera, bezbrojnih hotela, mnogih zabavnih parkova i pored božanstvenih peščanih plaža.
Kada se Dubai spozna, postaje jasno zašto je ovaj grad već nekoliko godina najpoželjnija turistička destinacija na svetu. Plan lokalnih moćnika i turističkih meštara da se 2020. godine stigne do cifre od 20 milona posetilaca, zbog pandemije korona virusa je odložen, ali od njega se svakako nije odustalio. Dubai je jedna od turističkih destinacija koje su među prvima ponovo otvorile vrata stranim turistima, naravno uz strogo poštovanje bezbednosnih mera. Da bi nanovo privukli šaroliki turistički svet, lavovski deo svih branši uslužnih delatnosti spustilo je cene ili objavilo svakojake specijalne ponude i gosti sa svih svetskih meridijana su se odazvali.
Ruku na srce, pre šezdesetak godina ovaj deo sveta nije mnogo obećavao i tadašnji žitelji malenih emirata rasutih u pesku uz vode Persijskog zaliva sigurno nisu mogli zamisliti, a kamoli predvideti svoju blještavu budućnost. 

DUBAI – PUT OD SELA SAKUPLJAČA BISERNIH ŠKOLJKI DO METROPOLE ZVEZDANOG SJAJA
Dvadesetih godina prošlog veka Dubai je bio omanje selo ribara i ronilaca – sakupljača bisernih školjki. Britanci su pospešili taj posao otvarajući  u blizini nekolio manjih postrojenja. Kada je sredinom tridesetih biserni biznis propao, Dubai je spoznao veliku ekonomsku krizu i jedina stvar koja ga je održavala u životu bila je omanja ali prilično frekventna lokalna trgovačka luka.
Kada je 1958. godine postao vladar Dubaija i istoimenog emirata, Šeik Rašid bin Said Al Maktum (Sheikh Rashid bin Saeed Al Maktoum) shvatio je da se buduđnost i ekonomski uspeh Dubaija nalaze u trgovini i uslugama. Zato je sve prihode koji su priticali u državnu kasu usmeravao u vizionarske infrastrukturne projekte, izgradnju kvalitetnih puteva, aerodroma, “duboke” luke za prihvat džinovskih trgovačkih brodova, elektrifikaciju grada, razvoj telkomunikacija i unapređenje trgovine. Deceniju pre otkrića nafte Dubai je postao poznat kao “Zlatni grad”, jer se u njemu trgovalo ogromnim količinama ovog plemenitog metala.  
Kada je 1966. godine konačno otkrivena nafta, to je samo ubrzalo razvoj Dubaija koji je pod vođstvom Šeiha Rašida stremio u uspešnu budućnost. Vladar je bio svestan da emirat Dubai nije bogat naftom kao njegovi susedi, pa je koristio “crno zlato” isto kao i pravo, za ubrzan razvoj svoje državice i stvaranje ogromnog ekonomskog mehura koji će omogućiti Dubaiju da postane središte biznisa i investicija Zapadne Azije, ali i čitavog sveta. Godine1971. sedam emirata se ujedinilo u jednu državu pod nazivom Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), a Dubai je uz Abu Dabi bio lider te zajednice.
Vrlo brzo se pokazalo da je Rašidova vizionarska politika izgradnje infrastrukture i diversifikacije trgovine i ekonomije pre nego što se iscrpe ograničene rezerve nafte bila ispravna. Prihodi od nafte su 1990. godine činili 24% Bruto Društvenog Proizvoda, 2004. se smanjili na 7% BDP-a, da bi 2014. godine pali ispod 5%!

DUBAI – ARHITEKTONSKI SPEKTAKL!
Nekada se jezgro grada širilo oko Dubai potočića – Dubai Creek, koji je odigrao vitalnu ulogu u održavanju života zajednice i bio mesto početnog ekonomskog prosperiteta grada. Septembra 2013. godine Dubai Creek predložen je za svetsku baštinu pod zaštitom UNESCO. U tom delu grada se nalaze mnogi butici i zlatare. Dubai ima “Zlatnom suk” u Deiri, gde se još uvek nalazi oko 250 prodavnica zlata. Ipak, moderni život je krenuo na zapad, uz obalu.
Tako je pre nekoliko godina, 30 kilometara daleko od potočića nastala Dubai Marina, šarmantna, doterana i luksuzna luka za skupocene jahte i jedrilice, mesto za druženje i romantične večernje šetnje. U Marini se naravno nalazi i šoping mol, jedan od 70 tržnih centara Dubaija, među kojima je i najveći na svetu - Dubai Mall. U jednom od njih, Mall of Emirates, postoji čak i pravo skijalište! Nije čudo što Dubai zovu prestonicom šopinga!
Danas su osnovne ekonomske grane Dubaija usluge, promet vrednosnih papira, robe, nekretnina i turizam. Mnogo čuvenih građevinskih projekata u Dubaiju koncentrisano je na zapadu, uz dugačku plažu Džumeira (Jumeirah). To su između ostalih luke Port Rashid i Jebel Ali, hotel Burj Al Arab i veštački ostrvski kompleksi Palm Jumeirah i Svetski arhipelag, poznatiji kao World. Nešto kasnije će njihovu slavu zaseniti najviša zgrada na svetu Burdž Kalifa, visoka 830 metara. Projektovana u neofuturističkom stilu, deluje kao da je nekakav razbesneli orijaš uhvatio vrh ogromnog metalnog grumena i svom snagom ga izvukao do nebesa.
Fantastična zgrada izgrađena je za 5,5 godina, što je skoro neverovatno! Vrlo brzo je blještava kula postala simbol Dubaija i umetnička inspiracija koju je teško prevazići. Što se tiče čuvenog hotela Burdž al Arab koji podseća na jedro napeto vetrom, česte su insinuacije da objekat ima 7*, što nije tačno. Ima ih 5* plus, ali kakvih! 

ZABAVE NIKAD DOSTA
Dubai je nadaleko poznat po velikom broju zabavnih i vodenih parkova, botaničkih bašti i mnogih drugih atrakcija. Iz široke lepeze zabave izdvojili smo sledeće. Godine 2013. Otvoren je Dubai Miracle Garden, ogromni cvetni vrt na 72.000 kvadratnih metara površine. To je najveća cvetna bašta na svetu. U vrtu se mogu videti cvetni aranžmani od sedemdesetak vrsta cveća, sa više od 50 miliona cvetova! Vrt koristi metod navodnjavanja kap po kap za zalivanje biljaka. Tokom letnje sezone od kraja maja do septembra, kada temperatura poraste iznad 40 ° C , vrt se zatvara. Izuzetan doživljaj, specijalno od kada su selfiji postali popularni. Turistička atrakcija Aquaventure Waterpark, nalazi se u čuvenom rizortu Atlantis The Palm. Osim zabave na vodenim toboganima i plivanja sa delfinima i ajkulama, moguća je poseta najvećem akvarijumu Dubaija, sa preko 60.000 životinja.
IMG Worlds of Adventure je najveći svetskih tematski park u zatvorenom. Posetioci kreću od IMG bulevara, sledi Cartoon Network, deo za najmlađe, pa Marvel zona sa superherojima, zatim Izgubljena dolina (Lost Valley – Dinosaur Adventure), izmaštani svet dinosaurusa gde se nalazi najbrži rolerkoster u parku – The Velociraptor. Još jedan sezonski park otvoren od oktobra do aprila zove se Global Village. Simpatični skup 27 paviljona koji predstavljaju najčuvenije građevine različitih zemalja iz svih krajeva sveta, uz pijacu na vodi, cirkus, panoramski točak i više od stotinu štandova i restorana sa hranom, sadržaj su ovog šarenog “bućkuriša”.
Motiongate Dubai nudi zabavu u svetu filmova, tu Columbia Pictures, DreamWorks i Lionsgate imaju svoje svetove sa vožnjama i atrakcijama vezanim za filmske hitove The Hunger Games, The Smurfs, Kung Fu Panda, Shreck i Ghostbusters. Zatim Bollywood Parks Dubai koji vole turisti iz Indije. Pa onda Legolend i Aqua Legolend za klince!
Konačno, zabavni park Riverland, mesto koje uz pomoć muzike, ića i pića vodi posetioce kroz  američke ulice pedesetih, na putovanje kroz Indiju, u francuska sela i srednjevekovne varošice. Zatim The Peninsula, otvoreni prostor za koncerte i festivale. U ponudi su i džip safari u pustinji, ronjenje s bocama, let helikopterom, skok padobranom, jedrenje, kamile, razni sportovi na vodi i kao kruna svega Ferari park, koji je bliže Abu Dabiju, mora se priznati. Dubai ima neverovatnu gastronomsku ponudu, restorane iz svih krajeva sveta, pabove sa živom svirkom, odlične koktel barove… Za svakog po nešto.

MINISTARSTVO ZA SREĆU I TOLERANCIJU
Pošto ovde vlada veoma topla, pustinjska klima, treba izbegavati turistički obilazak Dubaija tokom letnjih meseci, odnosno u periodu od maja do sredine septembra. Najviše cene smeštaja su oko novogodišnjih praznika i u vreme “šoping festivala”, u februaru i martu. U Dubaiju je lepo i izuzetno bezbedno, a dokaz da će vas domaćini lepo dočekati profesionalno nasmejani je to što Emirati imaju Ministarstvo Sreće, a takođe i Ministarstvo za Toleranciju, da bi promovisali toleranciju kao osnovnu vrednost zemlje sa raznolikom lepezom etničkih grupa i religija, tako da je na gostima samo da se opuste i uživaju. Podrazumeva se da pridošlice trebaju imati dublji džep.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar