Doživite raj, doživite Bali!

Doživite raj, doživite Bali!

Bali je van svake sumnje jedna od najlepših destinacija na svetu. Zaista je tako. Istinski dragulj indonežanskih ostrva, okružen tirkiznim morem, bogat raznovrsnom vegetacijom, darovan najlepšom prirodom i naseljen najljubaznijim domaćinima, svake godine nudi svoje lepote sve većem broju turista. Bali je odredište onih koji su potrazi za lepim pejzažima kojima će oduševiti prijatelje, onih koji vole da iskuse nove avanture, ali najviše onih putnika koji su u potrazi za mirom i duhovnim vrednostima.

Bali je destinacija za sve generacije i tipove putovanja jer ima toliko toga da ponudi. Iako ga opsedaju turisti u svako doba godine, uspeo je da sačuva lokalnu kulturu i status da još uvek nije „previše turistički“. Zapadna kultura sve više menja stvari u oblastima kao što su Seminjak i Kangu, ali koreni balijske kulture, još uvek se nalaze u izobilju u unutrašnjosti ostrva. Zato je dobro unapred isplanirati putovanje kako biste na pravi način uživali u svemu što Bali može da ponudi, bilo da se radi o surfovanju na talasima, hotelu sa otvorenim bazenom, plutajućim obrocima u bazenu ili pirinčanim terasama i bezbrojnim vodopadima.

Ako planirate putovanje na Bali, topla je preporuka da odvojite malo vremena za istraživanje izvan zapadnih odmarališta i ustanova. Razgovarajte sa lokalnim stanovništvom, angažujte ih za prevoz, idite na izlete, otkrijte čuvene vodopade i nacionalne parkove. Bali je prelepo ostrvo i ponećete nezaboravne utiske sa njega.

Na Baliju možete očekivati tropsku klimu tokom cele godine. Najviše padavina (takozvana kišna sezona) traje između novembra i marta. Najpopularnije vreme i sušni meseci dolaze u drugom delu godine. Ne treba izbegavati kišnu sezonu, jer vam kiša zasigurno neće upropastiti odmor. Padavine su često kratke, ponekad obilne, ali brzo prolaze. Topla je kiša i razlog zbog čega je ovo ostrvo ovoliko bujno i bogato vegetacijom.

Svaki kutak Balija nudi nešto drugačije i trebalo bi se fokusirati na sve što želite da vidite. U ovom tekstu osvrćemo se na najznačajnije tačke vašeg putovanja.

Ubud
Ubud je poznat kao kulturno središte Balija sa hramovima, holističkim centrima, joga studijima i lokalnim pijacama na svakom uglu ulice. Sa pristupom lokalno uzgojenim proizvodima svih biljnih sorti, jasno nam je zašto je upravo ovde u Ubudu rođena veganska i sirova kultura jela. Mogućnosti za hranu i pića su neverovatne.

U ovoj oblasti se nalaze poznata pirinčana polja koja možete obići sa lokalnim vodičima, planina Batur i legendarna šuma majmuna. Sve su ovo atrakcije koje će vas zabaviti, ali vas i informisati i pružiti vam dublji uvid u način života na Baliju.

Kangu
Kao rezultat zapadnjačkog preuzimanja u Seminjaku, čini se da se svetlo pozornice diskretno okrenulo ka gradiću Kangu (Canggu), ili „gu“ kako ga lokalni stanovnici zovu. Kangu je mlađi brat Seminjaka i predstavlja jedno od najtoplijih mesta na ostrvu. Ako obilazite grad vrlo je verovatno da ćete završiti sa koktelom u ruci dok gledate kako se sunce spušta iza horizonta. Nećete pogrešiti – zalasci su neopisivi, a noćni život uzbudljiv. Ovo mesto je poznato i kao surferski raj, zbog talasa koji pružaju mnogo mogućnosti za vožnju na njima.

U blizini se nalazi i jedan od najpopularnijih hramova na ostrvu, Tanah Lot, koji bi svakako trebalo da posetite.

Sanur
Sanur se smatra jednim od mirnijih gradova, pa je kao takav idealan domaćin mnogim porodičnm hotelima, i ne baš najuzbudljivije mesto za mlađe putnike. Ako želite da iskusite pravo, opuštajuće, balijsko iskustvo, to ćete moći ovde da doživite.

Osim toga, nalazite se na samom ulazu u obliđnja ostrva arhipelaga Nusa, Lombok, Floresm Komodo i Gilis, što se sve može istražiti sa ovog mesta jednodnevnim izletima.

Uluvatu
Ovo je mesto gde se nalaze najbolje plaže za surfovanje na Baliju. Nalazi se na samom jugu ostrva, na zapadnim liticama poluostrva Bukit. Ovde ćete naći hram Pura Luhur i neke od najekskluzivnijih hotela i restorana na ostrvu.

Seminjak
Seminjak je mesto koje se nalazi svega desetinu kilometara od međunarodnog aerodroma Denpasar (koji je ujedno i glavni aerodrom na ostrvu). Baš blizina aerodroma je od ovog mesta napravila ljudsku košnicu u kojoj se prepliću zvuci taksi truba. Gust i nepredvidljiv saobraćaj, velike gužve na ulicama, ohrabriće vas u ideji da uzmete za prevozno sredstvo motor ili vozilo sa vodičem. Osim što će vas lako i brzo provesti kroz zastje u saobraćaju, vodiči mogu biti i dragoceni saveznici u otkrivanju tajnih mesta gde nema previše turista, a gde možete da napravite savršene snimke i fotografije.

Seminjak je mesto krcato hotelima, bungalovima i nekim od najboljih kafića i klubova na plaži na ostrvu.

Kuta
Kuta je lep grad orijentisan na provod i zabave. Energija mesta se koncentriše oko Ski Gardena, koji je klub sa više spratova koji na krovu služi fenomenalan roštilj „sa pogledom“. Idealan je za one koji žele magične, opuštene ostrvske plaže za „chill out“. Puno pića, lepa klima, pomalo izolovano.

Nusa Dua
Ovu oblast Balija posećuju oni opredeljeni da lepote Balija poznaju u savršenom luksuzu. Nusa Dua je oblast poznata po luksuznim odmaralištima i rizortima sa 5* koja izlaze na savršnu, belu peščanu plažu. Cene su zapadnjačke, pa su i sve vodene aktivnosti sa malo jačim cenama.

Kada boravite u Nusa Dui, najbolji zalazak sunca se posmatra sa plaže Džimbaran (Jimbaran), gde sunce zalazi direktno u more, a celokupni pejzaži se boje svim tonovima narandžaste boje. Džimbaran je sam po sebi vredan posete. Zalazak sunca i restorani gde možete pojesti svežu ribu spremljenu na mnoštvo načina, čine ovu plažu tako popularnom.

Sever ostrva
Iako je jug ostrva daleko popularniji zbog blizine aerodroma i fenomenalnih plaža u blizini, sever ostrva nudi magične avanture koje još uvek nisu masovno otkrivene. Sa ovog dela ostrva možete posetiti izvorišta Banjar i prelepe, značajne vodopade Bedugul, Banjar i Sekumpul. Ne zna se koji je lepši i zanosniji!

Bali je popularna destinacija za mnoge ljude širom sveta i lako je shvatiti zašto. Od njegovih beskrajnih idiličnih plaža, zadivljujuće duhovne energije, terasastih pirinačnih polja i egzotičnih zalazaka sunca, toliko je toga što može da se vidi i doživi na ovom veličanstvenom ostrvu.

Doživite raj na zemlji uz surfovanje, jogu, neditaciju, treking, ukusnu hranu ili neverovatan noćni život. Na određene oblasti Balija uticao je turizam, sa središtima kafića, modernih barova i veganskih restorana. Ali druga područja su i dalje prilično udaljena, zadržavajući svoju jedinstvenu balijsku lepotu i šarm.

Galerija

16487087508654_Kuta.jpg
16487087510018_pirincana polja bali.jpg
16487087511333_Tanah Lot.jpg
16487087514275_vodopadi na baliju.jpg
Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar