5 stvari koje ne smete da radite u Dubaiu tokom Ramazana

5 stvari koje ne smete da radite u Dubaiu tokom Ramazana

Već neko vreme traje Ramazan, što za muslimane znači mesec posta. Ovo je praznik koji se jako poštuje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i zbog kojeg moramo striktno da se pridržavamo svih pravila, dokle god se nalazimo na teritoriji ove države. Pred vama su stavke koje se i te kako moraju poštovati. U suprotnom možete biti kažnjeni - kako novčano, tako i zatvorskom kaznom.

1. Zabranjeno konzumiranje hrane i pića u javnosti - Svih mesec dana koliko traje post, muslimanima je zabranjeno konzumiranje hrane i pića, od zore pa sve do zalaska sunca. Za nas, pak, koji ne slavimo ovaj praznik, a ipak se nalazimo u arapskoj državi, važi pravilo da ne smemo konzumirati iste u javnosti. Zaboravite na obedovanje po restoranima, jer možete naručiti hranu samo za poneti. Alkohol je zabranjen u bilo koje doba dana i noći, što znači da već ovaj vikend zatvaramo klubove, partijamo na zatvorenim žurkama, i čekamo kraj Ramazana za nastavak ludih noćnih provoda.

2. Zabranjeno žvakanje žvake - Jedno od pravila koje takođe ne smemo prekršiti, a na koje ćemo se malo teže navići, jeste ne žvakati žvaku u javnosti. Najbolje ih je prosto izbaciti iz tašne, jer je tako najlakše ispoštovati i ovu stavku pod brojem 2.

3. Zabranjeno pušenje u javnosti - Ako ste nepušač kao i ja, ovo pravilo će vam se jako dopasti. Međutim, ukoliko ste jedan od velikih zavisnika od nikotina, verujem da vam neće biti lako. Pušenje će svugde biti zabranjeno, što bi značilo da vam preostaje jedino vaš stan. A odmah ću vam napomenuti da je i vaša sopstvena terasa takođe pod velikim uzvičnikom.

4. Zabranjeno otkrivanje kolena i ramena - Za vreme Ramazana posebno moramo obratiti pažnju na oblačenje. Preporučuje se što konzervativnije odevanje, pokrivanje ramena, kolena, pa čak i ključnih kosti. Odnosno, treba pokazivati što manje kože, pripaziti na oblačenje tokom celog meseca i pokazati lokalcima da poštujemo njihovu veru i zakone.

5. Zabranjena glasna muzika - Klubovi su dakle zatvoreni tokom čitavog meseca Ramazana. Ne održavaju se nikakvi koncerti i drugi zabavni eventi, a takođe je zabranjena i glasna muzika u stanovima, pa i automobilima.

Svetlana Žmukić i eDAYtorial

Tagovi:

Komentara (1)

  • 02.07.2015

    Prosle godine sam posetila Dubai u vreme Ramazana i mogu vam reći da nijedno pravilo od navedenih nisam ispoštava i ne samo ja nego ni drugi turisti.

Dodaj komentar