Žene iz zamka

Čitaoce istorijskih romana, naročito onih čija je tema Drugi svetski rat, obradovaće novi roman u izdanju Lagune – „Žene iz zamka“ Džesike Šatuk.
Drugi svetski rat iznedrio je, kao književna tema, neverovatno veliki broj pisanih dela. Stoga se Džesiki Šatuk mora priznati da je pokazala veliku hrabrost time što je – ko zna koja po redu – zaronila u njegove već toliko puta pretražene vode. Međutim, kao što biva kod svih pisaca pravog dara, u ruke nam predaje knjigu znatne vrednosti. Roman „Žene iz zamka“ zasnovan je na najmanje nekoliko zapleta, ali njegovu srž čini moralni zaplet. Opisujući širok vremenski raspon, od 1923. do 1991, Džesika Šatuk zahvata Drugi svetski rat u retkoj potpunosti: kroz prizmu malog čoveka, prosečnog Nemca, ona obrađuje neke osnovne uzroke izbijanja ratova, različite modele duševnog opstajanja, posledice koje će se neminovno odraziti i na drugu generaciju. Njene junakinje su tri žene koje je rat ujedinio, a ključne reči su razumevanje i oproštaj.

Džesika Šatuk započinje svoju priču slavljem u plemićkom zamku, u samo predvečerje rata. No porodica Fon Lingenfels okuplja oko sebe slobodoumne i časne ljudi svog doba. Priprema se zavera za ubistvo Hitlera, unapred osuđena na propast, ali uzvišena kao čin ustajanja protiv zla. Marijana fon Lingenfels dobija dužnost da u slučaju neuspeha zavere zaštiti porodice onih zaverenika koji će možda nastradati. Istrajna u svom shvatanju moralne obaveze, Marijana uspeva da pronađe dve takve žene i ponudi im krov nad glavom i sve drugo što poseduje. Zajednički život pretvara, naizgled, tri porodice u jednu. Ali kratka, snažna obasjavanja njihovih prošlosti i tajnih postupaka počinju da grade sliku tri potpuno različita lica Nemačke. Borba za opstanak nije samo predratna i ratna; ona se produžuje – tajnom, lažima, samozavaravanjima – i godinama potom, a pojedina otkrovenja nanose teške rane. No njihovi životi su takvi kakvi su, okrnjeni, i njihova hrabrost, slabost ili greh samo su irelevantni atributi triju preživelih žrtava, triju žena koje opstaju onako kako najbolje umeju i znaju. Njegove junakinje nisu samo tri vida Nemačke već i tri vida ljudskog roda, zapravo.

Roman „Žena iz zamka“ je napisan razarajućom emocionalnom snagom, svojstvenom najvećim klasičnim delima. Brz, krcat zapletima, osećajan, potresan ovaj roman navodi na duboka razmišljanja.

Džesika Šatuk je bestseler autorka Njujork tajmsa. Napisala je tri romana, prevedenih na sedamnaest jezika, i sarađuje sa brojnim novinama i časopisima poput Njujork tajmsa, Njujorkera, Glamura. Završila je master na Kolumbiji. Živi sa suprugom i troje dece u Bruklinu.

Knjigu „Žena iz zamka“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, online knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar