Zbogom anderground: Saša Marković Mikrob

Zbogom anderground: Saša Marković Mikrob

U petak, 28. septembra 2012. godine, u Kragujevcu biće otvorena izložba „Zbogom andergraund: Saša Marković Mikrob“.

(19:00) Galerija Doma omladine
(20:30) Galerija SKC

Izložbu će otvoriti kustos izložbe Darka Radosavljević Vasiljević (Remont, Beograd).

Organizacija: NVO MillenniuM, Dom omladine Kragujevac, Studentski kulturni centar Kragujevac, Muzej savremene umetnosti Beograd i Remont-nezavisna umetnička asocijacija Beograd.
Podrška: Grad Kragujevac; Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije; Studentski kulturni centar Kragujevac, Asocijacija NKSS (Nezavisne kulturne scene Srbije).

Zajednički projekat MSU i Remonta „Zbogom andergraund: Saša Marković Mikrob“ omaž je ovom prerano preminulom umetniku u vidu retrospektive, tematske izložbe i monografije. Saša Marković Mikrob bio je samosvojna pojava na našoj umetničkoj sceni po tome što je svoju produkciju zasnovao na šest principa kojih se pridržavao tokom cele karijere: umetnost mora biti narativna, svima pristupačna, zabavna i smešna, dosledna, lokalno orijentisana i proizvedena jeftinim sredstvima. Na tim osnovama izgradio je umetnički idiom koji je spajao njegov životni habitus sa umetničkim izražavanjem, refleksiju svakodnevne društvene i političke stvarnosti sa ličnom mitologijom, autoironijski govor u prvom licu sa govorom o drugima, vizuelni i tekstualni jezik, proizvodnju slika i performativno ponašanje, itd. Njegova umetnost je samonikla, rođena u miljeu beogradske subkulture u kojem se kretao, ali je istovremeno snažno konvenirala temama i preokupacijama sveta savremene umetnosti u koji je stupio početkom devedesetih i tokom čitave karijere u njemu aktivno participirao kao učesnik brojnih značajnih izložbi, manifestacija i događaja. Za Markovića je umetnost pre svega bila oblik socijalne komunikacije, druženja, umrežavanja i darivanja, način bivanja u svetu i stalnog traženja vlastitog mesta u njemu.

Galerija

13485621170479_mik.jpg
Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar