Sve što treba da znate pre nego što pas postane vaš ljubimac

Sve što treba da znate pre nego što pas postane vaš ljubimac

Planirate da postanete vlasnik psa?

Pre nego što u vaš dom primite malo četvoronožno biće, potrebno je da se upoznate sa onim što vas očekuje, ali i pripremite vaš dom za ulazak ljubimca u njega.

Ukoliko se nalazite pred ovom velikom odlukom, nastavite da čitate naš tekst i saznajte kako da se pripremite za psa!

Nabavite na vreme neophodnu opremu i hranu za psa
Jedna od prvih stavki na koje treba da mislite prilikom kupovine ili udomljavanja psa, jeste kupovina neophodne opreme i kvalitetne hrane za psa, odnosno štene. Olakšavajuća okolnost jeste kupovina putem interneta i velika ponuda u online pet shopu koja će vam omogućiti da iz udobnosti svoga doma poručite baš sve što vam je potrebno.

Neke od najvažnijih stavki zasigurno su činije za hranu i vodu, ogrlica i povodac za psa, igračke koje su štenetu sjajan vid zabave i pozitivno utiču na umanjenje stresa.

Kada je reč o hrani za pse, najvažnija stavka jeste da je prilagodite potrebama psa, pre svega uzrastu, a onda i stepenu aktivnosti i zdravstvenom stanju ljubimca. Za štene je važno da odaberete specijalnu hranu namenjenu njima.

Uredite dom kako bi vama i ljubimcu bilo komforno
Svakom psu potreban je lični kutak.

Prilikom kupovine opreme ne zaboravite da nabavite i udoban ležaj koji ćete smestiti u jedan deo vašeg stana ili kuće i u kom će ljubimac moći da odmara tokom dana.

Iako je svakom psu najvažnije da bude u blizini vlasnika, lični kutak je za njega takođe važan kako bi u trenucima kada to želi, mogao da se osamostali. Osigurajte oštre uglove kako se pas ne bi povredio, staklene površine zaštite, a sitne predmete koje štene može da obori ili još gore, pojede, obavezno sklonite na više pozicije.

Ukolilko se rasa koju ste izabrali izuzetno linja, važno je da zaštite nameštaj prekrivačima koje ćete sa lakoćom čistiti i oprati.

Pažljivo birajte rasu psa
Nije svejedno koju rasu psa kupujete.

Pre nego što se odlučite za psa kao ljubimca, informišite se o rasama i njihovim karakteristikama.

Neke od najvažnijih stavki na koje treba da obratite pažnju jesu:
● Nega psa
● Ishrana psa
● Zdravstvene potrebe ljubimca
● Dimenzije psa
● Karakter psa
● Da li je pas pogodan za stan ili za kuću sa dvorištem
● Koliko je zahtevna dresura psa
● Da li je pas pogodan za porodice
● Kako se slaže sa drugim ljubimcima

Nakon što se informišete, lako ćete pronaći rasu idealnu za vas, pa možete biti sigurni da ćete se vi i vaš ljubimac sjajno slagati. Naravno, izuzev rasnih pasa, uvek možete udomiti nekog od napuštenih pasa sa ulice i pružiti mu ljubav kakvu zaslužuje. Iako tada nećete znati njegove karakteristike, pravovremenom dresurom, uz malo volje, truda i mnogo ljubavi, udomljeno štene imaće sjajan karakter.

Pripremite se na dresuru - neizostavan segment života sa psom
Da li ste do sada imali ljubimca?

Ukoliko se prvi put oprobavate u ulozi vlasnika psa, trebalo bi da znate da je dresura jedan od važnih segmenata odgajanja lubimca. Pravovremenom i adekvatnom dresurom, pas će naučiti važna pravila. Od trenutka kada uđe u vaš dom, trebalo bi da da sistemom nagrađivanja naučite šta sme, a šta ne sme, kao i osnovne komande.

Kako to izgleda?
Pripema radi, ukoliko želite da naučite psa da sedne ili legne, sve što je potrebno jeste da od njega više puta zahtevate tu komandu, a zatim i da ga nagradite poslasticama za pse kada je uspešno izvede. Nakon toga, nekoliko puta ponovite ovaj postupak i ljubimac će vremenom naučiti. Nakon prve komande, postepeno možete krenuti sa učenjem i drugih zahteva: ”lezi”, “daj šapu”, “uhvati” i slično.

Nepoželjna ponašanja kao što je grickanje nameštaja i kablova, ali i grebanje prekinućete odsečnim “ne”, ali nikako ne ispoljavajte agresiju prema ljubimcu.

Ukoliko se nepoželjna ponašanja jave tokom igre ili interakcije sa psom, izuzev jasnog “ne” prekinite kontakt sa njim i odaljite se. Pas će razumeti da vam se takvo ponašanje ne dopada, a kada se držite svojih stavova i više puta ponovite isti postupak, načinili ste sjajan korak ka vaspitanom i dresiranom psu.

Ako ipak niste sigurni kako da dresirate psa, predlažemo vam da angažujete profesionalce i nikako ne zapostavite ovaj segment vaspitanja ljubimca.

Osim klasične dresure, za štene ljubimca je važno da se od najranijeg uzrasta socijalizuje, upoznaje sa ljudima, različitim, mirisima, zvucima, ali i drugim ljubimcima, kako bi ih u odrasloj dobi lakše prihvatio.

Pas zahteva pažnju i ljubav
Za kraj ne smemo da zaboravimo ono najvažnije - svaki ljubimac zahteva ljubav i pažnju. Ako se odlučite da u svoj dom primite psa, pripremite se da svoje slobodno vreme izdvajate upravo za njega.

Važno je redovno ga šetati i pružati mu dovoljno pažnje, provoditi vreme sa njim kod kuće, kako bi bio odrastao u srećnog i zadovoljnog ljubimca.

Nadamo se da vam je naš tekst bio interesantan, ali pre svega koristan, te da ste sada spremni da u svoj dom primite novog ljubimca i pružite mu svu neophodnu brigu i pažnju koju zaslužuje!

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar