Roman „Poslednja stanica Britanija” Gorana Gocića na Sajmu knjiga

Roman „Poslednja stanica Britanija” Gorana Gocića na Sajmu knjiga

Dobitnik Ninove nagrade Goran Gocić četiri godine od prvog, predstavlja novi roman „Poslednja stanica Britanija“. Napisan britkim, izbrušenim stilom s jakim emotivnim nabojem  ovaj roman stavlja obične ljude u centar interesovanja jer je u njihovim ispovestima lako prepoznati univerzalnost naših težnji.

To je priča o  četiri marginalca u emigraciji  od kojih  neki od njih traže i nalaze  nalaze razloge da se vrate iz Britanije u Srbiju.

Siciliјаnski emigrant Antonio priča o svom boravku u Britaniji osamdesetih godina, o krađama u prodavnicama i skvotiranju u južnom Londonu. Nјеgоvi prijatelji – Luka, izbacivač u noćnom klubu, Goran, budući novinar, i Ivan, politički emigrant iz Praga – svеdоčiće takođe o svojim životnim putevima od dоlаska tačerizma do nove generacije britаnskih umеtnikа. Četiri marginalca govore o zajedničkom iskustvu u emigraciji: propuštenim i ugrabljenim prilikama i očajničkim pokušajima da progovore i da se dokažu u Britaniji. Emigracija će ih iščupati iz korena i posaditi u novu realnost, sve dok se njihove povezane sudbine ne raspletu početkom ovog milenijuma: neki će steći bogatstvo ili mudrost, drugi izgubiti sve izuzev uspomena.

Goran Gocić je novinar, urednik, filmski autor, prevodilac, književnik i akademski profesor. Njegove radove objavilo je ili emitovalo tridesetak medijskih kuća na dvanaest jezika. Radio je kao urednik u više medija . Njegov prvi roman „Tai”u izdanju Geopoetika, 2013. godine, objavljen je na srpskom, engleskom i makedonskom jeziku i osvojio je četiri nacionalne nagrade, uključujući nagradu „Miloš Crnjanski“ i Ninovu nagradu za roman godine, a ušao je i u širi izbor za međunarodnu Dablinovu nagradu.

Roman „Poslednja stanica Britanija” za sada možete kupiti samo na Sajmu knjiga, a kasnije će biti dostupna u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar