„Noć muzeja“ u Kragujevcu

„Noć muzeja“ u Kragujevcu

U „Noći muzeja“ 2012. godine, Kragujevac će se u subotu 19. maja, od 18:00 do 02:00 predstaviti sa 39 programa na 25 lokacija (dve više nego prošle godine, od kojih je čak jedanaest novih) u okviru 7 prostornih celina (Kulturno istorijski kompleksi „Knežev Arsenal“ i „Milošev Venac“ i „Šumarice/Veliki Park“, Objekti kulturno-istorijske baštine, Gradske galerije, Univerzitetske galerije/prostori i Alternativni izložbeni prostori).

Koncept kragujevačke implementacije jedne od najvećih kulturnih manifestacija u Evropi i Srbiji („Noć muzeja“ Srbija je zvanično treća po poseti u Evropi, posle Francuske i Rusije), baziran je ove godine na promociji bogate kulturne baštine i kulturno-istorijskog nasleđa grada Kragujevca i regiona Šumadije.
noć muzeja
Cilj nam je da se sve brojniji gosti iz drugih gradova regiona, kao i drugih zemalja (poput Italije), koji su prisutni u Kragujevcu poslovno ili zbog kulturne ponude, informišu o brojnim ličnostima, objektima i datumima, koji su vezani za istoriju naše zemlje. Istovremeno, težimo i da upoznamo pre svega mlađu publiku, koja po aktuelnim istraživanjima nedovoljno posećuje muzejske i galerijske prostore, sa pravim kulturnim bogatstvom, koje im je tu, nadohvat ruke – u svom gradu.

Uz navedeni koncept, naravno, neće izostati ni atraktivna ponuda iz domena savremene umetnosti.
noć muzeja1
Tako će posetioci moći da premijerno vide pisma Drage Mašin i „kragujevačku mumiju“; upoznaju se sa savremenim srpskim crtežom i delima Olje Ivanjicki i Aleksandra Cvetkovića, životom Kneza Pavla i retkim knjigama; posete ponovo „Titov apartman“, „Staru Livnicu“, Akvarijum i „Sokolanu“; nauče „Kako je nastao Arsenal Fest“ i „Šta je iza pozorišne scene“; slikaju se u šumadijskoj narodnoj nošnji, ali i da saznaju o „bumu nove kragujevačke umetničke fotografije“ i posete ulične performanse Đačkog parlamenta ispred Gimnazije i SPAK pesnika u Glavnoj ulici, kao i vizuelno-muzički program u Domu omladine.

Organizator pete kragujevačke Noći muzeja je NVO MillenniuM iz Kragujevca, u partnerstvu sa umetničko-produkcijskom grupom „Noć Muzeja“ iz Beograda, kragujevačkim kulturnim subjektima iz sva tri sektora i uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i Grada Kragujevca, kao deo projekta „Regionalni festival urbane kulture KG 2012.“.

Ulaz u sve navedene izložbene prostore u kragujevačkoj “Noći muzeja” 2012. je besplatan.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar