Nemojte nositi krzno!

Volim životinje još od kada sam bila mala, i u poslednje vreme osećam da moram da uradim nešto povodom njihove svakodnevne patnje i umiranja. Ovo nije baš najlepši članak za čitanje, ali je istinit i svi zaslužuju da znaju istinu.

Istina je da samo mali procenat krzna dolazi od mrtvih životinja. Najveći dobavljači krzna su farme koje uzgajaju životinje samo zbog krzna, i one predstavljaju oko 85% procenata dobavljača krzna. Životinje na ovim farmama provedu ceo život u malim prljavim kavezima od žice, dok čekaju da ih ubiju na jedan od mnogih surovih načina, uključujući gas, otrov, gušenje, električnu struju, pa čak i prebijanje na smrt. Mnoge životinje polude pod ovim uslovima, pa čak grizu sebe, svoju kožu, šape, rep, pa čak i životinje sa kojima dele kavez. Ne postoji zakon koji može da zaštiti ove jadne životinje.

Načini na koje ih ubijaju su užasni i uznemiravajući. S obzirom da ove farme samo brinu o kvalitetu krzna, oni koriste metode ubijanja koje su previše bolne i surove, ali neće naškoditi kvalitetu krzna. Neke životinje oderu žive. Neke životinje ubijaju električnom strujom. Neke životinje truju strihninom, koji ih parališe i uzrokuje nepodnošljive bolove. Još jedan od okrutnih načina ubijanja je lomljenje vratova. I to se sve dešava na farmama za dobijanje krzna.
Drugi način dobijanja krzna je hvatanjem divljih životinja. Životinje koje budu zarobljene u klopkama, danima pate od gubitka krvi, šoka, dehidratacije, gangrene... i one takođe budu ubijene nekim od gore navedenih metoda.

Najveći izvoznik krzna je Kina. Zapravo većina krzna koja dolazi iz Kine je često pogrešno obeležena, dok je u pitanju krzno psa, mačke ili neke druge životinje. S obzirom da je krzno u SAD-u i Evropi uglavnom dobavljeno iz Kine, ako kupite krzno, ne postoji način da saznate čije krzno nosite na sebi.

Blog Tanya Minxy

Tagovi:

Komentara (1)

  • 05.03.2013

    Verujem da oni bace meso koje ostane posle dranja koze najsurovijim tehnikama (jer kako znamo, sto se vise muci pre smrti, to je koza bolja), koje su komplikovanije i skuplje od manje surovih. Cela prica inace ne bi imala poentu, jelte.

Dodaj komentar