Muza

„Muza“ Džesi Barton oduševiće ljubitelje istorijskih romana i umetnosti. Govori o davno izgubljenom remek-delu.

Engleska, 1967. godine. Odela Bastijen je doseljenica s Kariba koja pokušava da se snađe u Londonu. Pošto je počela da radi u uglednom Skeltonovom umetničkom institutu, otkriva sliku čiji je autor navodno Isak Robles. Tajanstvena smrt ovog izuzetno darovitog mladog slikara već decenijama zbunjuje umetnički svet. Uzbuđenje oko slike prate intrige oko suprotstavljenih priča o njenom otkriću. Uvučena u složenu mrežu tajni i obmana, Odela ne zna može li da veruje bilo kome – pa čak ni svojoj opčinjavajućoj starijoj koleginici Mardžori Kvik.

Španija, 1936. Oliva Šlos, kćerka bečkog trgovca umetničkim delima i bogata naslednica, stiže s roditeljima u Arazuelo, siromašno, nemirno selo na južnoj obali. Zbližava se s Terezom, mladom sluškinjom, i Terezinim polubratom Isakom Roblesom, idealistom i ambicioznim slikarom, koji se nedavno vratio iz Barselone. Isak je amater koga pokreće revolucionarni žar i koji sanja da postane slavan kao njegov zemljak Pikaso.

Tereza i Isak, siromašna vanbračna deca lokalnog zemljoposednika, ubacuju se u porodični život Šlosovih i pomažu Olivi da prikrije svoj talenat za umetnost, što će dovesti do strašnih posledica koje će odjekivati kroz mnoge godine što slede.
Bartonova je veoma vešta u preplitanju istorijskog konteksta i zapleta dok istražuje dalekosežnost posledica obmane, odnos između umetnika i njegovog dela i komplikovanu putanju ženskih želja. Uradila je sjajan istraživački posao kako bi dočarala dva perioda 20. veka i spojila ih u složenu priču o prevarama; ženski likovi su snažni a opisi Londona iz šezdesetih i ruralne Španije na ivici Građanskog rata živopisni.

Džesi Barton je napisala romane „Tajna devet soba“ (2014) i „Muza“ (2016). Oba romana su bila bestseleri Sandej tajmsa i Njujork tajmsa. „Tajna devet soba“ je prodata u više od milion primeraka, a 2017. je počela da se prikazuje BBC-jeva serija „The Miniaturist“ po ovom romanu. Roman „Muza“ je preveden na 38 jezika. Džesi Barton je sarađivala sa brojnim časopisima, uključujući Volstrit džornal, Indipendent, Vog, El, Red… Harpers bazar i Stajlist su objavili i njene kratke priče. Piše i knjige za decu, a trenutno radi na novom romanu.

Knjigu „Muza“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar