Milna Mandušić o zaradi na blogu

Milna Mandušić o zaradi na blogu

Moje kolegice blogerke su se nedavno izjasnile vezano za ”posao” blogovanja i o zaradi na blogu. Ovaj posao spada u zanimanja pod navodnicima – jer nećemo sebi dozvoliti da ga nazivamo poslom iz respekta prema naučnicima i onima što spašavaju živote. Bez obzira koliko vremena i truda se ulaze u blogovanje – to nije posao! Paralela bi bila da fejsbučenje nazivamo poslom. Ali ajde, opet treba pokoja moždana ćelija kako bi se otvorio put ka čitaocima raznim marketinškim trikovima.
milna mandusic o blogu
Dugo sam željela da izrazim svoje neko mišljenje na ovu temu. A kako je tekst počeo, možete naslutiti da sam jako kritična. Zašto? Pa nisu se naše babe i prababe borile za ravnopravnost kako bi se mi samo slikale u kripicama. Dobile smo šansu da pariramo muškarcima, da ih intelektualno izazivamo i da idemo rame uz rame s njima u poslovnom životu. Naravno, svaka emancipovana dama također mora voditi računa o izgledu i oblačenju. Međutim, ona se isto mora pobrinuti da iskoristi svoj intelekt optimalno, i ne dozvoliti da se svrsta među glupače. Jer realno, to se desi ako ne pokaže suprotno. Znam, cijeli život se borim protiv toga...

Bila sam učenica generacije najprestižnije srednje škole u Oslu i sad nosim titulu Diplomirani Inžinjer Građevinarstva sa Univerziteta u Tuzli (ne bachelor/bachelar i tako to, nego stara škola). Pretrpila sam izuzetne muke dok nisam završila ovaj fakultet u Bosni. Ali fakatje vrijedilo. Jer sad sam se uvalila u Vodovod Osla. Čast  se pojaviti svako jutro na poslu; Neko mene plaća, i to fu**ings velike sume, za moje stručno mišljenje. Još mi je prosto nevjerovatno koji su uslovi za rad, i koje su prilike, a da ne pričam o respektu među kolegama – neuporedljivo sa traumama koje sam dozivjela na  Tuzlanskom Univerzitetu.
modni bloger
Tako da kada pričamo o blogerskim ”zaradama” trebamo staviti stvari malo u perspektivu. Mislim da je naša dužnost, kolegice blogerice, da informišemo mlade čitateljice o istini sto se tiče blogerske zarade; vise prosjak na trgu Slobode zaradi nego BIH blogeri. OK, dobijemo komade odjeće, par dolara vamo-tamo. Ali, zasigurno se od toga ne može živjeti. A i ne treba se živjeti od blogerske zarade – jer to bi bila uvreda prema liječnicima, učiteljima i ostalim značajnim akterima u nasem društvu. S toga, mlade dame citateljice, znam da ne želite to čuti ali – UČITE, UČITE I SAMO UČITE!!

Milna Mandušić

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar