Kako da napravite svoj lifestyle blog?

Kako da napravite svoj lifestyle blog?

Ukoliko vam se ideja o pokretanju ličnog lifestyle bloga čini primamljivom, imamo odlične vesti za vas! Lični blog može biti višestruko koristan. Biće ispunjavajući hobi, platfoma koja vas može povezati sa ljudima koji imaju interesovanja slična vašim, a vremenom može postati i izvor prihoda.

Ako vas muče sumnje da li će vaš blog biti čitan ili ćete pisati samo za sebe, ohrabrićemo vas ponovo. Uz dobru strategiju i malo online marketinga, lako ćete doći do svog dela čitalačke publike. Sva velika blogerska imena nekada su bila na samom početku, baš kao i vi sada, i mučila su ih ista pitanja kao i vas. Vreme, trud i rad magična su formula za uspeh vašeg budućeg bloga.

Odakle početi? Odabir domena, registracija, hosting, sadržaj, optimizacija sajta, odabir slika.. Čeka vas uzbudljivo internetska avantura. U nastavku teksta sprovešćemo vas, korak po korak, od ideje do realizacije.

Domen
Izbor domena (naziv sajta) je značajan za vaš budući rad. Prilikom odabira naziva odlučujete da li će vaš blog biti građen oko vas lično (recimo - imeiprezime.com) ili će biti nezavisan. Naziv bi trebao da bude pamtljiv i jednostavan, kako bi ga ljudi lako upamtili i ne bi pravili greške pri pretraživanju. Idealno bi bilo da ne bude predugačak i da se piše kao što se čita.

Imena izgrađenih brendova mogu privući više posetilaca na vaš sajt u početku, ali ne želite da kopirate tuđi rad, jednako kao što ne želite da se suočite sa tužbom za plagiranje. Izbegavajte tuđe nazive. Optimizacija sajta čiji je naziv kopija drugog biće komplikovana i sa malim šansama za dobro pozicioniranje. Osmislite svoj, originalan, kreativan i upečatljiv.

Može se desiti da domen koji vam se dopada nije slobodan. Ukoliko vam je stalo do određenog naziva, a ekstenzija .com nije slobodna, imajte u vidu da postoji preko 500 različitih ekstenzija. Ako vaš sajt nije okrenut globalnoj čitalačkoj publici, možete odabrati ekstenziju .rs jer će sa njom i optimizacija sajta biti jednostavnija.

Hosting
Hosting je, najjednostavnije rečeno, zakup prostora na internetu, na kojem ćete plasirati svoj blog. Bez uplaćenog hostinga, vaš sajt ne bi bio vidljiv posetiocima na internetu. Prosečna cena ove usluge iznosi oko 10 evra.

Najpopularniji hosting provajderi su BlueHost, GoDaddy, HostGator, Hostinger, a ako ne znate koji da odaberete posavetujte se sa licima kojima je izrada sajta struka.

Odabir platforme
Nakon što ste registrovali domen i uplatili hosting, ostalo je „samo“ da „podignete sajt“. Popularne platforme za izradu sajtova za lifestyle blogove su WordPress, Tumblr, Blogger.

Ukoliko sami ne posedujete dovoljno informatičkog znanja, poverite izradu sajta profesionalcima, a vi radite ono što najbolje umete – pišite.

Teme
Sajt je izrađen i vreme je da se posvetite sadržaju koji će ga ispuniti i privući željenu čitalačku publiku. Teme o kojima ćete pisati zavise od vaših afiniteta. Ako je vaš blog usko specijalizovan za jednu oblast, teme će se nametnuti same, pisaćete o svemu što je vezano za vašu nišu.

Ukoliko je blog „o svemu po malo“ pišite o onome što ostavi utisak na vas. Pišite o stvarima o kojima biste vi želeli da čitate, a ne spominju se u medijima. Svako pisano delo je na neki način vid umetnosti i kao takvo trebalo bi da izazove emociju kod čitaoca. Pišite o svemu što volite, što ne volite, što mislite da je važno. Čitaoci će znati da prepoznaju autentične emocije i misli.

Vaš blog ima samo jednog urednika, a to ste vi. Učestalost vaših objava zavisi samo od vas. Doći će dani kada vam se ne piše i to je sasvim u redu. Ponekad je bolje i „preskočiti“ tekst, nego pisati isforsirano i neiskreno. Bitno je da vaši tekstovi budu plod vaših razmišljanja, a ne copy/paste drugih, sličnih sajtova. Optimizacija sajta koji je kopija drugih sajtova je nemoguća i unapred osuđena na neuspeh.

Preporučujemo vam da dozvolite komentare čitaocima vašeg bloga i da stupite u interakciju sa njima. Čitaoci često ostavljaju smernice u svojim utiscima, te vam mogu dati ideje o čemu da pišete dalje.

Fotografije na blogu
Ma koliko da su vaši tekstovi dobri, ma koliko da je optimizacija sajta odlično urađena, sajt bez fotografija dosadan je i suvoparan. Zamislite sajt koji čine samo stubovi zbijenog teksta. Dosadno, zar ne?

Fotografije na vašem blogu će pomoći u isticanju sadržaja, ukrasiće ga i nadopuniti. Bitno je da budu relevantne i estetski prihvatljive. Slike koje koristite mogu biti vaše lične, koje ste snimili mobilnim telefonom ili foto aparatom, a možete ih posuditi sa interneta. Imajte uvek na umu autorska prava i nikada ne objavljujte tuđe slike bez dozvole i potpisa autora.

Na internetu postoje i sajtovi sa slikama koje možete koristiti potpuno besplatno, kao što su unsplash.com, pixabay.com, freeimages.com i mnogi drugi.

I za kraj - Zabavite se!
Kreirajte stranice vašeg bloga na društvenim mrežama i pozovite sve prijatelje da ih lajkuju i dele vaše objave. Tako ćete proširiti svoju publiku i pročuće se za vas. I... pišite. Pišite originalno, odvažno i iskreno. Birajte iskričave naslove i lepe fotografije da krase vaše tekstove. Delite svoja iskustva, misli i emocije. Vaša publika će to znati da ceni.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar