Digitalne ilustracije Mine Vesović

Digitalne ilustracije Mine Vesović

Digitalne ilustracije Mine Vesović čine izvanrednu kolekciju radova, koji poseduju originalan i zanimljiv koncept. S obzirom na to da se Mina opredelila za studije kompjuterske umetnosti i dizajna i da ih je uspešno završila, sugeriše njen afinitet prema digitalnoj tehnologiji i visoku artikulisanost u okviru  medija, a kroz njene radove vidimo i da je uspešno izgradila veoma specifičan i prepoznatljiv stil ilustracije.

Iako joj analogne tehnike nikad nisu bile strane, što i danas možemo videti kroz figurice, bedževe i razne druge forme u kojima se izražava, na njenoj prvoj samostalnoj izložbi predstavljene su ilustracije iz raznih serija. S obzirom da je digitalna tehnologija sve prisutnija u svim aspektima naših života, navodi nas na razmišljanja da će sve forme umetničkih medija na kraju biti absorbovani u digitalni medijum, ili kroz digitalizaciju ili kroz upotrebu računara u specifičnom procesu obrade ili produkcije. Trenutno, Minini  radovi variraju od onih u kojima je upotreba digitalne tehnologije toliko suptilna da je teško detektovati da li su kreirani digitalnim ili analognim sredstvima, do onih kod kojih  je podcrtana distinktivna karakteristika digitalnog medija i estetika koju on nosi sa sobom.

Tema koja se provlači kroz (skoro) sve Minine radove su karakteri, odnosno, takozvani, karakter dizajn. Kvalitetan karakter dizajn, kroz minimalan broj slika, upoznaje nas sa čitavom životnom pričom oslikanog junaka. Povrh svega, Minini likovi su neopisivo duhoviti i zabavni. Zbog toga im se uvek radujemo i sa nestrpljenjem isčekujemo nove.

prof. dr Aleksandra Jovanić
Akademija umetnosti u Beogradu

Galerija

13463239077643_esmeralda.jpg
13463239299243_kasandra.jpg
13463239447559_ljovisna.jpg
13463239815509_marisol.jpg
Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar