BORDO

Ne volim bordo. Bordo bi trebalo izbaciti iz ovogodišnje jesenje kolekcije. Izlozi prodavnica odjeće su prepuni bordo komada. Što se mene tiče, jedina dobra bordo stvar je vino. I jedina bordo stvar koja smije da postoji.

Crvena se inače nije proslavila po svojim svijetlim i tamnim varijantama, kao ostale boje. Ako je žuto, onda je svijetlo žuto i onda je tamno žuto. Ako je plavo, onda je svijetlo plavo i tamno plavo. Ako je, ipak, na nesreću, crveno, onda je – roza i bordo! Šta joj to treba. Svijetlo crvena, tamno crvena i crvena ne idu zajedno. A crvenoj skidam kapu.
 
Druga tema – jesenje kolekcije su tužne. Jesen je siva a izlozi su kaki, maslinasti, smeđi, u najboljem slučaju krem i – bordo! Pa zar jesen sama po sebi nije dovoljna za raspoloženje u tim bojama?

Bijele hlače, šta? Pa jesen je! Pa hajmo onda svi kolektivno da izvršimo samoubistvo do proljeća.
Sjećam se jedne, ili nekoliko, s obzirom da se odjeća nosi nekoliko sezona, jer je ipak bitnije da je imaš nego da je in, šarene zime. I jeseni. Žute, narandžaste, zelene hlače, somotne, tople.  I samo te godine, i poneko naredne i naredne, zavisno od socijalnog statusa.

Bilo bi lijepo pokušati pratiti čovjeka i njegove baterije, koje su polu – prazne u jesen i dane koji su polu – mračni u zimu, dati mu nadu, dati mu svjetlo, dati mu energiju. Naposlijetku, moda i služi uljepšavanju života, mijenjanju, ne praćenje istog u stopu, onda bi bila zakon ili sjenka ili kilogrami. Čovjek je jako bitan.

Stil i ti by Tijana Bjeljac

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar