Svaka mama može biti Mama Fit!

Svaka mama može biti Mama Fit!

Mama Fit Koncept zasniva se na ideji da žene tokom trudnoće i u periodu postporođajnog oporavka, kroz ciljanu i prilagođenu fizičku aktivnost i druženje u homogenoj grupi, rade na svom psiho-fizičkom unapređenju. Svaka mama može biti Mama Fit! Srećna. Snažna. Važna. Trenutno postoje tri programa vežbanja:
1. Trudnolina vežbalina - Program vežbi specijalno osmišljen za trudnice.
2. Bebić tegić - Program vežbanja usmeren na mame koje žele da vežbaju sa bebama.
3. Kućica vežbalica - Individualne konsultacije za sve trudnice i mame koje žele da vežbaju same, kod kuće.

FB_20161024_13_16_01_Saved_Picture.jpg

Kako je nastao mama fit?

Mama Fit Koncept osmislila je i pokrenula Aleksandra Vranešević, fitnes instruktor i profesor sporta. Kao majka troje dece, Aleksandra je prepoznala važnost i specifičnost fizičke aktivnosti u periodu trudnoće i postporođajnom periodu koliko za samo telo, toliko i za raspoloženje, osećaj zadovoljstva svake mame koja se pokrene, socijalizuje, bavi sobom. Upravo to označava i naziv koncepta Mama Fit. Iako je prva pomisao lepa, zgodna mama, Mama Fit predstavlja zdrav duh. Mama Fit se bazira, pre svega, na potrebi trudnica i majki sa malom decom za kretanjem, vežbom i druženjem. Aleksandra se u ovoj oblasti usavršava već osam godina i kao rezultat nastali su programi specijalno osmišljeni i usmereni na oporavak majki nakon porođaja. Ovaj period je izuzetno specifičan zbog promena koje telo doživljava i zahteva poseban pristup, vrlo često i indivudualan.

Mama Fit programi vežbanja prate mame od početka trudnoće kroz prenatal program, nakon porođaja kroz pripremu za postnatal program i na kraju, kroz postnatal program mame imaju mogućnost da vežbaju i sa svojim bebama. Dobrobiti vežbanja tokom trudnoće i nakon porođaja su mnogobrojni ukoliko se vežbe izvode pravilno i u skladu sa stanjem u kojem se mame nalaze.

Mama Fit treninzi održavaju se u prostorijama fitnes centra Funfit, a kada je lepo vreme onda mame sa svojim bebama vežbaju u Tašmajdanskom parku. Vežbanje na otvorenom daje dodatnu mogućnost mamama da se opuste i druže i nakon treninga. Pored toga, dame se okupljaju na Doktorama radionicama koje su usmerene na edukaciju trudnica i mama. Do sada je organizovano nekoliko radionica sa stručnim licima iz oblasti medicine i psihologije. U cilju edukacije mama i prevencije povreda, kao i lakšeg i bržeg oporavka nakon trudnoće i porođaja, Mama Fit ove godine ima u planu da izradi vodiče i brošure na temu postporođajnog oporavka koje bi bile dostupne svim mamama.

FB_20161024_13_15_21_Saved_Picture.jpg

Identifikovani Problemi

Tokom rada i komunikacijom na društvenim mrežama utvrđena su dva osnovna problema. Trudnice i mame informiše nestručna javnost što dovodi do pogrešnog izbora. Mama ne znaju koje promene nose trudnoća i porođaj (fiziološke promene – promene lokomotornog sistema- psihičke promene) i kako da se na najbolji način oporave od svega što organizam preživljava. Nažalost, nije mali broj onih koji sebe smatraju stručnjacima u ovoj oblasti, a mame im veruju i prepuštaju se pogrešno vođenim treninzima radi korekcije telesne težine i oporavka. Trudnice i mame ni od svojih ginekologa ne mogu da dobiju adekvatne savete kao ni preporuke kome se obratiti. Fizijatri takođe ne prihvataju mame za svoje pacijente usled nedovoljne stručnosti, ili što je još gore, na svoju ruku započinju sa vežbama koje nisu pravilne i time otežavaju postporođajni oporavak.

Mama fit koncept možete pratiti na Facebook-u, Instagramu i YouTube-u.

FB_20161024_13_14_01_Saved_Picture.jpg

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar