Šta vam je sve potrebno za porodilište?

Šta vam je sve potrebno za porodilište?

Kako se termin porođaja bliži, tako počinje i razmišljanje o tome šta vam je sve potrebno i šta sve treba spakovati u torbu za porodilište. Iako na prvu ne deluje da vam treba puno stvari, veoma je važno da na porođaj odete spremne i da uz sebe imate sve neophodne stvari.

Kako bi vam boravak u porodilištu bio prijatan, torbu za porodilište bi trebalo da spakujete ranije, a mi vam ostavljamo spisak svih neophodnih stvari.

Osnovna dokumentacija i papiri koje treba poneti
Pored pakovanja torbe za porodilište, veoma je važno da sa sobom poneste i svu neophodnu medicinsku dokumentaciju. Najbolje bi bilo da sve složite u jednu fasciklu, a potreban vam je:

● Uput za porodilište
● Lična karta
● Zdravstvena knjižica
● Nalaz krvne grupe i RH faktora
● Rezultat analize vaginalnog sekreta
● Rezultat testa na Hepatitis B
● Laboratorijske analize, nalazi sa ultrazvuka i izveštaji sa ginekoloških pregleda
● Nalaz koprokulture koji nije stariji od 15 dana

Ukoliko je planiran carski rez, buduća mama bi trebalo da ponese sledeću zdravstvenu dokumentaciju:

● Vreme koagulacije i krvarenja
● Analiza krvi i urina koja nije starija od 3 nedelje
● Analiza šećera u krvi

Ukoliko je unapred dogovoren porođaj uz spiralnu ili epiduralnu anesteziju potrebo je poneti:

● Nalaze za vreme koagulacije
● Biohemijske nalaze
● Vreme krvarenja

Šta poneti od garderobe?
Kada se pripremate za porođaj, jedna od najvažnijih stavki na vašoj listi trebalo bi da bude torba za porodilište. Ali ne zaboravite da uz nju spakujete i nekoliko drugih stvari koje će vam biti potrebne u bolnici:

● Spavaćice
● Papuče za sobu i gumene papuče za tuširanje
● Pamučnu trenerku i majice
● Veš
● Duks na raskopčavanje
● Bademantil
● Odeću za izlazak iz porodilišta

Šta poneti od pribora za ličnu higijenu?
Iako je veoma bitno da imate sve potrebne stvari kada se nađete u porodilištu, najvažnije će vam biti da uz sebe imate pribor za ličnu higijenu. Ono što će vam sigurno trebati je:

● Vlažne maramice
● Sapun, klupka, pastu za zube
● Četkica za zube i četka za kosu
● Medicinske i obične uloške
● Medicinski veš
● Neseser sa stvarima za ličnu higijenu (sapun, kupka, četkica i pasta za zube, krema za lice, češalj za kosu, labelo…)
● Umirujući balzam za bradavice
● Toalet papir
● Šnalice za kosu i gumice
● Silikonske šeširiće za dojenje

Oprema za bebu u prvim danima u porodilištu:
S obzirom na to da porodilište neće obezbediti sve potrebno za novorođenče, obavezno ponesite stvari sa liste kako ne biste razmišljali o tome da li će vaše dete imati sve potrebne stvari:

● Pelene (desetak komada)
● Vlažne maramice koje su antibakterijske
● Pamučna kapa za bebu
● Pamučne rukavice
● Benkica za bebe
● Pamučne pelene za bebe
● Krema protiv ojeda

Dodatne stvari koje treba da ponesete u porodilište:
Pored svih gore navedenih stvari, bitno je da poneste i neke sitnice kako biste sebi olakšali prve dane u porodilištu, a tu su:

● Telefon
● Punjač za telefon
● Voda i sok
● Keks
● Plastične čaše
● Knjiga i omiljeni časopis
● Pumpica za izmlazanje mleka

Saveti za efikasno pakovanje
Preporuka mnogih je da se stvari spakuju u tri različite torbe, kako se sve stvari ne bi nosile prvi dan.
● Prva torba, koju nosite sa sobom prvi dan i u koju pakujete najneophodnije stvari za prve trenutke u porodilištu.
● Druga torba, koju će vam drugog dana doneti suprug ili neko od porodice i u koju ćete spakovati sve ostale stvari koje ćete koristiti do izlaska iz porodilišta.
● Treća torba, koja će vam trebati poslednji dan, a u nju ćete spakovati sve stvari za izlazak iz porodilišta, za vas i za novorođenče.

Ukoliko da vam je jedna torba za porodilište dovoljna, vodite računa o tome da ona ne bude teška i da bude praktična za nošenje.

Od čega početi?
Kada se približava termin porođaja, mnoge buduće majke osećaju strepnju i nervozu. Da biste smanjili stres i uživali u ovom posebnom trenutku, ključno je dobro se pripremiti.

Počnite sa pakovanjem torbe za porodilište nekoliko nedelja pre termina, kako biste bile sigurne da ništa neće biti zaboravljeno. Razgovarajte sa lekarom ili babicom o svojim strahovima i planovima, kako biste znali šta da očekujete.

Kada dođe do momenta da sve stvari posložite u torbu, razmišljajte o tome koje stvari će vam prve trebati kada napustite porođajnu salu. Te stvari spakujte na sam vrh torbe ili u neke džepove sa strane, kako biste sebi olakšale, jer možda nećete biti u stanju da odmah sve raspakujete.

Takođe, ukoliko se odlučite da stvari spakujete u tri torbe, vodite se istim razmišljanjem i na vrh torbe pakujte ono što će vam prvo zatrebati.

Kako da sve prođe sa što manje stresa
Put do porodilišta može biti izazovan i emotivan trenutak za sve buduće roditelje. Da biste smanjili stres i brigu, važno je da se dobro pripremite i da znate šta vas očekuje.

Počnite sa pravovremenim planiranjem, istražite koje pravila i procedure važe za porodilište u kom ćete se poroditi. Ponesite sve neophodne stvari, kako za vas, tako i za vašu bebu. Pripremite se mentalno i emocionalno, vežbajte tehnike disanja i opuštanja i razgovarajte sa partnerom o vašim strahovima i očekivanjima.

Ukoliko se pravovremeno pripremite i organizujete, put do porodilišta će biti znatno manje stresan, što će vam omogućiti da u potpunosti uživate u jednom od najvažnijih trenutaka u vašem životu - dolasku vaše bebe na svet.

Uključite partnera u pripreme i kako bi i on bio spreman da vam pruži podršku tokom porođaja. Dobra priprema omogućiće vam da se osećate sigurno i da se fokusirate na dolazak vaše bebe, a samim tim ćete biti manje pod stresom.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar