Prvi KIDS market u Srbiji

Oko novogodišnjih praznika smo nekako uvek humaniji. Često se prikupljaju ukrasi, slatkiši, odeća za paketiće za najmlađe koji nisu u prilici da ih dobiju. Nešto slično se dešavalo za vikend u Nišu. U pitanju je KIDS market, organizacija namenjena deci. Ona je imala višestruku pozitivnu ulogu. Pored prikupljanja garderobe i slatkiša, najmlađi su imali priliku da prisustvuju edukativnim radionicama i kroz zabavu svašta i nauče. Izlagači unikatnih stvari za decu su imali priliku da se za njih čuje i vidi šta sve imaju da ponude, a roditelji da vide jedan od načina kako svoju decu da usmeravaju u pravom pravcu dok odrastaju. Tim povodom smo razgovarali sa organizatorom KIDS marketa, Darkom Savićem.

Modni Vrisak: Da li je KIDS market bio posećen?
Darko Savić: Posećenost KIDS marketa je bila ogromna oba dana održavanja. Najveća gužva i najveća pažnja medija je bila za vreme održavanja moje radionice reciklaže za decu iz svratišta, i tom prilikom je prikupljen veliki broj garderobe i slatkiša za njih.

Modni Vrisak: Kako su deca reagovala na ovakav vid zabave, a kako roditelji reaguju na akciju?
Darko Savić: Radionice koje su bile otvorenog tipa, na koje se mogao prijaviti bilo ko. Rađene su da razviju dečiju kreativnost, a sa druge strane stvore svest o okolini i reciklaži.. Deca su se zabavila u radu sa mnom i naučila kako od starih dugmadi, vunice, ostataka tkanine, mogu dobiti potpuno nove i lepe komade, rajfove, prstenje, torbice... Roditelji su bili zadovoljni jer su shvatili da njihovi mališani uče korisne stvari, a i samim učešćem u radionicama su pomogli da se obezbede neka sredstva za one kojima je to potrebnije, a to su deca "sa ulice".

Modni Vrisak: Da li ovakva organizacija postoji i u drugim gradovima?
Darko Savić: Ne, nešto samostalno ovog tipa u Srbiji ne postoji, iako sam ja bezbroj puta imao prilike da se sretnem sa ovakvim konceptom u drugim evropskim zemljama i budem učesnik i deo istih. Pošto je ovaj prvi market jako dobro prošao, već za februar je u planu održavanje u drugim gradovima Srbije u saradnji sa krativnim i socijalno aktivnim ljudima iz tih gradova, koji su prepoznali značaj i ideju Kids marketa.

Modni Vrisak: Market je trajao dva dana. Da li van njega postoje sadržaji kada je edukacija dece u pitanju?
Darko Savić: Pošto je Kids Market još uvek jedna mlada organizacija, nema propratnog sadržaja, ali postaće sve učestaliji i sve većeg obima u cilju edukacije dece i lakšem pridruživanju društvenim tokovima i socijalizaciji.

Modni Vrisak: Anegdote, zaključi dece?
Darko Savić: Deca su bila oduševljena radom, jer su aktivno učestvovali na radionicama gde od starih materijala i otpada dobijaju nešto novo, lepo i upotrebljivo. Za njih je to bila najveća magija... Definitivno najjači utisak na mene je ostavio rad sa decom iz svratišta, gde smo učili i pravili novogodišnje čestitke od starog papira, što su oni uradili na veoma kreativan način, i pritom nisu hteli da ih zadrže već od srca ostavili na poklon, to su neki neprocenjivi trenutci kao i njihovi osmesi i pogledi...

Pratite KIDS market preko njihove Facebook stranice.

Galerija

13880048509162_2.jpg
13880048641013_3.jpg
13880048747473_4.jpg
13880048864667_5.jpg
13880048978356_6.jpg
13880049079729_7.jpg
13880049181923_8.jpg
13880049273682_9.jpg
Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar