Odeća za trudnice ne mora biti sportskog tipa. Izgledajte elegantno i u drugom stanju!

Odeća za trudnice ne mora biti sportskog tipa. Izgledajte elegantno i u drugom stanju!

Trudnoća za svaku ženu predstavlja poseban životni period koji sa sobom nosi niz nekih poteškoća koje treba prebroditi. Pored pregleda koje je očekuju, mučnina, povraćanja, gojenja, otečenosti, gorušice, mora se napraviti balans u svemu da bi taj period prošao što je bezbrižnije moguće.

Sve ćešće se dešava da u tom periodu nedaća žena pomalo zaboravi na sopstveni izgled, pa oblaći prvo što joj padne pod ruku, ne obraćajući pažnju kako to zapravo na njoj izgleda. Ponekad se zbog velike promene kilograma u trudnoći, jednostavno trenerka čini kao najbolji mogući izbor, bez mogućnosti velikog izbora odeće.

Dešava se često da je apetit žena koje su u drugom stanju jako povećan i želja za hranom se ne može obuzdati. Samim tim je i porast kilograma ono što se očekuje, a kada je to previše i koji su znaci da smo prešli granicu? Šta se dešava sa našim telom i kako naći adekvatnu garderobu u tim situacijama, da izgledamo lepo i osećamo se dobro? Ovo su najčešća pitanja koja muče naše dame, pa dajemo odgovore na ta pitanja.

Trudnoća i gojenje, kada je previše?

Trudnoća je period kada se u telu žene dešavaju velike promene. U prvim mesecima naizgled su neprimetne, vezane za hormonski status.Spoljašnje promene u drugom trimestru postaju jasno vidljive i obično se one odražavaju na spoljašni izgled trudnice.

Povećanje kilograma je gotovo neizbežno u periodu trudnoće i ni jedna žena ga ne prođe bez promena u izgledu i obliku svoga tela. Ali, ne brinite, gojenje u trudnoći je normalno. Normalnim povećanjem kilograma smatra se da trudnica do kraja 9. meseca dobije od 12-15 kilograma, a sve preko toga smatra se izrazitim gojenjem koje može imati uticaj i na zdravlje žene i na zdravlje njene bebe.

Sa gojenjem u trudnoći ne treba preterivati. Razlozi za to su mnogobrojni. Osim što ćete narušiti izgled svog tela, ugrozićete i svoje i stanje svoje bebe. Morate napraviti balans u ishrani i nikako ne treba jesti za dvoje. Beba u svakom periodu svog razvoja od majke uzima ono što joj je potrebno, a njene potrebe nisu velike dok je još u stomaku. Tako da sve što unesete u višku, zalepiće se za vaše telo i promeniti njegov izgled.

Tačno je da je trudnoća period kada žena sebi može priuštiti sebi nešto što inače ne bi smela od hrane, ali ne svakodnevno i ne u meri koja prevazilazi normalne granice. I dalje je ravnomeran unos zdravih namirnica ključan za pravilan rast i razvoj ploda, a samim tim i dobro opše stanje majke.

Kada broj dobijenih kilograma nije veći od 10-12, na dobrom ste putu da svu svoju garderobu možete nositi, jer se taj broj vezuje za bebu, plodovu vodu, posteljicu, dodatnu krv, mleko u grudima, bez da se vi sa strane gojite. Obično samo stomak ode u širinu, pa je za taj period dobro obezbediti lagane košuljice ili tunike koje ga neće stezati i padaće lagano preko njega.

Kakvu garderobu birati u periodu trudnoće?

Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan. Ono što možemo pouzdano reći je, da ne treba birati usku odeću zbog stezanja stomaka. Za to su predviđeni steznici koji stomak pridržavaju od ispod, a ne remete normalan razvoj ploda.

Od izbora garderobe dosta zavisi i period u kom ste ostali u drugom stanju.

Lepršave letnje haljine za leto

Ako ste u poodmakloj trudnoći, a leto je, najbolje je birati lagane i lepršave, široke haljine u kojima ćete se osećati priajtno, nećete se mnogo znojiti, a izgledaćete lepo. Obuća takođe mora biti prilagodljiva vremenskim uslovima, naročito jer je opšte poznato da većina trudnica u letnjem priodu dosta otiče, pa se ne preporučuju sandale sa puno kaiševa, već lagane papuče koje neće vršiti dodatnu kompresiju na stopala.

Tunike i široke košulje za jesen

Ako je stomak veliki, a proleće je ili jesen, najbolje je birati uzane, lagane helanke i odozgo elegantna tunika, ili košulja sa elastinom. Obuća se može svesti na baletanke koje su udobne i prilagođavaju se obliku vašeg stopala.


Trudničke pantalone, deblje haljine i čizme za zimu

Ako je u pitanju zimski period, možda i najlepši za vođenje trudnoće, iz razloga jer ne otičemo, ne preznojavamo se, i nema mučnina u onoj meri u kojoj se javljaju tokom leta, izbor garderobe je takođe lak i prilagodljiv obliku tela i stopala. Svaka trudnica sigurno ima one poznate farmerice za trudnice sa dubokim strukom, koje imaju dovoljno elastina u predelu stomaka i idealne su za baš za taj zimski period.

Zimske udobne haljine su takođe odličan izbor i udobne čuzmice, poznatije kao Puff čizme. Mnoge dame obožavaju i plišane trenerke, ali ne treba ih često nositi iz razloga jer se boravkom u njima apsolutno gubi svaki utisak o realnoj slici izgleda svog tela. One jesu udobne, mekane i tople, i možete ih nositi kada krenete u laganu večernju šetnju po zimskoj idili. Izbegavajte i duži boravak u svojoj pidzami, ma koliko vam se ona činila kvalitetna i prijatna, jer je takođe odlična za gubljenje pojma o izgledu svog tela.

Elegantna odeća

Pojedine dame vole da održe i elegantan stil svog oblačenja i dok su u drugom stanju. Za tu varijantu, dostupne su elegantne haljine sa kaišićem iznad stomaka, elegantne pantalone sa elastinom i ne tako visoka štikla, zbog tereta koji kičma podnosi u svim tim danima, naročito u poslednjem trimestru.

Za ovakve slučajeve, tu je pojas koji je rezervisan baš za te trudničke dane. Dobro ga je nositi kada je stomak već prilično težak, ili kada je stomak spušten jako nisko. Olakšaće teret koji podnosi kičma i vi ćete prosto biti pokretljivije i biće vam lakše da se krećete, kao i da sprovodite laganu fizičku aktivnost u tim zadnjim danima, pred porođaj.

Fizička aktivost u trudnoći

Fizička aktivnost je jako važna za održavanje mentalnog i fizičkog zdravlja kod trudnica, jer čini da se osećaju dobro. Svakodnevne šetnje, ne mora to biti Nordijsko hodanje, ali laganog tipa doprinose lakšem prirodnom porođaju, a postoje i specijalne vežbe koje omogućavaju da se žena što lakše porodi. S tim u vezi, organizovana je i škola za trudnice, koja ih uči pravilnom disanju, kao i položaju koji im olakšava pripremu za porođaj.

Sve u svemu, neophodno je pažljivo slušati potrebe svog tela i inače, a naročito u periodu trudnoće, jer ćete samo tako uspeti da zadovoljite i sebe i to malo biće koje nosite unutar sebe. Srećna i zadovoljna majka podrazumeva i takvu bebu, i to se temelji dok je još u stomaku. Budite sebi lepe i elegantne dok ste trudne, a onda će i vaša beba osetiti svu pozitivnu energiju koju joj prenosite.

 

Foto: www.pexels.com

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar