Ideje za dekorisanje dečje sobe

Ideje za dekorisanje dečje sobe

Dekorisanje dečje sobe je kreativan i pre svega zabavan posao koji vrlo lako može probuditi unutrašnje dete u roditeljima. U ovom tekstu ćemo vam predložiti nekoliko dekorativnih ideja sa ciljem stvaranja prostora koji će odisati toplinom i radošću.

Samolepljive dekoracije za zidove
Prilikom dekorisanja sobe samolepljivim detaljima, biće najbolje odabrati jednu temu u čijem pravcu će ići čitav proces. To mogu biti svemir, sport, džungla, princeze, super-heroji ili bilo koji drugi koncepti koji odražavaju interesovanja vašeg deteta. Stikeri za zid će biti odlična opcija za prostor iznad kreveta ili vrata, dok će samolepljive tapete biti najpogodnije za veliku zidnu površinu.

Pastelne boje zidova
Koloriti zidova će značajno uticati na raspoloženje mališana, tako da odluku o bojama morate doneti vrlo pažljivo. Roditelji se najčešće odlučuju za pastelne boje, ali vi svakako razmotrite i ostale nijanse. Odaberite paletu dezena koja je prijatna i inspirativna.

Jedinstvene DIY police
Pravljenje uradi sam zidnih polica može biti jedinstven način za dekorisanje dečje sobe. Popularne leteće police možete napraviti vrlo lako, a pored njih, predlažemo da kreirate i kockaste ili one u obliku početnog slova imena. Za vrhunsku zabavu, u čitav proces možete uključiti i vaše mališane – zadajte im jednostavne zadatke, poput prikupljanja jednakih šrafova ili donošenja bezopasnih alatki. Na policama istaknite dekore poput fejki, difuzera, globusa, kolekcije akcionih figurica, mini-automobila, knjiga, satova i sl.

Rasvetni uređaji
Plafonjere sa funkcijom smenivanja boja će verovatno biti najbolje rešenje za glavno osvetljenje dečije sobe. Međutim, pažnju svakako treba posvetiti i drugim rasvetnim uređajima, poput samolepljivih traka, heksagonskih panela ili lampi. Kako biste oduševili vašu decu, savetujemo da razmislite o dodatnom lepljenju silueta omiljenih junaka iz crtaća na unutrašnjoj strani abažura lampe. Senka u obliku najdražeg heroja će sigurno iznenaditi mališane.

Plafonske korpe za igračke
U slučaju da vaši mališani poseduju veliki broj igračaka, kupovina ukrasnih i šarenih korpi će biti izvrsno rešenje za skladištenje istih. Korpe možete postaviti u uglovima prostorije, pored biblioteka ili čak zakačiti na plafonu. Ukoliko se odlučite za postavljanje dekorativnih korpi na plafonu, dobro razmislite o poziciji. Kako bi igračke bile dostupne za zabavu u svakom momentu – korpice nemojte fiksirati već omogućite spuštanje sajlama. Osim korpi, na plafon možete postaviti i viseće mreže za igračke.

Moderne perforirane ploče
Perforirane ploče se savršeno uklapaju u kancelarijama, kupatilu, hodniku ali i dečjim sobama. Ovu šupljivaku tablu možete upotpuniti svim neophodnim sitnicama, a predlažemo da je smestite u blizini radnog stola mališana. Osim toga što je izvrsno rešenje za odlaganje, perforirana ploča važi za jedan od najčešćih modernih zidnih dekora. Zid dodatno dekorišite crtežima mališana.

Crteži na koncu ili u ramovima
Većina mališana uživa u crtanju, neretko u tolikoj meri da na dnevnom nivou kreiraju i do nekoliko maštovitih crteža. S tim u vezi, predlažemo da napravite mini-izložbu radova svoje dece. Sve crteže možete pripojiti sitnim štipaljkama za konopac koji će biti fiksiran na zidu ili eventualno uramiti u ramove raznolikih dimenzija.

Napravite ili kupite šator
Uz pomoć nekoliko ovalnih komada drveta jednake dužine i platna možete formirati oblik logorskog šatora. U njega smestite mekani dušek, nekoliko jastuka i najdraže igračkice mališana. Ova jedinstvena dekoracija očas posla može postati omiljeno dečje mesto za igru.

Ukoliko vam pravljenje šatora od nule ne bude išlo od ruke, u krajnjem slučaju možete kupiti sklopivi šator. U slobodnoj prodaji se nalazi veliki broj interesantnih oblika i dimenzija, tako da uz nešto novca vrlo lako možete oduševiti svoje mališane.

Još par ideja
Dekorisanje dečje sobe je idealan način da se i roditelji malo zaigraju. Evo još nekoliko dosteljivih ideja za dekorisanje dečje sobe:
● Beskrajno crtanje po zidovima – Kako biste omogućili deci da crtaju, pišu i brišu u nedogled, podloge poput vrata ili zida možete premazati bojom koja stvara efekat table za crtanje.
● Ljuljaška u sobi – premda im je mesto napolju, ljuljaške mogu biti jedinstveno rešenje i za enterijer. Predlažemo da je postavite u blizini prozora.
● Unikatna posteljina – ukoliko sobu dekorišete tematski, posteljinu uklopite sa odabranim konceptom.
● Zone – Razmislite o kreiranju specifičnih zona za različite aktivnosti, poput zone za čitanje sa udobnom foteljom i policom sa knjigama.
Kombinovanjem navedenih predloga možete stvoriti zabavnu, unikatnu i inspirativnu sobu za svoje dete, koja će mu omogućiti da se oseća srećno i udobno. Nadamo se da će vam ovaj kratak spisak ideja biti od koristi.

 

 

Foto by unsplash

Tagovi:

Komentara (1)

  • 22.02.2024

    Sjajne, jeftine ideje. Za rasvetna tela se slažem, za dečju sobu su najbolje plafonjere. Prošle godine sam ih kod moje dece zamenila, kupila sam neke Xenonlight, i super su. A zaista, mnogo toga može da se napravi u DIY varijanti.

Dodaj komentar