Decja filharmonija na turneji po Srbiji

Decja filharmonija na turneji po Srbiji

Dečja filharmonija obeležiće jun, mesec muzike, svojom turnejom po gradovima Srbije. Kao deo projekta fondacije „Deca deci“ članovi ove interesantne filharmonije nastupaće na trgovima sa svojim vršnjacima iz gradova-domaćina. Svi koncerti biće besplatni a umesto ulaznice biće dovoljno poneti limenku – pet ambalažu. Promocija muzičkog obrazovanja je jedan od glavnih ciljeva filharmonije, ali su svake godine osmišljene i dodatne teme, a ove godine posebna misija jeste podizanje ekološke svesti kod dece i roditelja o očuvanje životne sredine. 

Raspored turneje obuhvata sledeće gradove: Zrenjanin (18.06. u 12.00 h), Novi Sad (18.06. u 18.00 h), Beograd (21.06 u 18.00 h),  Niš (25.06. u 12.00 h), Kruševac (25.06. u 18.00 h), Požarevac (26.06. u 18.00 h).

Turneja se realizuje uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, u saradnji sa muzičkim školama iz sedam gradova Srbije i uključiće muziciranje i povezivanje dece uz zajedničke nastupe i nastupe solista. Na repertoaru će se naći prepoznatljiva muzika filmskih hitova kao što su „Roki“, „Pirati sa Kariba“, „Lovac na jelene“, „Ratovi zvezda“, „Šindlerova lista“ i drugih.

Čanovi Dečje filharmonije su talentovani đaci nižih i srednjih muzičkih škola iz Beograda, dobitnici nagrada na prestižnim domaćim i međunarodnim takmičenjima. Neki od njih su dugogodišnji korisnici instrumenata fondacije „Deca deci“, koja na taj način pomaže njihovo školovanje i profesionalno napredovanje.

Dečja filharmonija osnovana je 2007. godine uz podršku Skupštine grada Beograda, a na inicijativu LPT grupacije, sa ciljem da se kroz promociju klasične muzike i društveno odgovornog ponašanja okupe najtalentovanija deca u simfonijski orkestar.  Svojim aktivnostima fond podržava razvoj i školovanje mladih muzičkih talenata Srbije i popularizuje muzičko obrazovanje i klasičnu muziku. Sa ciljem stavaranja šire platforme za kulturnu razmenu i povezivanje najmlađih, fondacija “Deca deci” je od prošle godine proširila aktivnosti na region, oformljen je i regionalni dečji orkestar koji čine deca iz 5 gradova: Beograda, Zagreba, Ljubljane, Sarajeva, Skoplja. Sva deca nastupaju zajedno.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar